12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialDoi ieşeni, soţi şi soţie, cercetaţi pentru că ar fi exploatat prin...

Doi ieşeni, soţi şi soţie, cercetaţi pentru că ar fi exploatat prin muncă zeci de persoane în Irak

Doi ieşeni, soţ şi soţie, sunt cercetaţi pentru că ar fi exploatat prin muncă în Irak aproximativ 50 de persoane, anunţă DIICOT, care precizează că pentru complicii celor doi – cetăţeni irakieni – au fost transmise cereri de comisie rogatorie către autorităţile judiciare irakiene, relatează NewsIn.

Potrivit comunicatului remis marţi Agenţiei NewsIn de către DIICOT, cei doi ieşeni, Ciprian şi Delia Catargiu, originari din Paşcani, judeţul Iaşi, au postat pe internet şi în mass-media anunţuri privind oferte atractive de locuri de muncă în Irak, în domeniul construcţiilor, pentru salarii cuprinse între 1.500 şi 2.700 de dolari lunar, modalitate în care au reuşit să recruteze peste 50 de victime.

Mai mult, anchetatorii susţin că victimele – aproximativ 50 identificate până în prezent – au plătit câte 750 de lei fiecare pentru cazare şi transport. Victimele au fost transportate în Irak şi abandonate în oraşul Arbil, într-o zonă izolată, fără a li se asigura condiţiile de muncă şi salarizare promise. Ulterior, victimele ar fi fost obligate să muncească pentru sume infime de bani, neavând posibilitatea de a se întoarce în România.

Exploatarea acestora, spun procurorii, a fost realizată prin intermediul altor membri ai grupării, cetăţeni irakieni, faţă de care cercetările continuă, fiind transmise cereri de comisie rogatorie către autorităţile judiciare irakiene.

Procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Ioan Ciprian Catargiu şi au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

Cele mai citite

Asigurarea obligatorie a locuinței este, de fapt, facultativă

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate împotriva riscurilor și situațiilor dificile Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAD), așa cum este...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

Parlamentul se reuneşte pentru numiri la conducerea BNR, ASF şi CNA. Mugur Isărescu îşi continuă mandatul

Parlamentul României se va reuni marţi, de la ora 15:00, într-o şedinţă comună pentru a numi noii membri ai consiliilor de administraţie ale Băncii...
Ultima oră
Pe aceeași temă