17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialDistrigaz, acuzata ca umfla facturile chiriasilor ANL

Distrigaz, acuzata ca umfla facturile chiriasilor ANL

Cateva zeci de locuitori din cartierul bucurestean ANL "Constantin Brancusi" au protestat sambata, in fata blocurilor, impotriva facturilor mari la intretinere pe luna ianuarie.
Autoritatile au spus ca acestea au fost calculate corect, iar oamenii sunt buni de plata.

Peste 600 de lei pentru intretinerea unui apartament de doua camere si 300 de lei pentru o garsoniera au fost sumele ce au starnit nemultumuirea mai multor locatari din cartierul ANL "Constantin Brancusi". Dupa afisarea listelor la intretinere pe luna ianuarie, oamenii au iesit in strada pentru a protesta impotriva Distrigaz, principalul vinovat, in opinia locatarilor, pentru facturile mari. Reprezentantii Distrigaz le-au explicat oamenilor ca sumele sunt mai mari in ianuarie fata de luna precedenta din cauza ca facturarea s-a realizat pe o perioada cu 10 zile mai lunga in ianuarie fata de decembrie, in functie de cum au fost citite contoarele. Astfel, in loc ca factura pe ianuarie sa cuprinda consumul pe 30 de zile, aceasta a crescut la 40 de zile, in timp ce pe decembrie obligatia de plata a fost emisa pentru cat s-a consumat pe 20 de zile. Asa a fost posibil sa se ajunga la sume de 700 de lei pentru intretinerea unui apartament de trei camere.

 

Oamenii s-au mai declarat nemultumiti de faptul ca exista diferente destul de mari nu numai intre plata pentru decembrie si ianuarie, ci si intre diferite apartamente cu acelasi numar de camere. Vina pentru cresterea facturilor apartine Distrigaz, care a calculat consumul pentru o perioada mai mare, in opinia lui Daniel Istrate, directorul Administratiei Domeniului Public Sector 6. Locatarii au incheiat protestul dupa ce edilii le-au promis ca vor verifica modul in care s-au facut calculele.
In cartierul ANL "Constantin Brancusi", aproape 10% din apartamente au fost repartizate familiilor cu venituri mici, iar restul – tinerilor casatoriti. Cele 1.120 de locuinte au fost date in folosinta in 2005 si sunt administrate de Primaria Sectorului 6, care le-a inchiriat contra unor sume modice – 10-15 euro/luna. Actualii locatari pot sta in apartamente doar pe o perioada de cinci ani cu acelasi nivel al chiriei.

 

In momentul in care s-au facut repartitiile in acest cartier, a izbucnit un scandal legat de faptul ca pe liste au fost trecuti consilieri locali ai PNL si PD, directori din primarie si rude ale acestora. Dupa ce s-a aflat cine se afla printre beneficiari, Consiliul Local al Sectorului 6 a anulat repartitiile, la cererea Prefecturii Capitalei, care a constatat vicii de procedura la aprobare.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă