Parlamentul European nu a informat în scris Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi nici nu a comunicat dacă îşi dă acordul pentru percheziţionarea biroului europarlamentarului, sigilat după izbucnirea scandalului de corupţie, informează DNA, citată de NewsIn.
„Până în acest moment, Parlamentul European nu a informat în scris Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la decizia ridicării imunităţii lui Adrian Severin şi nici nu a comunicat dacă îşi dă acordul cu privire la percheziţionarea spaţiilor şi datelor informatice aparţinând Parlamentului European sau dacă s-a luat măsura conservării probelor, informări absolut necesare instrumentării cauzei penale referitoare la europarlamentarul Adrian Severin”, se precizează în poziţia DNA.
Reacţia DNA vine după ce directorul Oficiului European Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler, a declarat, într-un interviu pentru postul public de televiziune TVR, că autorităţile române nu ar fi solicitat, încă, dreptul de a percheziţiona birourile lui Adrian Severin. „În privinţa birourilor deputaţilor, pentru că Parlamentul nu ne-a permis accesul singuri, vom intra împreună cu reprezentanţii autorităţilor naţionale”, a spus Kessler, care a adăugat că Adrian Severin va fi chemat, în curând, la audieri de către OLAF.
Pe de altă parte, Direcţia Naţională Anticorupţie a prezentat procedurile pe care le-a urmat în cazul anchetei penale instrumentate în cazul europarlamentarului Adrian Severin.
Astfel, în data de 5 aprilie 2011, Direcţia Naţională Anticorupţie, prin intermediul Ministerului Justiţiei, a solicitat preşedintelui Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Adrian Severin, membru al Parlamentului European, cât şi o opinie juridică referitoare la incidenţa unor dispoziţii procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.
În data de 12 mai 2011, preşedintele Parlamentului European a confirmat în scris primirea solicitărilor şi a comunicat că cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii lui Adrian Severin a fost transmisă Comisiei pentru afaceri juridice din cadrul Parlamentului European.
În plus, în data de 12 aprilie 2011, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat preşedintelui Parlamentului European să ia toate măsurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor şi a altor mijloace de probă aflate în birourile Parlamentului European, cât şi datele stocate în serverele instituţiei, necesare desfăşurării anchetei penale. Cu aceeaşi ocazie, Direcţia Naţională Anticorupţie a reiterat cererea de a comunica o opinie juridică în legătură cu unele proceduri prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.
În şedinţa din 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui Parlamentului European sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Adrian Severin.
În 21 martie, în urma unor materiale audio-video date publicităţii de ziarul britanic Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de Adrian Severin, membru în Parlamentul European.
Sunday Times a scris că europarlamentarii Adrian Severin, Ernst Strasser (fost ministru austriac de interne) şi Zoran Thaler (fost ministru de externe sloven) au acceptat 100.000 de euro pe an de la reporteri care se dădeau drept lobbyşti, pentru a prezenta amendamente la proiectele de directive ale UE referitoare la sectorul bancar. Ulterior, ziarul a publicat cazul unui al patrulea europarlamentar implicat în scandalul „bani contra amendamente”, fiind vorba despre Pablo Zalba Bidegain, din Spania, membru al Partidului Popular European.
În urma scandalului, Adrian Severin şi-a prezentat demisia din PSD la 28 martie, dar a refuzat să demisioneze din PE, în pofida cererii exprese în acest sens adresate de preşedintele PE, Jerzy Buzek, şi a aluziilor evidente venite dinspre propriul grup socialist. În prezent, Severin figurează ca europarlamentar neafiliat.