Cele mai importante declaraţii ale purtătorului de cuvânt al CE, Mark Gray:
– România ar trebui să facă mai mult pentru a respecta statul de drept şi sistemul judiciar
– Comisia Europeană sublinază importanţa numirii unui procuror general şi al unui şef DNA care se bucură de sprijinul tuturor
– Trebuie să existe un nou proces de selecţie al procurorilor şefi
– Este important ca numărul candidaţilor pentru şefia parchetelor să fie cât mai mare
– Este important ca acest număr de candidaţi să fie prezentaţi şi pe cât posbil să fie confirmaţi de CSM
– Recomandările Comisiei se bazeaza şi pe exemplele pe care autorităţile române ar trebui să le dea în privire cu integritatea
– Imunitatea ar trebui ridicată în cazul parlamentarilor cercetaţi
Descarcă aici raportul Comisiei Europene
– E nevoie de mass-media independentă
– În cazul Departamentului Anticorupţie, şi acesta a continuat să rezolve cazuri de corupţie, s-au dublat cazurile în ultimul an
– Exista o îngrijorare în legătură cu lipsa unor statistici (în ceea ce priveşte corupţia)
– Comisia va adopta un alt raport până la sfârşitul anului
– Comisia crede că România întruneşte condiţiile specifice pentru ca România să intre în Schengen
Citeşte şi RAPORT PE JUSTIŢIE. Gray: România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intrarea în Schengen
– E imposibil să prevedem o dată în momentul de faţă (pentru aderare, n.red.)
– România se găseşte într-o situaţie aparte pentru că şi-a luat nişte angajamente la aderare. Da, avem un mecanism special care se aplică României şi Bulgariei pentru că cele două şi-au luat nişte angajamente la aderare
– Exista un sentiment de încredere în autorităţile din România (…). Există un acord intern între domnul Ponta şi preşedintele Traian Băsescu care cred că va spori sentimentul de stabilitate în sistemul politic (…). Am avut întâlniri cu miniştrii cheie, iar acest fapt demonstrează că avem încredere şi vom avea încredere în continuare (în autorităţile române, n.red.)
– Despre libertatea de exprimare, e un subiect foarte important şi poate fi privit din două puncte de vedere. Pe de-o parte, o mass-medie liberă şi pluralistă este foarte importantă. Mai mulţi junralişti şi-au exprimat îngrijorarea faţă de mass-media din România. Pe de altă parte, am avut mai multe cazuri, un număr destul de mare în care reprezentanţi ai justiţiei au fost supuşi la nişte atacuri, hărţuiri prin intermediul presei. Nu este o problemă nouă. Trebuie să ştiţi că domnul Barroso a discutat cu prim-ministrul României pe această temă în luna august.
– Reprezentanţi ai unor instituţii precum Curtea Constituţională, CSM, Înalta Curte s-au adresat Comisiei (…). De aceea vedeţi referinţe către CNA (în raport, n.red)
Citeşte şi RAPORT PE JUSTIŢIE. CE a primit plângeri de la reprezentanţi CC, CSM şi ICCJ privind atacuri prin media
– În ultimele şase am văzut tot felul de declaraţii din spectrul politic. Nu am văzut personalităţile cheie ale politicii care să spună stop, s-a întrecut măsura, de aceea subliniem acest subiect
– Vreau să subliniez din nou cele două dimensiuni ale acestei probleme: jurnaliştii care se plâng de presiunie la care sunt supuşi şi campaniile media împotriva membrilor ale sistemului judiciar. În raport, însă, nu veţi vedea referinţe specifice către acei jurnalişi care hărţuiesc anumiţi reprezentanţi ai sistemului judiciar
– Independenţa justiţiei nu există. Până acum ar fi trebui să existe deja un procuror general şi un şef DNA
– Acest raport trebuie privit ca un semn de încurajare
– A fost un an dificil, autorităţile române pot spune şi ele că a fost un an dificil (…). Progrese există, am vrea sa vedem toate acele zece recomandări îndeplinite fără problemele la sistemul judiciar. Cred că este un raport pe care autorităţile române îl pot lua ca pe un ghid pentru ceea ce trebuie făcut. Cred că anul 2013 va fi unul mult mai stabil din punct de vedere politic
Citeşte şi Gray: Barroso şi Ponta vor discuta săptămâna viitoare şi despre Raportul MCV
_ _ _ _
Raportul Comisiei Europene (CE) privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care se va da publicităţii, miercuri, la Bruxelles, consemnează faptul că există intimidări şi hărţuiri la adresa unor persoane din instituţiile statului, precum ANI, Curtea Constituţonală, Înalta Curte de Casaţie şi CSM, informează Mediafax.
Oficialii europeni susţin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, pentru a fi protejate instituţiile statului şi respectate drepturile fundamentale ale persoanelor, potrivit unor surse judiciare.
Concret, CE cere asigurarea de reguli efective împotriva persoanelor sau mass-media care aduc atingere instituţiilor publice sau sistemului judiciar, iar Consiliul Naţional al Audiovizualului trebuie să ia măsuri pentru stabilirea şi întărirea codului de conduită.
Citeşte şi CE publică raportul MCV: se aşteaptă CRITICI privind CSM, imunităţile aleşilor şi statul de drept
Raportul CE referitor la progresele justiţiei din România mai notează faptul că parlamentari găsiţi incompatibili continuă să-şi desfăşoare activitatea nejustificat, fiind necesară adoptarea unor reguli clare, obiective privind suspendarea parlamentarilor care fac obiectul unor decizii definitive de corupţie sau de incompatibilitate.
În ce priveşte procedura de selecţie a procurorilor pentru numirea în funcţiile de conducere la Ministrul Public, CE spune că trebuie să se înscrie cât mai mulţi magistraţi, procedura de alegere a procurorilor şefi să fie transparentă, fiind necesară o opinie pozitivă a Consiliului Superior al Magistratrii (CSM).
Raportul notează necesitate intrării în vigoare a codurilor de procedură civilă, penal şi de procedură penală la teremenele stabilite.
Totodată, CE afirmă că reforma constituţională din România trebuie să respecte statul de drept, separaţia puterilor în stat, independenţa şi stabilitatea sistemului judiciar şi să fie fundamentată pe un consens cât mai larg.
Raportul special de zece pagini, mult mai scurt decât rapoartele publicate de obicei asupra situaţiei din România începând de la aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, afirmă, în acelaşi timp, că ţara ar putea reveni curând la normal, dacă va continua să îndeplinească recomandările CE.