12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialDivizie "de calibru NATO" la Cluj-Napoca

Divizie „de calibru NATO” la Cluj-Napoca

Municipiul Cluj-Napoca va fi transformat intr-o adevarata capitala pentru o zi, odata cu aniversarea a 90 de ani de la infiintarea Armatei a IV-a din Transilvania. La eveniment sunt asteptati inalti demnitari de stat si ai Guvernului, printre care ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, si seful statului, presedintele Traian Basescu.
Corpul IV de Armata Teritorial „Maresal Constantin Prezan” va functiona, din 2008, ca un Comandament de Generare-Regenerare Forte, unitate militara de tip divizie, dupa normele nord-atlantice si europene.
Masura este inclusa in strategia de dezvoltare a acestei structuri, comandata de generalul-maior Ioan Ciupei. Potrivit acestuia, in etapa actuala, 2006-2007, Armata a IV-a este marcata de remodelarea sistemului de comanda si control la nivel operativ si tactic, de continuare a operationalizarii unitatilor militare din subordine, conform standardelor NATO si UE.

Trupe la standard NATO dupa 20 de ani

Comandantul Corpului de Armata de la Cluj-Napoca a afirmat ca strategia de modernizare si remodelare a unitatilor din subordine are trei etape si va dura pana in 2025. La acea data Armata romana va fi complet integrata structurilor Aliantei NATO la nivel tehnic si al echipamentelor de lupta si al pregatirii militare a soldatilor.
Multe din unitatile aflate in subordinea Corpului IV Armata Teritorial vor fi desfiintate sau relocate si dotate cu utilitati si facilitati complete pentru asistenta sociala, cazare, dispunere de echipamente militare si instructie. Rezultatul urmarit este ca soldatii sa fie capabili sa faca fata tuturor misiunilor specifice de pe teritoriul national si in cadrul extern, in teatrele de operatiuni si in misiunile de mentinere a pacii.
Intrebat daca sediul comandamentului Armatei a IV-a va mai ramane la Cluj-Napoca, stiind ca efectivele militare romanesti vor fi concentrate in apropierea granitei NATO, care este pe raul Prut, generalul Ioan Ciupei a raspuns ca momentan inca nu stie, oficial, de asemenea mutari. El nu a exclus, insa, posibilitatea ca Iasiul sa devina locul unde se va muta comandamentul Armatei de nord din Romania.

Prima armata romaneasca din Transilvania

Corpul IV de Armata Teritorial „Maresal Constantin Prezan” a fost infiintat prin decretul regal semnat de regele Ferdinand, in noaptea de 14 spre 15 august 1916, ca si armata de nord (a patra). Dupa ce a trecut prin doua razboaie mondiale si mai multe restructurari, actualul corp de armata este cea mai mare structura militara din Romania, care acopera o suprafata de 117.000 kilometri patrati, ingloband 20 de judete si care se intinde de la Orsova pana la Barlad, cuprinzand nu numai Transilvania si Banatul, ci si aproape jumatate din Moldova.
Potrivit comandantului acestui corp, generalul-maior Ioan Ciupei, soldatii Armatei a IV-a au fost si sunt prezenti in diferite teatre de operatiuni militare, incepand cu bataliile de la Marasesti si Oituz, din Primul Razboi Mondial, in campania antisovietica din stepa calmuca si Cotul Donului, urmata apoi de cea din Ungaria si Cehoslovacia, dupa intoarcerea armelor impotriva germanilor din timpul celei de-a doua conflagratii mondiale.

Dragonii si Soimii
din Transilvania
pe mapamond

Dupa 1990, cand Armata a IV-a a purtat si numele „Transilvania”, peste 5.000 de militari romani au participat in misiunile de pace si in teatrele de operatiuni militare de peste hotare, din Angola, Afganistan, Kosovo, Albania, Bosnia si Hertegovina, Irak, Kuweit, Congo, Coasta de Fildes, Etipoia, Burundi, Liberia si Georgia. Batalioanele de Infanterie 812 de la Bistrita si 811 de la Dej sunt unitatile Corpului IV de Armata cele mai angajate in aceste teatre de operatiuni din afara, in prezent dejenii de la Dragonii Transilvani sunt in misiune in sudul Irakului, in regiunea orasului Nassiria.
Colegii lor de la Bistrita, „Soimii Carpatilor”, se pregatesc pentru o alta iesire, la sfarsitul acestui an – inceputul celui viitor, in Afganistan, dupa cum a precizat generalul Ioan Ciupei. Enduring „Freedom”, „Fingal”, „Antica Babilonia”, „ANA Training”, „Mil-to-Mil”, „Blonde Avalanche” sunt doar cateva dintre misiunile si programele militare la care au participat sodatii romanii din Corpul IV de Armata.

Cele mai citite

Cleveland Cavaliers oprește seria de victorii a lui OKC Thunder și continuă forma excelentă în NBA!

Cleveland Cavaliers a învins Oklahoma City Thunder într-un duel intens al celor mai în formă echipe din NBA, scor 129-122, menținându-se în topul ligii. Cavs,...

Administratori și angajați ai barurilor din Centrul Vechi al Capitalei, acuzati de jefuirea turiștilor după ce îi îmbătau

Un grup format din administratori de baruri, barmani, ospătari și angajate hostess din Centrul Vechi al Capitalei a fost trimis în judecată sub acuzația...

Elon Musk ar fi discutat despre înlăturarea lui Keir Starmer din funcția de prim-ministru al Regatului Unit

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi purtat discuții private cu aliații săi privind posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir...
Ultima oră
Pe aceeași temă