Un sir interminabil de crime, violuri si jafuri a transformat, intr-un an de zile, orasul american Phoenix, capitala statului Arizona, intr-un teritoriu al spaimei. Teroarea poarta doua nume: Baseline Killer (ucigasul din Baseline) si Serial Shooter (tragatorul in serie).
Doi asasini ce actioneaza separat unul de altul, pe care politia nu reuseste sa-i prinda si care amintesc de cuplul ce semana moartea in regiunea Washingtonului, in 2002. La fel ca lunetistii din Washington, criminalii din Phoenix ataca la intamplare, de cele mai multe ori la adapostul intunericului. Unele victime au fost secerate de gloante in statiile de autobuz, altele au fost impuscate in timp ce-si spalau masina sau mergeau cu bicicleta. Ambii ucigasi par sa aiba o predilectie pentru zona de vest a orasului.
Atacuri-fulger
Baseline Killer (numit astfel dupa strada unde a lovit prima oara, in august 2005) are la activ sase crime, 11 agresiuni sexuale si mai multe jafuri armate. Ultima crima dateaza din 29 iunie 2006, cand a ucis o femeie pe nume Carmen Miranda, care tocmai isi spala masina. Politia a numit crima „un atac-fulger”…
Serial Shooter a inceput sa ucida in mai 2005, fiind responsabil in total de cinci crime si 16 tentative de crima. Ultima sa victima: o tanara de 20 de ani, Claudia Gutierrez-Cruz, omorata pe 2 mai a.c. Serial Shooter are obiceiul sa traga si in animale. A omorat pana acum mai multi cai si caini. Primul ucigas utilizeaza arme de calibru mare si isi impusca victimele in cap. Asa au fost omorati Liliana Sanchez-Cabrera (20 de ani) si colegul sau George Chou (23 de ani), pe cand ieseau din restaurantul unde lucrau. Celalalt asasin, Serial Shooter, trage de regula in piept si in spate cu pistoale de calibru mic. Expertii spun ca se intampla foarte rar ca doi criminali in serie sa actioneze in acelasi timp, in acelasi oras. Se crede ca unul dintre ei incearca sa-l copieze cumva pe celalalt. Ceea ce surprinde in cazul lui Baseline Killer este ca poarta o scurta conversatie cu unii dintre cei pe care vrea sa-i atace. „Probabil incearca sa vada cat de vulnerabila este viitoarea victima, daca e inarmata, daca e singura sau insotita”, declara un criminalist citat de AP. In opinia sa, fie criminalul e un tintas foarte bun, fie victimele sale nu-si dau seama ca vor fi atacate. „Cand impusti pe cineva in cap e ca si cand ai trage intr-un balon in vazduh. Trebuie sa ochesti bine inainte”, afirma Ronald Scott, un expert in balistica. Totusi, autopsia uneia dintre victime a scos la iveala ca a fost impuscata de la mica distanta. Potrivit unui purtator de cuvant al politiei, cei interpelati pe strada de catre ucigas au posibilitatea sa se indeparteze. „Oamenii isi dau seama ca e ceva in neregula, dar, dintr-un motiv sau altul, ezita sa fuga”, spune sergentul Andy Hill.
Informatii putine
Angajate intr-o cursa contra cronometru, autoritatile ofera o recompensa de 100.000 de dolari pentru orice informatii care ar duce la prinderea criminalilor. In acelasi scop au fost mobilizati 120 de politisti, grupati in doua echipe. Marturiile celor scapati cu viata dupa intalnirea cu Baseline Killer nu au condus pana acum la realizarea unui portret-robot. Unii il descriu drept un barbat de culoare, altii spun ca este vorba despre un hispano-american. Poarta parul facut suvite si o palarie pescareasca, dar politia crede ca nu este decat o deghizare. Un martor ocular, care declara ca a vazut in jurul uneia dintre victime mai multi barbati inarmati, ar putea da peste cap toate ipotezele de pana acum. Sa fie vorba de mai multi criminali care se ascund sub titulatura „Baseline Killer”?
Ancheta a fost perturbata in ianuarie, cand un oarecare James Dewayne Mullins a marturisit ca ar fi ucis-o pe Georgia Thomson – una dintre victimele trecute pe „lista” lui Baseline Killer. Politia a stabilit ca Mullins nu putea fi asasinul, dar motivele pentru care acesta si-a asumat crima raman necunoscute.
Cine urmeaza?
Oamenii nu mai ies noaptea din case sau, daca ies, merg cu masina si numai cate doi. Copiii nu mai sunt lasati sa se joace decat supravegheati atent. Teama si paranoia s-au raspandit in oras. „Sunt ingrozita”, declara Valerie Alvidrez, mama unei fetite de 6 luni. „E infiorator, trebuie sa ma apar si sa-mi apar copilul”, spune ea. Primarul Phil Gordon afirma ca Phoenix, un oras de 1,5 milioane de locuitori, „este si va ramane un loc sigur”. Statisticile il contrazic. In 2005, la fiecare 38 de ore, in Phoenix, Arizona, a fost ucis un om – ceea ce face ca, raportat la marimea sa, orasul sa fie unul dintre cele mai violente din SUA. Iar acum, localnicii se intreaba cine va fi urmatoarea victima…