0.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialDocumente: Cum au fost prinşi în România traficanţii americani de arme

Documente: Cum au fost prinşi în România traficanţii americani de arme

Anchetă. România Liberă vă prezintă filmul complet al unei anchete americane care a avut ca final anihiliarea unei reţele care vroia să vândă armament performant talibanilor din Afganistan

România a fost punctul final al unei anchete americane care viza o reţea de traficanţi de arme către talibanii din Afganistan, reţea care pregătea şi introducerea în SUA a tone de heroină provenită tot din Afganistan. Mai exact, ultimii doi dintre cei şapte membri ai reţelei au fost prinşi la Bucureşti. Armele „negociate” şi care urmau să ajungă în Afganistan proveneau din Liban.

Alwar Pouryan – „Allan” şi Oded Orbach – „Dedy” au fost arestaţi de judecătorii români pe 10 februarie, pentru trafic de armament în favoarea grupărilor teroriste din Afganistan. Cei doi sunt anchetaţi alături de alţi cinci complici într-un dosar instrumentat de procurorii din New York şi Drug Enforcement Administration (DEA), agenţia americană de combatere a traficului de droguri. Agenţii DEA au intrat pe fir pentru că, în afară de livrările de armament, membrii reţelei pregăteau introducerea în America a câtorva tone de droguri provenite din Afganistan.

Curtea de Apel Bucureşti a fixat pentru 17 februarie termenul la care vor decide în privinţa extrădării lui Pouryan şi Orbach în SUA. Ceilalţi cinci membri ai reţelei – Maroun Saade, Walid Nasr, aka „David Nasr,” Francis Sourou Ahissou, aka „Francois,” Corneille Dato, aka „Pablo,” Martin Raouf Bouraima, aka „Raul,” aka „Alberto” – au fost arestaţi în Liberia.

Când a început totul

Potrivit unor surse judiciare, primii şase membri ai reţelei au intrat în vizorul autorităţilor americane încă din iunie 2010. Mărturia investigatorului american James Motto dezvăluie că, patru luni mai târziu, oficialii SUA au obţinut primele informaţii în legătură cu implicarea în această reţea a unuia din cei doi cetăţeni americani prinşi în România, Oded Orbach. Divizia de operaţiuni speciale a DEA, Narco-Terrorism Group (NTG), a infiltrat doi agenţi sub acoperire „CS-1” şi „CS-2”, care au fost prezentaţi în cadrul reţelei ca reprezentanţi ai talibanilor din Afganistan – mişcare care provoacă atacuri teroriste asupra forţelor militare americane din zonă. În total, cinci agenţi sub acoperire au fost infiltraţi în reţea. „CS-1” şi „CS-2” au participat, în noiembrie 2010, la mai multe întâlniri cu cei şapte membri ai reţelei, dar şi cu alţi investigatori sub acoperire, desfăşurate în Africa de Vest. În cadrul acelor întâlniri s-a discutat despre mai multe tranzacţii cu tone de droguri pe zona Benin – Ghana – SUA. Tot atunci a început negocierea achiziţiei de armament pentru talibani.

Mai mult, agenţii acoperiţi ai DEA le-au comunicat membrilor reţelei că pentru furnizarea de armament le pot face legătura cu traficanţi afiliaţi mişcării libaneze Hezbollah.

Cum au fost atraşi în România membri ai reţelei

Unul din investigatorii sub acoperire le-a explicat membrilor reţelei că lucrează pentru talibani, care au nevoie de arme moderne pentru a proteja laboratoarele de heroină din deşertul afgan care sunt „supuse” constant unor raiduri aeriene americane, dar şi pentru distrugerea tancurilor americane din Afganistan. Obiectul negocierii: rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete anti-tanc, aruncătoare de grenade, echipamente de vizionare nocturnă, puşti cu lunetă, carabine automate AK-47, M16. Întâlnirile reţelei au continuat pe 9 şi 10 decembrie la Kiev, în Ucraina. Aici, participanţii au discutat detalii despre tranzacţia cu armament. Între aceste întâlniri, gruparea ţinea legătura pe e-mail. Investigatorii sub acoperire infiltraţi de anchetatorii americani i-au propus lui Orbach o întâlnire ulterioară la Bucureşti pentru a bate în cuie calendarul şi forma în care se vor face plăţile pentru armele cumpărate, ca şi modul exact de livrare. Pe 5 ianuarie, Orbach şi-a dat acordul pentru a veni în România. A ajuns la Bucureşti la începutul lunii februarie. Imediat Orbach şi Pouryan, partenerul său, au fost „preluaţi” de Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, fiind filaţi tot timpul.

Ultima întâlnire a reţelei înainte de arestare

Potrivit investigatorului american James Motto, o parte din membrii reţelei au avut pe 9 februarie, la Bucureşti o nouă întâlnire, la care a participat inclusiv Oded Orbach, în cadrul căreia s-a discutat detaliile tranzacţiei cu armament. Unul din cei care au venit la Bucureşti era ofiţer sub acoperire al anchetatorilor americani. Acesta i-a spus lui Orbach că talibanii aveau nevoie de arme pentru a proteja laboratoarele de heroină de raidurile elicopterelor americane Cobra şi Blackhawk. A doua zi însă s-a decis finalizarea operaţiunii, aşa că cei doi cetăţeni americani – Orbach şi Pouryan au fost ridicaţi de anchetatorii români.

Ok-ul din Liban

În cadrul discuţiei din 9 februarie de la Bucureşti, Orbach le-a explicat agenţilor sub acoperire DEA cum vrea să facă plata pentru arme, ce măsuri de siguranţă vrea din punct de vedere al băncilor unde urma să depună banii. Totodată, participanţii la discuţie au stabilit şi alte detalii tehnice, cum ar fi faptul că armele urmau să ajungă în România pe mare. Ulterior, unul din participanţii la discuţie a primit un mesaj de la un număr de telefon din Liban prin care I se transmitea că livrarea va putea fi făcută în portul din România.

Cele mai citite

Medaliații României la Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost premiați în cadrul Galei COSR!

Sportivii români care au urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 au fost recompensați în cadrul Galei „110 ani de Olimpism în...

Deputatul Silviu Vexler mesaj către Călin Georgescu : Delirul mistic-religios şi antisemit și teoriile conspirative nu pot schimba istoria şi realitatea

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, i-a transmis, luni, candidatului la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, plasat pe locul întâi la primul...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...
Ultima oră
Pe aceeași temă