Procurorul anticorupţie care anchetează vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei libanezului Said Baaklini, acesta din urmă cerând o restituire de TVA de 60 de milioane de euro, a declarat, luni, în instanţă că senatorul PDL Mircea Banias e „făptuitor” şi că acesta este interceptat, informează Mediafax.
Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a dezbătut, luni, atât contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind cercetarea în libertate a lui Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, cât şi recursul lui Adrian Coriolan Preda, director executiv al aceleiaşi societăţi, faţă de măsura arestării preventive pentru 29 de zile, dispusă în 2 decembrie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorul Gheorghe Bocşan, cel care instrumentează dosarul în care aceştia sunt cercetaţi, privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei libanezului Said Baaklini, a spus în faţa instanţei că nu este fundamentată excepţia de necompetenţă materială a instanţei supreme invocată de către avocaţi, pentru că în acest dosar s-au făcut cercetări şi faţă de un parlamentar, respectiv senatorul PDL de Constanţa, Mircea Banias. El a precizat că acest fapt creează un caz de indivizibilitate a cauzei cu privire la restul persoanelor cercetate în dosar, fiind atrasă astfel şi competenţa de judecare a instanţei supreme.
Gheorghe Bocşan a adăugat că senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias are calitate de „făptuitor” în acest dosar, că „este implicat în aceste infracţiuni” şi că „pe numele său s-au emis mandate de interceptare a convorbirilor telefonice”.
„Mircea Banias este implicat în aceste infracţiuni. Operează un caz de indivizibilitate între Mircea Banias şi restul persoanelor cercetate. Mircea Banias are calitate de făptuitor, iar pe numele său s-au emis mandate de interceptare a telefonului”, a motivat procurorul DNA în faţa celor cinci judecători.
Procurorul a mai susţinut că în acest dosar ar fi implicat şi directorul Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor (ANCEX), secretarul de stat Călin Radu Ancuţa, care în prezenţa libanezului Baaklini ar fi vorbit cu directorul executiv al UCM Reşiţa, Adrian Coriolan Preda, pentru a-i cere acestuia să emită o notă către ANCEX prin care să arate dacă motoarele ce se doreau a fi exportate aveau sau nu dublă utilizare.
Totodată, Gheorghe Bocşan a arătat că în caz ar fi implicat şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale (ANAF), Sorin Blejnar, tot legat de o discuţie a acestuia cu Adrian Preda, fără a oferi alte detalii.
În ce priveşte contestaţia faţă de decizia de cercetare în libertate a luiAdrian Chebuţiu, procurorul DNA a arătat că prima instanţă care a analizat propunerea de arestare în cazul acestuia a subevaluat implicarea sa în acest caz. Gheorghe Bocşan a spus că Adrian Chebuţiu „este de un tupeu infracţional nemaivăzut”.
Procurorul a acuzat că s-a încercat „jefuirea” bugetului de stat cu suma de 60 de milioane de euro de către omul de afaceri libanez Said Baaklini şi că cei doi directori de la UCM Reşiţa „nu au făcut nimic să împiedice acest lucru”. Bocşan a adăugat că din unele interceptări telefonice desecretizate şi depuse la dosar ar reieşi şi modul în care Adrian Preda „punea la cale” mecanismul fraudei.
„Există interceptări telefonice la dosarul cauzei din care reiese clar că efectiv s-a pus la cale jefuirea bugetului de stat, chiar acum pe timp de criză, când ne împrumutăm de la FNI pentru relansarea ţării”, a menţionat anchetatorul.
Procurorul a mai arătat că ceea ce ar fi trebuit să însemne patru motoare industriale, reprezintă de fapt aproximativ o mie de tone de „fier vechi” şi „mult cupru”, care odată evaluat nu s-ar ridica la o sumă mai mare de aproximativ 210.000 de euro. Bocşan a precizat că cele patru motoare au fost „canibalizate”, în sensul că ar fi fost în realitate create din numeroase piese vechi de la alte motoare, el arătând că, în opinia sa, nu erau menite să ajungă vreodată la destinaţie, respectiv în Republica Guineea, ci „probabil urmau să fie balastate în mare”, după plecarea vasului din Portul Constanţa.
În încercarea de a prezenta cât mai simplu ingineria prin care se dorea prejudicierea bugetului de stat cu suma de 60 de milioane de euro, procurorul a spus: „O marfă de aproximativ 210.000 de euro a fost facturată pentru suma de 250 de milioane de euro prin semnarea succesivă a mai multor acte privind aceeaşi marfă. Din suma final facturată se dorea recuperarea TVA-ului aferent acestei din urmă sume, respectiv 60 de milioane de euro”.
În finalul pledoariei, Bocşan a arătat că, din cauza funcţiilor deţinute la UCM Reşiţa, Chebuţiu trebuie arestat preventiv pe perioada cercetărilor, iar Preda menţinut în stare de arest. El a solicitat astfel admiterea recursului DNA în cazul lui Adrian Chebuţiu şi respingerea recursului lui Preda.
Instanţa urmează să decidă în cazul acestor aspecte.
Libanezul Said Baaklini este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut patru motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare.
Said Baaklini, asociat unic şi administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, este acuzat de evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, potrivit DNA.
În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, şi Adrian Preda Coriolan, director executiv al aceleiaşi societăţi, pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual.
În 2 decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Adrian Preda, iar faţă de Adrian Chebuţiu a luat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu.
Atunci, avocaţii lui Chebuţiu declarau că la dosarul cauzei figurează numele unui senator, dar care nu ar avea nicio legătură cu clientul lor. În acest context, ei susţineau că ICCJ nu avea competenţă în acest dosar, deoarece nu s-a început urmărirea penală pentru nicio persoană având calitate de deputat sau senator.
Senatorul PDL Mircea Banias declara, în 2 decembrie, că nu are niciun fel de legătură cu persoanele implicate în dosarul de corupţie privind UCM Reşiţa şi avertiza că se va îndrepta împotriva celor care folosesc numele său în acest context şi îi aduc atingere imaginii publice.
„Am constatat cu surprindere că numele meu a fost asociat, fără niciun fel de fundament, cu ale unor persoane din oraşul Reşiţa, bănuite de acte de corupţie. Doresc să precizez ferm că nu le cunosc, nu am auzit de persoanele respective şi evident, nici nu am derulat activităţi comerciale împreună. Prin urmare, orice folosire a numelui meu într-un asemenea context mă face să mă îndrept împotriva celor care îmi aduc atingere imaginii publice”, se arată într-un comunicat semnat de senatorul PDL Mircea Banias.
În noaptea de 27 spre 28 noiembrie, Said Baaklini a fugit din ţară, pe numele lui, la cererea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie emiţând mandate de arestare naţional şi european.
În baza mandatului de arestare european, Said Baaklini a fost prins de autorităţile bulgare în 28 noiembrie. În prezent, autorităţile bulgare desfăşoară procedurile necesare în vederea predării lui Said Baaklini către autorităţile române.