5.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăSpecialDNA a pus sechestru pe terenuri şi clădiri de două milioane de...

DNA a pus sechestru pe terenuri şi clădiri de două milioane de euro aparţinând lui Ioan Niculae

Procurorii DNA au pus sechestru asigurător asupra unor clădiri şi terenuri în valoare de două milioane de euro aparţinând firmei Interagro a lui Ioan Niculae, informează Mediafax.

Aceeași măsură va fi luată şi pentru firma Intervitt a omului de afaceri cercetat pentru fapte de corupţie.

Decizia sechestrului asigurător a fost luată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul în care Ioan Niculae, patronul grupului SC Interagro SA, este urmărit penal pentru cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, iar prejudiciul estimat de anchetatori este de 11.438.169 de lei, aproximativ 2,5 milioane de euro.

"Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor persoane juridice: SC Interagro SA şi SC Intervitt SRL (ambele aparţinând omului de afaceri Niculae Ioan) până la concurenţa sumei de 11.438.169 lei. În vederea luării măsurilor asiguratorii, au fost făcute verificări pentru identificarea bunurilor mobile și imobile aparținând SC Interagro SA şi SC Intervitt SRL, principalele firme implicate în schema infracțională de spălare de bani și care, de altfel, au și beneficiat de realizarea transferului de bani în această modalitate", se arată într-un comunicat al DNA.

În urma verificărilor făcute de procurori a rezultat că firma Interagro are imobile, în valoare totală de 8.739.825,32 de lei, echivalent a aproximativ 2 milioane de euro (valoare de impunere), constând în 43 terenuri cu o suprafață de peste 100 de hectare și apartamente. Printre bunurile societăţii se numără două ferme, un complex hotelier și pășunea unui munte din localitatea Buşteni, judeţul Prahova.

Conform reprezentanţilor DNA, terenurile şi clădirile pe care s-a pus sechestru sunt situate în localităţile Azuga, Bușteni, Băicoi, Ploiești, Păulești, Târgușoru Vechi, Florești, Ariceștii Rahtivani, din judeţul Prahova şi în localităţile Zimnicea, Măldăeni, Alexandria, Peretu, Nanov, din judeţul Teleorman. De asemenea, firma Interagro deţine imobile şi în localităţile Cernica, judeţul Ilfov; Dragoş Vodă, judeţul Călărași şi în Craiova, judeţul Dolj.

În ceea ce privește firma Intervitt, deţinută tot de Ioan Niculae, urmează să se pună sechestru, până la concurența sumei de 11.438.169 de lei, asupra părților sociale, respectiv asupra diviziei de vinificație a grupului Interagro din Zimnicea.

Ioan Niculae a fost adus din Penitenciarul Găeşti la DNA, miercuri, pentru a i se aduce la cunoştinţă că a fost pus sechestru pe o parte din averea sa. Omul de afaceri execută din aprilie o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare, în dosarul "Mită la PSD".

În dosarul de la DNA, Ioan Niculae este acuzat că, în prima parte a anului 2009, a inițiat și desfășurat activități de corupere, fiind vizați funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale, privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, în beneficiul financiar al grupului Interagro.

La începutul lunii decembrie, procurorii DNA au extins urmărirea penală în acest dosar pentru Ioan Niculae, Said Baaklini, Gheorghe Bunea Stancu și Rajef Sharif Mohammad, care la aceea dată era dat în urmărire internațională.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă