2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodCine a fost condamnat în PRIMUL dosar Rompetrol

Cine a fost condamnat în PRIMUL dosar Rompetrol

În primul dosar Rompetrol, instanța Curții de Apel București i-a condamnat definitiv, în octombrie 2014, pe Sorin Roşca Stănescu (atunci senator PNL) la un an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. În urma contopirii pedepselor,  Roșca Stănescu a executat doi ani şi patru luni de închisoare.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru complicitate la manipularea pieţei de capital şi tot doi ani pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Pedeapsa a fost sporită cu opt luni, Pantiş executând doi ani şi opt luni.

Citește și:  DIICOT pune sechestru de peste 700 de milioane de dolari în noul dosar „Rompetrol”. Sunt vizați 14 suspecți, între care magnatul Sorin Marin, părintele fundației „Anonimul”

Irina Mihaela Popovici, fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM), a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.

Gabriela Victoria Anghelache, fost preşedinte al CNVM, a primit tot o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului. Anghelache a fost achitată pentru aderare la un grup infracţional organizat, iar instanţa a mai dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de fals intelectual.

Paul Gabriel Miclăuş, membru al CNVM la data faptelor, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului şi achitat pentru aderare la un grup infracţional organizat.

Prin aceeaşi decizie, Alexandru Bucşă, administrator şi director economic al Rompetrol la data faptelor, a primit patru ani de închisoare pentru complicitate la delapidare. El a mai fost condamnat la câte trei ani pentru complicitate la spălare de bani, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat. Instanţa a dispus ca Bucşă să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de patru ani, la care a adăugat un spor de doi ani, astfel că acesta a primit, în final, şase ani de închisoare cu executare.

În cazul lui Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investiţii financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance la data faptelor, s-a dispus încetarea procesului penal pentru complicitate la manipularea pieţei de capital, ca urmare a prescripţiei. El a primit, însă, cinci ani de închisoare pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional.

Claudiu Simulescu, agent de servicii de investiţii financiare şi reprezentant SSIF Eastern Securities la data faptelor, a fost condamnat la câte trei ani pentru complicitate la manipularea pieţei de capital, respectiv aderarea la grup infracţional. Pedeapsa a fost sporită cu un an, astfel că Simulescu a primit, în final, patru ani cu executare.

Petrică Grama, fost şef al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanţelor Publice, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru complicitate la delapidare şi la un an pentru constituirea unui grup infracţional organizat. La pedeapsa cea mai grea a fost adăugat un spor de patru luni, astfel că pedeapsa finală a fost de doi ani şi patru luni de închisoare.

Victor Eros, fost membru CNVM, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului, iar Cerasela Rus, agent de servicii de investiţii financiare şi trader la SSIF Alpha Finance la data faptelor, a fost condamnată la trei ani de închisoare, tot cu suspendare, pentru aderarea la un grup infracţional organizat.

Elena Albu, fosta şefă a Corpului de Control al CNVM, a fost achitată pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului.

Prin decizia instanţei, Alexandru Bucşă şi Petrică Grama, în solidar cu Rompetrol, au fost obligaţi să plătească aproximativ 58 de milioane de dolari Ministerului Finanţelor.

De asemenea, inculpaţii au fost obligați să plătească, în solidar, 20.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Dinu Patriciu, pentru care procesul a încetat deoarece a survenit decesul, a fost trimis în judecată pentru delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Cele mai citite

Percheziții de amploare în Dolj. Medicii care au încasat bani pentru gărzi fictive

O anchetă amplă a fost demarată în județul Dolj, vizând mai multe cadre medicale acuzate că ar fi raportat în mod fals efectuarea de...

Prudența financiară este strategia 2025 a companiilor din România

Studiul, realizat de Deloitte România, evidențiază o atitudine prudentă a directorilor financiari față de cheltuieli, angajări, investiții și riscuri Anul 2025 aduce o schimbare semnificativă...

Ce salariu câștigă un șofer al Senatului: Sporuri, vouchere și indemnizații

Șoferii angajați la Senatul României beneficiază de un salariu brut lunar de 6.344 lei (echivalentul a 3.712 lei net), plus vouchere de vacanță și...
Ultima oră
Pe aceeași temă