22.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDNA cere apฤƒrarea reputaลฃiei procurorilor ca urmare a afirmaลฃiilor judecฤƒtorilor NeacลŸu ลŸi...

DNA cere apฤƒrarea reputaลฃiei procurorilor ca urmare a afirmaลฃiilor judecฤƒtorilor NeacลŸu ลŸi Dumbravฤƒ

Direcลฃia Naลฃionalฤƒ Anticorupลฃie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sฤƒ apฤƒrare reputaลฃia procurorilor ca urmare a afirmaลฃiilor judecฤƒtorilor Adrian NeacลŸu ลŸi Horaลฃius Dumbravฤƒ, membri ai Consiliului, fฤƒcute faลฃฤƒ de investigaลฃiile anchetatorilor DNA, a declarat pentru Romania Libera Livia Sฤƒplฤƒcan, purtฤƒtorul de cuvânt al DNA.

Potrivit Liviei Sฤƒplฤƒcan, DNA a transmis o scrisoare CSM în care solicitฤƒ sฤƒ se analizeze dacฤƒ declaraลฃiile în spaลฃiu public fฤƒcute, sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ, de judecฤƒtorii NeacลŸu ลŸi Dumbravฤƒ faลฃฤƒ de activitatea Direcลฃiei ลŸi faลฃฤƒ de anumite dosare aflate în instrumentare ar putea afecta independenลฃa ลŸi imparลฃialitatea procurorilor ori ar putea genera suspiciuni cu privire la acestea.

Potrivit legilor, Consiliul Superior al Magistraturii are dreptul ลŸi obligaลฃia de a se sesiza ลŸi din oficiu pentru a apฤƒra judecฤƒtorii ลŸi procurorii împotriva oricฤƒrui act care le-ar putea afecta independenลฃa sau imparลฃialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii apฤƒrฤƒ reputaลฃia profesionalฤƒ a judecฤƒtorilor ลŸi procurorilor. CSM s-a sesizat deja.

CSM a înaintat Inspecลฃiei Judiciare scrisoarea DNA.

Scrisoare vine care urmare a unor afirmaลฃii ale lui Adrian NeacลŸu într-un interviu acordat agenลฃiei MEDIAFAX, dar ลŸi la Antena 3, unde a avut o intervenลฃie în timp ce Horaลฃiu Dumbravฤƒ era invitatul emisiunii. De altfel, ลŸi  Horaลฃius Dumbravฤƒ a fฤƒcut afirmaลฃii faลฃฤƒ de monitorizarea lui NeacลŸu de cฤƒtre anchetatori în baza unui mandat de siguranลฃฤƒ naลฃionalฤƒ, dupa cum precizeazฤƒ inclusiv mediafax.

„Dacฤƒ asta este siguranลฃa naลฃionalฤƒ care trebuie apฤƒratฤƒ, credeลฃi-mฤƒ cฤƒ nu mai avem de-a face cu un stat de drept”, a spus judecฤƒtorul Dumbravฤƒ.

Precizฤƒm cฤƒ Adrian NeacลŸu este cercetata de DNA pentru deconturi ilegale , în baza unor documente falsificate. De asemenea, el este verificat de Agenลฃia Naลฃionalฤƒ de Integritate pentru conflict de interese. De asemenea, ลŸi Horaลฃiu Dumbravฤƒ este verificat de ANI tot pentru conflict de interese.

Jocurile lui NeacลŸu ลŸi Dumbravฤƒ în CSM ลŸi presiunile lor prin presฤƒ pentru revocarea oponenลฃilor Hฤƒinealฤƒ, Ghica ลŸi Dฤƒnileลฃ

NeacลŸu ลŸi Dumbravฤƒ sunt împotriva preลŸedintelui nou ales al CSM , procurorul Oana Schmidt Hฤƒinealฤƒ ลŸi împotriva judecฤƒtorilor CSM Ghica si Dฤƒnileลฃ, cฤƒrora le cer revocarea pentru cฤƒ aceลŸtia, la alegerile din data de 4 ianuarie 2013, au votat-o pe Hฤƒinealฤƒ ลŸi ลŸi-au depus candidaturile pentru funcลฃia de vicepreลŸedinte CSM, desi sectia de judecฤƒtori, condusฤƒ de Dumbravฤƒ, hotฤƒrâse ca nici un judecฤƒtor sฤƒ nu-ลŸi depunฤƒ candidatura.

Precizฤƒm cฤƒ potrivit legilor, membrii CSM voteazฤƒ potrivit conลŸtiinลฃei lor,  nu la ordinul ลŸefului secลฃiei de judecฤƒtori sau la ordinul ministrului Justiลฃiei. De asemenea, tot potrivit legii orice membru ales al CSM îลŸi poate depuna candidatura pentru functiile de preลŸedinte sau vicepreลŸedinte ลŸi nimeni nu le poate îngrฤƒdi acest drept.

La alegerile pentru conducerea CSM din 4 ianuarie 2013, NeacลŸu, Dumbravฤƒ ลŸi alลฃi cinci judecฤƒtori, la semnalul monistrului Justiลฃiei Mona Pivniceru, au pฤƒrฤƒsit plenul CSM pentru a bloca alegerea vicepreลŸedintelui. Apoi au susลฃinut declanลŸarea adunฤƒrilor generale de  revocare din CSM a judecฤƒtorilor Alina Ghica ลŸi Cristi Dฤƒnileลฃ, care ลŸi+au depus candidaturile.

Ei au cerut ลŸi revocarea din funcลฃia de preลŸedinte nou ales a procurorului Oana Hฤƒinealฤƒ, dar n-au avut succes deoarece peste 80% dintre procurori o susลฃin.

Pentru a o putea schimba din funcลฃia de preลŸedinte CSM, ei spera sฤƒ schimbe, prin revocarea lui Dฤƒnileลฃ ลŸi Ghica, raportul de forลฃe din CSM. De aici atacurile concertate împotriva judecฤƒtorilor Ghica ลŸi Dฤƒnileลฃ, în paralel cu atacurile la DNA, care l-a pus sub învinuire pe ADRIAN NEACลžU, situaลฃie care l-ar împidica sฤƒ voteze în CSM, dar de care acum nu se ลฃine cont.

Ce susลฃine NeacลŸu prin presฤƒ pentru a se apฤƒra de învinuirea din dosarul sฤƒu penal de la DNA

Judecฤƒtorul Adrian NeacลŸu, în interviul sฤƒu dat Mediafax, sublinia cฤƒ, prin alegerea ca preลŸedinte al Consiliului Superior al Magistraturii a procuroarei Oana Schmidt Hฤƒinealฤƒ, atât membrii Consiliului, cât ลŸi cei aproape 5.000 de judecฤƒtori din ลฃarฤƒ ar ลŸti cฤƒ CSM „a alunecat definitiv pe o pantฤƒ de acลฃiune partizanฤƒ” ลŸi cฤƒ , din pฤƒcate, ceilalลฃi procurori din consiliu ar fi incapabili incapabili sฤƒ se opunฤƒ acestei tendinลฃe.

În mod oficial, aลŸa cum mi s-a comunicat, la originea dosarului  ( lui Adrian NeacลŸu de la DNA-nn) stau serviciile de informaลฃii. În CSM, în special printre colegii mei din Secลฃia pentru judecฤƒtori, circulau, de altfel, informaลฃii încฤƒ din toamna trecutฤƒ cฤƒ sunt monitorizat îndeaproape. În procesul-verbal de începere a urmฤƒririi penale împotriva mea se consemneazฤƒ cฤƒ în urma unei monitorizฤƒri din cursul anului 2012 de cฤƒtre serviciile specializate au rezultat „absenลฃe nejustitificate” ale mele de la CSM. Eu pun ghilimele, deลŸi serviciile sau procurorii nu le pun.

Obiectul acuzaลฃiei constฤƒ în faptul cฤƒ am forลฃat ordonatorul principal de credite, adicฤƒ din ce înลฃeleg eu pe doamna judecฤƒtor Alina Ghica (preลŸedinta CSM în 2012), de a-mi plฤƒti drepturi bฤƒneลŸti pentru zile lipsฤƒ, inducând-o în eroare cu privire la prezenลฃa mea. Dosarul este deschis în ianuarie 2013, chiar în toiul scandalului din CSM legat de alegerea unui anume preลŸedinte procuror ลŸi de revocฤƒrile a doi colegi. Culmea coincidenลฃei, data celor douฤƒ procese-verbale ale serviciilor specializate care stau la baza începerii urmฤƒririi penale este aceeaลŸi cu data desfฤƒลŸurฤƒrii a douฤƒ ลŸedinลฃe de Plen CSM în care am pus în discuลฃie revocarea doamnei procuror Oana Schmidt Hฤƒinealฤƒ din funcลฃia de preลŸedinte. Douฤƒ ลŸedinลฃe de Plen care nu s-au ลฃinut, pe un fond de conflict deschis între Secลฃia pentru judecฤƒtori ลŸi conducerea CSM, pe care noi, eu cel puลฃin, o considerฤƒm nelegitimฤƒ„, a declarat  NeacลŸu în interviu.

Marลฃi, Plenul CSM ia în discuลฃie alegerea vicepreลŸedintelui Consiliului Superior al Magistraturii ลŸi documentele referitoare la revocarea din CSM a judecฤƒtorilor Alina Ghica ลŸi Cristi Danileลฃ.

Cele mai citite

Franศ›a, fฤƒrฤƒ Mbappe ศ™i Kante รฎn Liga Naศ›iunilor!

Didier Deschamps a anunศ›at lotul pentru meciurile din Liga Naศ›iunilor, unde absenศ›ele notabile sunt Kylian Mbappe ศ™i N'Golo Kante, doi dintre cei mai importanศ›i...

Cum รฎncearcฤƒ Facebook sฤƒ atragฤƒ tinerii adulศ›i

Facebook, una dintre reศ›elele de socializare, a devenit cunoscutฤƒ drept platforma pฤƒrinศ›ilor ศ™i bunicilor, รฎn timp ce tinerii adulศ›i folosesc aplicaศ›ii foto ศ™i video...

ศ˜tefan Tรขrnovanu, eroul de la Salonic: โ€žNe-am apฤƒrat ca Arsenal, ca la handbal. Doar cฤƒ nouฤƒ ne-a ieศ™itโ€

FCSB a reuศ™it o victorie importantฤƒ cu 1-0 รฎn faศ›a lui PAOK Salonic รฎn Europa League, avansรขnd รฎn cursa pentru calificarea รฎn primฤƒvara europeanฤƒ. ศ˜tefan...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ