5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDNA verifică banii băgaţi în fotbal de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean

DNA verifică banii băgaţi în fotbal de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean

Procurorii DIICOT Alba Iulia au trimis la structura locală a DNA un dosar în care procurorii anticorupţie trebuie să cerceteze cum au fost gestionaţi banii de la Consiliul Local şi Judeţean  care au ajuns la echipa de fotbal locală sub forma de sponsorizări. DIICOT a descoperit nereguli în finanţarea echipei de fotbal, ilegalităţi care au fost ţinute secrete de adjunctul Finanţelor Publice din judeţ, Ioan Dobra, trimis în judecată în stare de arest pentru „parazitarea” mai multor societăţi comerciale mari din judeţ

Destructurarea de către procurorii DIICOT Alba Iulia a grupului infracţional condus de fostul director adjunct al Finanţelor Publice Alba, Ioan Dobra, a scos la iveală nivelul la care reţeaua a ajuns să căpuşeze firmele importante din judeţ. Unul dintre cazurile depistate de anchetatori vizează finanţa­rea frauduloasă, din bani publici, a echipei de fotbal FC Unirea Alba Iulia. Potrivit procurorilor, Dobra deţinea inclusiv poziţia de cenzor la societatea care patronează echipa de fotbal.

Acesta şi acoliţii săi au fost deja trimişi în judecată pentru încasarea ilegală a mii de euro lunar de la mai multe societăţi comerciale, pentru a le asigura protecţia în timpul controalelor fiscale. Complicii lui Ioan Dobra erau alţi finanţişti de la direcţai judeţeană Alba – Dorin Conţan şi Ioan Lazăr. Pe de altă parte, procurorii DIICOT au sesizat şi  DNA Alba Iulia, care urmează să cerceteze modul în care a fost finanţată echipa de fotbal din banii Consiliului Judeţean şi ai Consiliului Local Alba Iulia.

„În ce priveşte utilizarea banilor publici, crearea unor prejudicii bugetului statului şi întocmirea în fals a contractelor, fapte săvârşite cu implicarea unor funcţionari publici cu atribuţii de control sau cu funcţii de conducere, cauza ar putea întrunii elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, prev. de art. 248 C.p. şi a altor infracţiuni de corupţie sau conexe acestora, prev. de L. nr. 78/2000. Săvârşirea infracţiunilor precizate anterior, revine în competenţa D.N.A., Serviciul Teritorial Alba Iulia, aşa cum reiese din art. 13 al OUG 43/2002, astfel că, a fost disjunsă şi declinată acestei instituţii”, se arată în rechizitoriul DIICOT Alba Iulia prin care Ioan Dobra, Dorin Conţan şi Ioan Lazăr au fost trimişi în judecată pentru conflict de interese şi omisiunea sesizării organelor judiciare. Dobra şi Conţan sunt arestaţi din luna mai.

Culisele contabile ale echipei

Astfel, potrivit DIICOT, printre contribuabilii protejaţi de Dorin Conţan Dorin şi Ioan Dobra se număra şi SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, societate privată care deţinea în proprietate echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia şi care era finanţată în principal de la Consiliul Jude­ţean şi Consiliul Local.  Din verificări reiese că sumele de bani provenite de la cele două consilii erau încasate de fapt de-o altă entitate – Aso­ciaţia Fotbal Club Unirea 1924. Banii erau primiţi cu titlu de sponsorizare a activităţilor sportive aparent derulate de asociaţie. Suspiciunile au fost însă amplificate de faptul că această insti­tuţie nu deţinea baze sportive şi nu existau nici antrenori, nici grupe de jucători.

Banii erau, în schimb, transferaţi către Fotbal Club Unirea 2006 SA, care era organizată ca societate comercială şi care deţinea jucătorii echipelor de fotbal, antrenorii şi tot ceea ce presupunea desfăşurarea activităţilor sportive. Procurorii spun că Asociaţia Fotbal Club Uni­rea 1924 nu avea voie legal să vireze banii primiţi de la autori­tă­ţile locale şi jude­ţene către societatea care deţi­nea echipa de fotbal, ci aceştia trebuiau utili­zaţi strict de aceas­tă entitate. Mai mult, potrivit DIICOT, gruparea Dobra a aprobat ilegal, în 2010, SC Fotbal Club Unirea 2006 o rambursare de TVA  de peste un milion de lei. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă