15.2 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialDocumentar despre calea ferata dintre Arad si Bekes

Documentar despre calea ferata dintre Arad si Bekes

ARAD. Calea ferata din judetele Arad si Bekes (Ungaria), a ajuns subiectul unui film realizat in cadrul unui proiect transfrontalier.
In cadrul programului „Phare CBC”, Muzeul Judetean Arad a castigat realizarea unui documentar intitulat „Trasee culturale transfrontaliere pe calea ferata”, in valoare de 30.000 de euro, contributia institutiei de cultura fiind de 10 la suta.
Astfel, a fost executata cercetarea in teren pe traseele Arad – Brad, Arad – Graniceri si Lokoshaza – Beckecsaba (Ungaria).
Totodata, a fost realizat un album care cuprinde istoria caii ferate, obiective turistice de pe aceste rute, un film documentar de 30 de minute despre garile din zona si a fost editat un ghid turistic si cultural complet al acestor trasee turistice, care va fi distribuit gratuit in garile respective si primariilor.
„Am dorit sa implicam, in primul rand, comunitatile locale. Toti asteapta sa mergi si sa le faci. Noi vrem sa-i implicam pe ei, sa facem acest proiect impreuna”, a declarat directorul muzeului, Petru Hugel.
Filmul „Gari si traditii populare” a fost lansat la Arad, in prezenta unor personalitati din Romania si Ungaria.
„Eu gandesc altfel problema cailor ferate, referindu-ma si la viitor. Inainte de prima statie la intrarea in Ungaria, acest tren trebuie sa stationeze, sa fie verificate pasapoartele. Sper ca dupa 1 ianuarie 2007, trenul doar sa incetineasca putin”, a spus, la randul sau, Traian Cresta, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria.

Cele mai citite

Aproximativ 200 de polițiști și jandarmi participă la zeci de percheziții în localitatea Țăndărei

Aproximativ 200 de polițiști și jandarmi participă în această dimineață la o acțiune de amploare în localitatea Țăndărei, din județul Ialomița, care este desfășurată...

Crater apărut pe un drum din Constanța. „Mulţumim lui Dumnezeu că am scăpat cu viață“

O crater adânc de doi metri a apărut în mijlocul drumului dintre Năvodari și Lumina, în județul Constanța, din cauza unor lucrări la rețeaua...

Cumperi un apartament? Iată la ce să fii atent 

Decizia de a cumpăra un apartament este una majoră, cu efecte pe termen lung. Sunt atât de multe aspecte la care trebuie să te...
Ultima oră
Pe aceeași temă