12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialDispar probele din dosarul accidentului de la Petrila

Dispar probele din dosarul accidentului de la Petrila

» Procurorii din Hunedoara au inceput o ancheta penala dupa ce a disparut un metanometru.
» Acesta ar putea fi una dintre probele importante in dosarul Petrila.

Procurorii din Hunedoara, Impreuna cu politistii hunedoreni, au deschis un dosar de cercetare penala, dupa ce un aparat pentru masurarea concentratiei de metan din subteranul minei Petrila a disparut. Metanometrul in cauza constituia una dintre probleme din ancheta efectuata de procurori in cazul exploziei in 15 noiembrie 2008, in care 13 mineri si salvatori si-au pierdut viata, iar alti 13 au fost raniti. "Acest aparat era mijloc de proba in dosarul privind accidentul de la mina Petrila, insa nu este o proba indispensabila. Era o proba in dosar si trebuia sa ramana in atelierul lamparie", a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, procurorul Victorita Povarna. Potrivit acesteia, aparatul a fost gasit asupra uneia dintre victimele deflagratiei produse in subteran si se afla in lamparie, dar de curand autoritatile au constatat disparitia lui.

 

Imediat dupa constatarea disparitiei, procurorii au sesizat Politia orasului Petrila pentru infractiunea de favorizare a infractorului si au fost demarate inceput investigatiile in acest caz. "Avem deja un cerc de suspecti si actionam pentru recuperarea acestui obiect si tragerea la raspundere a celor vinovati", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Hunedoara, subinspector Bogdan Nitu.
Totodata, minerii din Petrila vorbesc si despre disparitia unui registru al salvatorilor minieri, care contine date absolut necesare anchetei, insa reprezentantii ITM Hunedoara spun ca acesta s-ar afla, de fapt, in perimetrul minier indiguit dupa producerea celor doua explozii consecutive.

"Este vorba despre Registrul 3B, care intr-adevar nu este, dar probabil a ramas in baza subterana a salvatorilor minieri, care se afla in zona inchisa. Registrul respectiv contine doar informatii privind verificarea aparatelor de salvare si in mod cert a ramas la locul producerii evenimentului, insa exista un alt registru la suprafata, 3 A, care contine aceleasi date. S-are putea sa gasim registrul 3 B in momentul in care se deschide zona", a precizat Ileana Bodea, reprezentantul ITM Hunedoara in Petrosani.
Ancheta referitoare la cauzele deflagratiei de la Petrila este in plina desfasurare. Autoritatile estimeaza ca in data de 15 martie vor putea fi cunoscute concluziile accidentului colectiv de munca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă