Cel puţin doi membri ai Parlamentului European (PE) plănuiesc să îşi rişte securitatea persoanlă, urmând să se afle la bordul navelor care vor face parte din noua flotilă ce va încerca să încalce blocada maritimă impusă de Israel Fâşiei Gaza, relatează publicaţia electronică EUObserver, citată de Mediafax.
Organizatorul flotilei, Manuel Tapial, a declarat marţi, la Parlamentul European (PE) că Willy Meyer, un eurodeputat spaniol de stânga, şi Paul Murphy, un deputat irlandez de stânga, se vor afla la bordul a două din cele 15 nave care plănuiesc să plece, din diferite locuri din Europa, în iunie. „Cei care se vor afla acolo, care nu sunt demnitari, care nu sunt cunoscuţi, au nevoie de aceşti oameni, pentru protecţia vieţilor lor”, a spus Tapial.
Eurodeputatul francez Nicole Kill-Nielsen, din cadrul grupului Verzilor, a anunţat, de asemenea, că va intra pe teritoriul Fâşiei Gaza dinspre Egipt, cu un alt grup de parlamentari europeni care doresc să se întâlnească cu navele din flotilă, dacă acestea vor reuşi să ajungă la acest teritoriu palestinian. Comandouri israeliene au ucis, anul trecut, nouă persoane, şi au rănit alte 52, într-o operaţiune de stopare a unui proiect similar.
Ambasadorul Israelului la Uniunea Europeană (UE), Ran Curiel, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că ţara sa este nevoită să controleze accesul în Fâşia Gaza, pentru că militanţii continuă să lanseze obuze. „Nu pot să spun, în mod ipotetic, că ei (participanţii la flotilă) îşi vor pune vieţile în pericol. Dar ceea ce pot să spun este că Israelul va face totul pentru a-şi proteja cetăţenii şi o vom face cu respectarea legii internaţionale”, a declarat ambasadorul.
Un eurodeputat conservator britanic, Charles Tannock, care era aşezat alături de Curiel, a susţinut o acţiune militară a Israelului. „Oamenii care iau parte la acest exerciţiu se joacă cu focul şi pun în pericol viaţa unor civili”, a spus el.
Un diplomat israelian a declarat luna trecută, sub protecţia anonimatului, că Israelul are dreptul să trimită, din nou, comandouri, citând Manualul de la San Remo pentru Drept Internaţional Aplicabil Conflictelor Armate pe Mare, un acord internaţional din 1994, dar şi Comisia Turkel, o comisie internă israeliană care i-a exonerat pe soldaţii israelieni de crimele comise.