3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCum ne SALVĂM într-o situaţie de URGENŢĂ

Cum ne SALVĂM într-o situaţie de URGENŢĂ

În caz de incendiu sau de cutremur, timpul avut la dispoziţie pentru a a te salva, care face diferenţa dintre viaţă şi moarte, este, uneori, numai de ordinul secundelor.

În caz de incendiu, evacuarea din clădirea afectată  trebuie să se realizeze pe un traseu cât mai aproape de podea (în poziţie târâş sau aplecat), unde aerul este lipsit de fum.

Copiii NU trebuie încuiaţi în casă, iar dacă sunt lăsaţi singuri în locuinţă trebuie să li se lase cheia la îndemână.

Pe timpul evacuării, uşile închise trebuie deschise cu precauţie, întrucât nu ştim ce se află dincolo de ele.

Dacă uşa este rece, o putem deschide, iar după ieşirea din imobil uşa trebuie închisă, pentru a evita pătrunderea de oxigen care să întreţină focul.

Dacă uşa este fierbinte, ea nu trebuie deschisă. Dacă aceasta este singura cale de evacuare, se va încerca ieşirea pe geam (în cazul locuinţelor aflate la parter). Dacă ieşirea pe geam nu este posibilă, se recomandă etanşarea spaţiului din jurul uşii, inclusiv gaura cheii, pentru a evita pătrunderea fumului.

Persoanele evacuate nu trebuie să se întoarcă în spaţiul incendiat pentru a-şi recupera bunurile, pentru că îşi pun în pericol viaţa. Ele pot reveni în imobil numai cu avizul Pompierilor.

Aceste instrucţiuni  sunt incluse într-un ghid elaborat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Ghidul prezintă şi recomandări cu caracter preventiv, menite să reducă riscul unor evenimente catastrofale.

De exemplu, în locuinţe trebuie instalate detectoare de fum (câte unul în fiecare cameră) a căror baterie trebuie înlocuită o dată pe an.

În spaţii închise, trebuie evitată folosirea materialelor inflamabile, cum ar fi benzina, motorina sau naftalina. Carburanţii sau alte materiale lichide inflamabile pentru uz casnic trebuie păstrate numai în recipiente metalice, special destinate, cu capacitatea de cel mult 25 de litri.

Buteliile cu gaze trebuie păstrate departe de surse de căldură şi ferite de bătaia directă a razelor solare. Buteliile trebuie dotate cu regulator de presiune şi  nu trebuie folosite în poziţie înclinată, culcată sau răsturnată.

Coşurile de fum  trebuie construite, verificate şi curăţate de persoane specializate. Verificarea trebuie făcută cel puţin o dată pe an. Combustibilul folosit la sistemele de încălzire trebuie să fie doar cel recomandat de producătorul acestora.

În încăperile unde se utilizează foc deschis, cum ar fi bucătăriile şi camerele tehnice ale centralelor termice, este bine să existe câte un extinctor sau o pătură de incendiu (ignifugă).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă