ArcelorMittal Hunedoara va declanşa, în perioada 10 august – 14 septembrie, o procedură de disponibilizări colective voluntare, angajaţii care doresc să plece urmând să încaseze între 5 şi 18 salarii compensatorii lunare, în funcţie de vechime, şi o sumă care va fi plătită la plecare.
Preşedintele Sindicatului Siderurgistul, Petru Vaidoş, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că în perioada 10 august – 14 septembrie combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara va declanşa o procedură de disponibilizări colective voluntare de personal, angajaţii care doresc să plece urmând să beneficieze de mai multe salarii şi sume compensatorii, în principal în funcţie de vechimea în muncă.
„Listele cu personalul care doreşte să plece voluntar din combinat vor fi analizate de conducerea unităţii, care poate decide dacă va permite sau nu plecarea unui angajat de pe un anumit post. Conducerea îşi rezervă dreptul de a aproba sau respinge cererile de disponibilizare, fără să-şi motiveze decizia. Se va putea pleca din sectoarele cu surplus de personal, dar vor fi restricţii pentru acele departamente în care există un deficit de angajaţi”, a spus Vaidoş.
Potrivit acestuia, personalul disponibilizat va încasa, în funcţie de vechimea în muncă, între 5 şi 18 salarii compensatorii lunare şi o sumă de bani cuprinsă între 15.000 şi 19.000 de lei, care va fi achitată la plecarea din combinat.
„Sindicatul nu agreează aceste disponibilizări, dar nici nu putem interzice oamenilor să ia o decizie personală. Este o schemă de plecări voluntare, la cererea salariatului. Vorbim totuşi despre o desfiinţare a unor locuri de muncă, despre care Sindicatul Siderurgistul a atenţionat instituţiile statului”, a afirmat Vaidoş.
Liderul sindical a susţinut că reprezentanţii ArcelorMittal Hunedoara nu au stabilit un număr de persoane care ar urma să plece din combinatul siderurgic.
Ultimele disponibilizări voluntare de personal la combinatul din Hunedoara au avut loc în luna martie 2009, când au plecat aproximativ 400 de angajaţi dintre cei 520 care se înscriseseră pe liste pentru a pleca.
La ArcelorMittal Hunedoara lucrează aproximativ 800 de angajaţi, inclusiv filiala care se ocupă de activitatea de întreţinere, producţia pieselor de schimb şi reparaţii mecanice şi electrice.
ArcelorMittal Hunedoara produce ţagle pentru ţevi, profile grele mijlocii şi uşoare, oţel beton, sârmă, profile speciale şi pentru minerit.
Compania şi-a schimbat denumirea din Mittal Steel Hunedoara în ArcelorMittal Hunedoara ca urmare a preluării, în 2006, de către Mittal Steel, cel mai mare producător siderurgic din lume, parte a grupului siderurgic european Arcelor, al doilea producător mondial de oţel.