La scurt timp după ce au ajuns după gratii, doi dintre liderii unei grupări asiatice de crimă organizată, care acţiona în complexul „Dragonul Roşu”, încearcă să-şi salveze averile puse sub sechestru, cu ajutorul soţiilor.
Vietnamezul Hoa Le Duc şi chinezul Pham Trong Dung, alături de alte opt persoane, au fost arestaţi pe 18 februarie a.c. în cadrul unei ample anchete a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT). Acuzaţiile: constituire grup infracţional organizat, evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani. Potrivit DIICOT, Hoa Le Duc şi Pham Trong Dung coordonau importuri ilegale provenite din China. Afacerile reţelei au culminat cu scoaterea ilegală din România a circa 600 milioane de euro în ultimii patru ani. Aflaţi în prezent după gratii, cei doi lideri ai mafiei asiatice încearcă să-şi pună la adăpost o parte din avere prin intermediul soţiilor, după ce statul le-a pus sechestru pe mai multe proprietăţi.
60% contra 40%
Însă reţinerea celor doi asiatici a fost urmată şi de punerea sub sechestru a bunurilor deţinute de aceştia, în vederea recuperării de către statul român a unei părţi din prejudiciul creat de gruparea transfrontalieră. Totuşi, pe 25 februarie, la doar o săptămână după arestare, soţia lui Hoa Le Duc, Adriana, introducea la Judecătoria Buftea o acţiune de divorţ, admisă de magistraţi o lună mai târziu. Pe 18 aprilie, Adriana Le Duc introducea la aceeaşi instanţă şi acţiunea prin care solicita împărţirea bunurilor deţinute împreună cu Hoa Le Duc. Judecătoria Buftea a admis de principiu cererea formulată de Adriana Le Duc şi a stabilit că aceasta a avut o contribuţie de 60% la bunurile dobândite în timpul căsătoriei, iar fostul său soţ doar 40%. Ulterior, judecătorii au dispus efectuarea unei expertize pentru a se stabili valoarea fiecărui bun, în vederea împărţirii.
Majoritatea proprietăţilor care fac obiectul procesului de partaj se află însă sub sechestrul procurorilor DIICOT, inclusiv câteva suprafeţe care totalizează 10 hectare de terenuri, deţinute de Hoa Le Duc în judeţul Ilfov. Sechestrul fusese pus de anchetatorii de la Crimă Organizată pentru ca, în cazul în care capul familiei Le Duc ar fi condamnat, statul să poată recupera măcar o parte din spectaculosul prejudiciu. După finalizarea expertizelor, Judecătoria Buftea ar putea stabili însă că Adriana Le Duc este proprietara unora dintre terenurile din categoria celor aflate în prezent sub sechestru. Mai mulţi avocaţi contactaţi de România Liberă au explicat că la finalul procesului de partaj Adriana Le Duc, în baza hotărârii judecătoreşti, poate cere DIICOT ridicarea sechestrului. „Dacă DIICOT are elemente care să ateste că partajul ascunde scopuri frauduloase, poate interveni în proces sau poate cere ulterior anularea unor tranzacţii, pentru a-şi recupera bunurile pe care a pus sechestru”, mai arată avocaţii contactaţi de RL.
Tranzacţia
Un alt conducător al grupării care scotea ilegal din ţară sutele de milioane de dolari, Pham Trong Dung, a ales o cale mai simplă decât Hoa Le Duc. Simona Trong Dung a introdus şi ea o acţiune de divorţ, pe 11 martie a.c.. Însă în locul unui proces de partaj, soţii Trong Dung au ales să încheie o tranzacţie pentru împărţirea averii. Tranzacţia a şi fost certificată de Judecătoria Buftea, pe 8 aprilie. Potrivit specialiştilor consultaţi de RL, dacă bunurile ajunse în proprietatea soţiei lui Pham Trong Dung se află sub sechestru, femeia poate, de asemenea, solicita ridicarea acestuia. România Liberă a scris în mai multe rânduri despre reţeaua de crimă organizată formată din peste 15 afacerişti vietnamezi, chinezi, români şi moldoveni, cu ramificaţii în Asia şi Europa de Est. Gruparea este suspectată că a scos din România 600 milioane dolari numai în ultimii patru ani.
Potrivit specialiştilor consultaţi de RL, dacă bunurile puse sub sechestru ajung în proprietatea soţiilor celor doi lideri ai grupării de crimă organizată, acestea pot solicita ridicarea sechestrului.