13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialDjokovici, a doua oară rege la antipozi

Djokovici, a doua oară rege la antipozi

Sârbul Novak Djokovici a câştigat ieri, pentru a doua oară în carieră, Openul Australiei, primul turneu de tenis de Grand Slam al anului.

La finalul unei partide pe care a dominat-o de la un capăt la altul, Novak Djokovici, în vârstă de 23 de ani, numărul 3 mondial, l-a învins pe scoţianul Andy Murray, cu 6-4, 6-2, 6-3. Djokovici a prestat un tenis exact, fără erori, scoţându-l din mână pe Murray, care şi-a trecut în cont nu mai puţin de 47 de greşeli neprovocate. Novak Djokovici a profitat de orice şansă ivită, a câştigat 72 la sută din primele sale servicii şi a tranşat disputa în trei seturi, după două ore şi 39 de minute de joc. „A fost un meci dificil, pentru că ne cunoaştem de foarte multă vreme şi nu-i uşor să joci împotriva unui prieten. Cu siguranţă Murray va avea în curând o nouă şansă să câştige un titlu de Mare Şlem cu talentul pe care îl are”, a spus după meci Djokovici, care a dedicat succesul ţării sale. Sârbul s-a mai impus la Australian Open şi în 2008, când l-a învins în finală pe francezul Jo-Wilfred Tsonga.

Adversarul şi prietenul său

Andy Murray, numărul 5 mondial, a pierdut pentru a doua oară consecutiv finala la Australian Open, anul trecut fiind învins de elveţianul Roger Federer. Scoţianul a ratat ieri şi o nouă şansă de a deveni primul britanic câştigător al turneului Australian Open după Fred Perry în 1934.

Pentru succesul înregistrat la Antipozi, Djokovici va primi 2.000 de puncte în clasamentul ATP şi un cec în valoare de 2,2 milioane de dolari australieni, în timp ce Murray va fi recompensat cu 1.200 de puncte ATP şi un cec în valoare de 1,1 milioane de dolari australieni.

Kim Clijsters, în premieră învingătoare în Australia

În competiţia feminină de simplu s-a impus jucătoarea belgiană Kim Clijsters, numărul 3 mondial, care a învins-o în finală pe chinezoaica Li Na (numărul 11 WTA), cu 3-6, 6-3, 6-3, la capătul a două ore de joc. Clijsters a câştigat astfel al patrulea turneu de Grand Slam din carieră, dar a fost pentru prima dată când şi-a adjudecat trofeul de la Melbourne. Belgianca a ajuns de două ori până în semifinale la Antipozi, iar în 2004 a jucat finala împotriva compatrioatei sale Justine Henin, pe care însă n-a reuşit să o învingă. Belgianca, în vârstă de 27 de ani, care are în palmares 41 de trofee la simplu şi 11 la dublu, şi-a întrerupt cariera în perioada 2007-2009, dar a revenit în forţă şi a câştigat US Open în 2009 şi 2010 şi Masters-ul din 2010, iar de azi va ocupa poziţia a doua în clasamentul WTA.

Chiar dacă a ratat ocazia de a deveni prima jucătoare asiatică care cucereşte un turneu de Grand Slam la simplu, Li Na a urcat pe locul 7 în ierarhia WTA, ceea ce reprezintă atât cea mai bună clasare din cariera sa, cât şi cel mai bun clasament atins vreodată de o asiatică.

Fraţii Bryan, al cincilea trofeu, în 67 de minute

Fraţii Bob şi Mike Bryan, capi de serie numărul unu, au câştigat finala probei de dublu masculin de la Australian Open, învingând cu scorul de 6-3, 6-4 perechea indiană Mahesh Bhupathi/Leander Paes, la capătul unei partide care a durat numai 67 de minute. Cei doi americani şi-au adjudecat astfel cel de-al cincilea trofeu Australian Open din carieră şi al zecelea titlu de Grand Slam.

La dublu mixt, slovena Katarina Srebotnik şi canadianul Daniel Nestor, favoriţii numărul 2, au câştigat ieri finala contra perechii formate din Chan Yung-Jan (Taiwan) şi Paul Hanley (Australia).

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă