» Peste 350 de angajati din judetul Vaslui si-au pierdut locurile de munca in ultimele doua luni. Este vorba de 250 de salariati de la Badotherm AMC SA si 100 de angajati de la Vastex. Pe langa acestia, alte cateva mii de muncitoare din confectii au ramas fara loc de munca inainte de declansarea crizei financiare mondiale. Numarul somerilor ar putea creste in Vaslui in perioada urmatoare, de data aceasta tocmai din cauza crizei.
250 de angajati de la fosta intreprindere de aparate de masura si control (IAMC) au plecat acasa, de la 1 noiembrie, in urma rezultatelor financiare dezastruoase inregistrate de societatea de pe platforma industriala a Vasluiului. Mai raman la lucru in jur de 160 de salariati, de care conducerea sustine ca are nevoie. De la 1.500 de angajati, in 1989, vor mai ramane in fabrica doar 160. Petru Obreja, directorul executiv al firmei, spune ca vinovata pentru dezastrul economic din societate este situatia de pe piata interna. "Da, piata interna a cazut, iar echipamentele noastre nu mai sunt la cautare. La licitatii, peste tot pe unde am participat, noi am fost batuti la pret de tot felul de produse din China sau Turcia, mai proaste calitativ, dar la preturi mai bune.
Timp de 3 ani am tot crezut ca vom reusi sa ne redresam, dar nu s-a mai putut. Am fost un om corect cu muncitorii, le-am spus tot timpul cum stau treburile, dar nu s-a mai putut", spune Obreja. Clasicele manometre, cele care au facut faimoasa intreprinderea din Vaslui in toata Romania, nu mai au cautare.
Conducerea Badotherm IAMC mai spune ca s-a incercat gasirea unor solutii de iesire din criza, iar prima dintre acestea a fost disponibilizarea personalului din acele sectoare in care nu se mai produce mai nimic. "Cu ani de zile in urma, am vazut in Vest fabrici cu zeci de utilaje la care lucrau 10 muncitori. Mi se parea ceva incredibil, dar viata mi-a demonstrat contrariul. Acum, dupa ce am facut modernizari in toata fabrica, sunt hale cu 50-60 de utilaje, la care lucreaza 10-15 muncitori. Plus ca nu vom mai avea schimbul trei, cum se lucra cu ani in urma", a mai spus Obreja. Alti 100 de salariati ai societatii comerciale Vastex SA Vaslui au ajuns si ei in somaj.
Conducerea societatii a luat aceasta decizie din cauza costurilor mari la care se ajunge pentru productia de fir necesar in industria de tricotaje. "Este o sectie pentru care nu exista piata de desfacere. Am fost nevoiti sa disponibilizam oamenii. O parte din ei au iesit la pensie, altii au primit indemnizatie de somaj", a declarat Nicu Aghitoaie, director administrativ la SC Vastex SA. Alte cateva sute de confectionere si-au pierdut locurile de munca, intrucat lohn-ul este in cadere libera in judet. Se estimeaza ca, numai in ultimul an, peste 1.500 de confectionere au fost trecute in somaj, majoritatea plecand in Italia ca menajere.