Bucurestiul se afla pe penultimul loc intr-un clasament mondial, realizat de compania DTZ, in functie de suprafata de birouri care revine unui angajat, cu o medie de 7,8 metri patrati, nivel comparabil cu cel din New Delhi (India) si Moscova (Rusia).
Astfel, un angajat din Capitala are la dispozitie un spatiu cu 3,5 metri patrati mai mic decat unul din Praga si cu 2,1 metri patrati sub cel din Budapesta, se arata in raportul Global Occupancy Cost Offices realizat de compania de consultanta imobiliara DTZ, citat de Mediafax.
In capitala Poloniei suprafata standard care revine unui angajat este de 9,6 metri patrati, in Istanbul de 10,3 metri patrati, iar in Kiev de 9,3 metri patrati. Un nivel similar cu cel din Bucuresti se mai inregistreaza la Moscova.
La nivel mondial, angajatii din Bucuresti stau mai lejer la locurile lor de munca din birouri doar fata de cei din New Delhi, India, care au la dispozitie 7,6 metri patrati.
In rest, angajatii din birouri lucreaza in spatii cuprinse intre 8 metri patrati, in orase precum Cancun (Mexic) si Guangzhou (China), si 25,5 metri patrati in Washington D.C.
In functie de costul anual de ocupare a cladirilor de birouri, format din chirie si alte cheltuieli, Bucurestiul a urcat cinci pozitii pana pe 92, in clasamentul din 2009, care cuprinde cele mai scumpe 114 orase in functie de acest indicator. Cheltuielile includ chiria si alte costuri, precum cele cu intretinerea si impozitele.
Astfel, potrivit autorilor studiului, costul de ocupare pe fiecare loc de munca in 2008 se situa la 3.540 de euro/an, in crestere cu 15,7% fata de 2007, si estimeaza pentru acest an scaderea acestuia, fara a preciza cu cat.
Clasamentul este realizat in functie de costurile totale de ocupare, repartizate la suprafata standard care revine unui angajat. Costul anual pe metrul patrat este de 453 de euro.
In Europa Centrala si de Est, Bucurestiul se afla pe penultima pozitie in functie de nivelul costurilor pe loc de munca, dupa Moscova, Kiev, Varsovia si Praga. Spre comparatie, in Moscova, cel mai scump oras din regiune, nivelul este de 13.480 de euro pe an, chiar daca un angajat rus lucreaza in acelasi spatiu cu unul roman, in Kiev de 9.030 euro, iar in Varsovia de 5.170 euro.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro