12.8 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDNA: Fuia a dat firmei surorii ลŸi cumnatului sฤƒu aproape 180.000 lei

DNA: Fuia a dat firmei surorii ลŸi cumnatului sฤƒu aproape 180.000 lei

Fostul ministru Stelian Fuia a fost ajutat de un executor judecฤƒtoresc, în licitaลฃia ilegalฤƒ privind imobilele Staลฃiunii Fundulea ลŸi a dat, astfel, firmei ลŸi surorii lui, 180.000 de lei, susลฃin procurorii DNA, conform Mediafax.

„Numitul Fuia Stelian, în calitate de director la Staลฃiunea de Cercetare ลŸi Dezvoltare a Plantelor Medicinale ลŸi Aromatice Fundulea, funcลฃie pe care a deลฃinut-o în perioada 1 martie 2005 – 15 decembrie 2008, cu ลŸtiinลฃฤƒ, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silitฤƒ, fapt ce a condus la scoaterea ilegalฤƒ, prin procedura de licitaลฃie organizatฤƒ de învinuitul Constantin OpriลŸan (executor judecฤƒtoresc faลฃฤƒ de care este deja începutฤƒ urmฤƒrirea penalฤƒ) la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de 243.950 de lei ลŸi la îndestularea în acest mod a creditorului SC Procera Agrochemicals România SRL cu suma totalฤƒ de 174.631 de lei”, se aratฤƒ în ordonanลฃa procurorilor DNA de începere a urmฤƒririi penale în cazul fostului ministru al Agriculturii.

CiteลŸte ลŸi: VIDEO. De ce este urmฤƒrit penal fostul ministru Fuia

Fuia este acuzat de procurorii anticorupลฃie de abuz în serviciu în perioada în care era director la Staลฃiunea de Cercetare ลŸi Dezvoltare a Plantelor Medicinale ลŸi Aromatice Fundulea.

ลži sora ลŸi cumnatul lui Fuia, Alexandrina ลŸi Daniel State, sunt urmฤƒriลฃi penal în aceeaลŸi cauzฤƒ.

Fostul ministru este acuzat cฤƒ, în 2005, când era director al Staลฃiunii de Cercetare Fundulea, a vândut ilegal, prin licitaลฃie, mai multe imobile de stat sorei lui.

Stelian Fuia, deลŸi ลŸtia cฤƒ împotriva Staลฃiunii de Cercetare Fundulea s-a declanลŸat, ca urmare a unei sentinลฃe civile din decembrie 2004, o procedurฤƒ de executare silitฤƒ a unor bunuri pe care instituลฃia le deลฃinea în calitate de concesionar, nu a fฤƒcut contestaลฃie la executare, conform Codului de procedurฤƒ civilฤƒ, ลŸi nu a arฤƒtat cฤƒ bunurile se aflau în patrimoniul statului, au precizat procurorii în documentul citat.

Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, iniลฃial, Staลฃiunea de Cercetare Fundulea o avusese faลฃฤƒ de Staลฃiunea Didacticฤƒ Belciugatele. Dupฤƒ încuviinลฃarea executฤƒrii silite, cu acordul Staลฃiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanลฃฤƒ, de societatea la care sora ลŸi cumnatul lui erau asociaลฃi, respectiv Procera Agrochemicals.

„Avantajele patrimoniale obลฃinute de SC Procera Agrochemicals, dupฤƒ executarea silitฤƒ, s-au reflectat, în mod direct, în patrimoniul învinuiลฃilor State Alexandrina ลŸi State Daniel (sorฤƒ ลŸi cumnat ai lui Fuia Stelian), asociaลฃi la SC Procera Agrochemicals. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut ลŸi au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisฤƒ mai sus”, se mai aratฤƒ în documentul citat.

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a declarat, miercuri, pentru Mediafax, cฤƒ dosarul „nu are legฤƒturฤƒ” cu activitatea sa politicฤƒ, cฤƒ este „mai vechi, de peste opt ani” ลŸi cฤƒ în 2012 s-a dispus în cazul sฤƒu neînceperea urmฤƒririi penale.

Fuia a precizat cฤƒ are „o hârtie” de la Ministerul Finanลฃelor care certificฤƒ faptul cฤƒ activele la care se face referire în dosar sunt ลŸi astฤƒzi în domeniul public al statului.

În octombrie 2008, Agenลฃia Naลฃionalฤƒ de Integritate sesiza Parchetul Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie în cazul lui Stelian Fuia, atunci deputat PDL de CฤƒlฤƒraลŸi, solicitând sฤƒ facฤƒ verificฤƒri pentru fals în declaraลฃia de interese.

Agenลฃia Naลฃionalฤƒ de Integritate arฤƒta atunci cฤƒ Fuia, în calitate de director al Staลฃiunii de Cercetare Fundulea, a încheiat un contract cu firma Procera Agrochemicals Romania SRL, la care deลฃinea 50 la sutฤƒ din acลฃiuni, nerespectând dispoziลฃiile legale privind conflictul de interese.

În urma verificฤƒrilor prealabile, ANI a constatat neconcordanลฃe referitoare la acลฃionariatul SC Procera Agrochemicals Romania SRL, firmฤƒ la care Fuia ar fi fost acลฃionar, conform declaraลฃiilor de interese depuse de acesta.

Potrivit datelor înregistrate atunci la Oficiul Naลฃional al Registrului Comerลฃului, SC Procera Agrochemicals Romania SRL nu avea asociaลฃi persoane fizice.

Procurorii Parchetului instanลฃei supreme au dispus, în 3 martie 2010, netrimiterea în judecatฤƒ a lui Fuia, pentru fals în declaraลฃia de interese.

Decizia a fost contestatฤƒ de ANI la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie în 30 aprilie 2010, plângerea fiind respinsฤƒ ca nefondatฤƒ în 23 iunie 2010.

În declaraลฃia de avere ลŸi în cea de interese, Stelian Fuia nota cฤƒ este asociat unic la SC Synchem Agroindusries ลŸi, totodatฤƒ, acลฃionar la SC Procera Biofuels ลŸi la SC Fuia Management.

Fuia a mai scris în declaraลฃia de avere din iunie 2012 cฤƒ a vândut, în 2011, un teren în Fundulea, de 2.187 de metri pฤƒtraลฃi, surorii ลŸi cumnatului sฤƒu, Alexandrina ลŸi Daniel State, pentru 50.000 de euro.

Din indemnizaลฃia de deputat, Fuia a încasat 52.893 de lei, iar de la Procera Agro, ca cercetฤƒtor ลŸtiinลฃific, a primit 51.250 lei. Soลฃia sa a obลฃinut 72.000 de lei ca manager la Procera Agro.

Cele mai citite

Accident cu trei persoane รฎncarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs รฎntre un microbuz ศ™i un autoturism condus de un tรขnฤƒr de 25 de ani pe un drum din judeศ›ul...

Accident cu trei persoane รฎncarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs รฎntre un microbuz ศ™i un autoturism condus de un tรขnฤƒr de 25 de ani pe un drum din judeศ›ul...

A cฤƒzut รฎntr-un canal adรขnc de patru metri รฎntr-un parc din Capitalฤƒ

Un bฤƒrbat รฎn vรขrstฤƒ de 45 ani a cฤƒzut รฎntr-un canal, la aproximativ patru metri adรขncime, รฎn parcul OrฤƒลŸelul Copiilor, din sectorul 4 al...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ