Aproximativ doua milioane de romani lucreaza in statele membre ale Uniunii Europene si doar cateva sute de mii vor mai pleca dupa aderare – a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, la un seminar privind libera circulatie a persoanelor. Acesta a precizat ca ministerul pe care-l conduce dispune de resursele materiale si umane pentru a indeplini obiectivele UE, fiind alocate MMSSF 3,5 miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani.
Demnitarul a mai spus ca un obiectiv al Ministerului Muncii este absorbtia fortei de munca din mediul rural pentru ca „agricultura se va moderniza si va fi nevoie de mai putine resurse ale persoanelor active din mediul rural”.
Perioada de tranzitie
Participant la seminarul „Politica sociala si libera circulatie a persoanelor”, Leonard Orban, secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene, a explicat ca „exista o perioada de tranzitie de la doi la sapte ani in care tarile membre pot impune restrictii. Acestea ar putea interzice total sau partial libera circulatie a lucratorilor”.
Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Excelenta Sa Johnatan Scheele, a subliniat importanta respectarii de catre companiile romanesti a normelor si bunelor practici existente in statele europene, privind, printre altele, sanatatea si siguranta la locul de munca, egalitatea sanselor, dialogul social, incluziunea sociala.
Finlanda si Estonia au precizat ca vor deschide total piata muncii pentru lucratorii din Romania si Bulgaria, la care se vor adauga Germania, Spania – cu care Ministerul Muncii are acorduri incheiate sau in curs de finalizare, ca si in cazul Italiei.