Cei aproximativ 100 de salariati ai sectiei Filatura din cadrul societatii Vastex SA (fosta Intreprindere judeteana de textile, inainte de 1989, n.r.) vor ingrosa, de luna viitoare, randurile somerilor vasluieni. Cauza principala a disponibilizarilor o constituie, in opinia conducerii societatii vasluiene, pretul ridicat al costurilor de productie pentru fire, care sunt importate.
"Este o sectie pentru care nu exista piata de desfacere. Suntem nevoiti sa disponibilizam oamenii. O parte din ei vor iesi la pensie si ceilalti vor primi indemnizatie de somaj. Disponibilizarile se vor face in etape si, chiar daca nu e o bucurie pentru noi, suntem nevoiti sa recurgem la acest gest", a spus ing. Nicu Aghitoaie, director administrativ la Vastex. Zona in care este situata Vastex era, inainte de 1989, un pol al confectiilor. Aici existau tot felul de fabrici de producere fire sau tesaturi, care s-au inchis, rand pe rand. Numai in 2007, o societate de confectii, Sonic Fashion, a fost inchisa si sute de oameni au fost lasati pe drumuri. "Turcii sau altii au materia prima pentru producerea firelor la ei in curte. Noi suntem nevoiti s-o importam. Asta ar fi una dintre cauzele costurilor ridicate.
A doua cauza ar fi tehnologia depasita cu care se lucreaza, iar o retehnologizare este imposibil de realizat. Astfel de masini costa zeci de milioane de dolari si nimeni nu-si permite investitii de asemenea valoare. si, chiar daca ai produce fir, nu prea ai mai avea ce sa faci cu el. Cel din strainatate este mai ieftin ca al nostru, iar in Romania majoritatea fabricilor de tricotaje s-au inchis", a mai spus Aghitoaie. Reprezentantii Agentiei Judetene de Ocupare si Formare in Munca (AJOFM) Vaslui nu au primit nici o notificare cu privire la intentia de disponibilizare de personal din partea celor de la Vastex, dar au anuntat ca vor sprijini persoanele care vor ingrosa randurile somerilor.