6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialDNA. Alin Cocoș, reținut în dosarul despăgubirilor în care este arestată șefa...

DNA. Alin Cocoș, reținut în dosarul despăgubirilor în care este arestată șefa DIICOT, Alina Bica. În dosar ar mai fi implicați tatăl lui Alin, mama naturală și fosta mamă vitregă, Elena Udrea

Alin Cocoș a fost reținut vineri, pe la 3.00 dimineața, în dosarul despăgubirilor din dosarul în care a fost trimis deja în judecată un lot din care face parte si fosta șefă DIICOT, Alina Bica. Alin Cocoș este acuzat de dare de mită și trafic de influență.

 

Această partea disjunsă din dosarul despăgubirilor s-a constituit ca un nou dosar în care actorul principal este Alina Bica , acuzată de două fapte de luare de mită, de două fapte de abuz în serviciu și de o faptă de favorizare a infractorului, infractorul fiind Ovidiu Tender.

În dosar, pe secvența despăgubirilor de la ANRP pentru terenuri care nu puteau fi retrocedate în natură, apar ca personaje Dorin Cocoș (arestat preventiv în dosarul MICROSOFT), fosta  mamă vitegă a lui Alin Cocoș, Elena Udrea ( aflată sub control judiciar pentru 60 de zile în dosarul MICROSOFT), precum  și mama  naturală. Prejudiciul e de circa 62 milioane de euro. In partea aceasta Alina Bica e acuzată de abuz în serviciu și luare de mită ( un teren la Snagov, pe care l-a primit prin interpuși impreună cu consilierul ei, Florian Mihăilescu, reținut joi noaptea).

La secvența despăgubirilor, DNA a conexat și alte două categorii de fapte din două dosare distincte și anume dosarul "ROMGAZ-Ioan Niculae, prejudiciu 11 milioane de dolari", unde Bica ar fi săvârșit abuz în serviciu deoarece i-a ridicat sechestrul pus pe bunurile lui Videanu. Videanu a fost reținut joi pentru complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii au conexat și un dosar în care Bica l-ar fi favorizat pe infractorul Ovidiu Tender, trimis în judecată în 2006 în dosarul "Jaful RAFO-CAROM". Potrivit procurorilor, Bica, împreună cu consilierul ei Florian Mihăilescu, l-ar fi ajutat pe Tender să nu fie condamnat. Procesul este tergiversat și acum. Pentru serviciile lor, Bica și Mihăilescu ar fi  primit bani și bunuri. 

 

​––-

Intr-un articol publicat în noiembrie 2014, România liberă dezvăluia rolul lui Alin Cocoș în rețeaua despăgubirilor de la ANRP.

Potrivit RL, unul diintre făptuitori devenit denunțător ( Sergiu Diacomatu)) a relatat în declarația sa "ușa" influențelor s-a deschis prin fiul lui Dorin Cocoș, Alin. Și anume, prin Alin Cocoș s-a ajuns la Dorin Cocoș și Elena Udrea; prin familia Cocoș, s-a ajuns la Alina Bica  (prietena Elenei Udrea) și Crinuța Dumitrean, prima vicepreședintă în comisia de stabilire a despăgubirilor din partea Ministerului Justiției; a doua –  președinte ANRP.

Potrivit declarației lui Diacomatu "Pe Gheorghe Stelian ( samsar de terenuri care nu puteau fi restituite și pe care lle achiziționa la prețuri mici, apoi încasa  despăgubiri de zeci de milioane de euro- nn) l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocoş, cu care eram în relaţii de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaţional al familiei Cocoş”.

Alin Cocoș l-a dus pe Diacomatu ( vicepreședinte ANRP, membru în comisia de despăgubiri) acasă la Dorin Cocoș. Acesta din urmă i-a dat un bilețel cu numărul dosarului pe care trebuia să-l avizeze.

​Tot Diacomatu relatează în declarații : "În cursul anului 2010, G(heorghe) S(telian) a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. (…) După aceea Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine ….După ce s-a nominalizat un evaluator, G(heorghe)S(telian) i-a dat un plic cu bani ….100.000 lei.. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, …valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, și Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 Euro, aproximativ, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului…. Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, [a primit] suma de aproximativ 10.000.000 euro…".

​Informații oficiale:

Potrivit DNA, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care a făcut parte printre alţii şi inculpata Bica Alina Mihaela, a aprobat cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, raportul de evaluare corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, prin care, valoarea unui teren în suprafaţă de 130 535mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.

În procedura soluţionării dosarului de despăgubire, prin raportul de evaluare, valoarea terenului a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei. 
Având în vedere că raportul de evaluare, în sine, nu rezolva problema despăgubirii dacă nu era validat de comisie, beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea inculpatului Cocoş Alin de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la 3 persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.


În acest demers, s-a implicat şi inculpatul Mihăilescu Ionuţ Florin, un apropiat al lui Cocoş Alin, care a intermediat relaţia cu inculpata Bica Alina Mihaela, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire respectiv.
Astfel, urmare influenţei exercitate de către inculpaţii Cocoş Alin şi Mihăilescu Ionuţ Florin asupra inculpatei Bica Alina Mihaela, la data de 15.03.2011 Comisia Centrală de Stabilirea Despăgubirilor a validat în favoarea beneficiarului suma de 377.282.300 lei.
În schimbul influenţei realizate, inculpata Bica Alina Mihaela a primit o cotă parte, egală cu a inculpatului Mihăilescu Ionuţ Florin, dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4425 metri pătraţi, ce aparţinea unei rude de-a inculpatului Cocoş Alin ( mama naturală a lui SAlin și prima soție a lui Dorin Cocoș).
Transmiterea dreptului de proprietate a fost realizată cu sprijinul inculpaţilor Cocoş Alin şi Mihăilescu Ionuţ Florin, prin tranzacţii succesive şi persoane interpuse. 

 

 

 

Cele mai citite

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă