Naveta americana Discovery s-a „prins” de Statia Spatiala Internationala (ISS), asa cum era prevazut, ieri la ora 11,18 GMT, dupa un parcurs pe orbita de aproape 48 de ore.
Este vorba despre prima intalnire dintre ISS si o naveta spatiala americana de la „vizita” lui Endeavour, in noiembrie 2002. Ultimele manevre de navigatie in vederea intalnirii dintre Discovery si ISS, fiecare cantarind cate 100 de tone, s-au facut dupa o adevarata coregrafie orbitala extrem de precisa, pentru a se mentine o aliniere perfecta intre cele doua nave. Operatiunea efectuata la 400 km deasupra Pacificului, la vest de Chile, a fost transmisa direct de NASA si difuzata prin reteaua sa de televiziune, imaginile luate de camerele aflate pe naveta si pe statia orbitala fiind spectaculoase.
NASA suspenda zborurile cu naveta
Miercuri, dupa ce a descoperit ca o bucata de spuma izolanta s-a desprins de naveta, la lansare, NASA a anuntat suspendarea urmatoarelor zboruri cu naveta. „Pana nu vom rezolva aceasta problema, nu vom mai avea lansari”, preciza Bill Parsons, directorul programului navetei. Cei sapte astronauti aflati la bord au efectuat, timp de opt ore, observatii detaliate ale invelisului navetei Discovery, iar cuplarea la ISS s-a facut in asa fel incat sa permita evaluarea oricarei probleme a stratului de protectie termica si remedierea acesteia.
NASA este preocupata de incheierea cu bine a actualului zbor al lui Discovery, stiut fiind ca desprinderea unei bucati de spuma izolanta la lansare a cauzat catastrofa Columbiei la 1 februarie 2003, care s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera. NASA a pregatit si un scenariu-catastrofa care prevede salvarea astronautilor de pe Discovery. Daca naveta va fi de nereparat, va fi abandonata si lasata sa cada in atmosfera, unde se va dezintegra. Pe Terra, Atlantis este pregatita de urgenta pentru a prelua astronautii „refugiati” pe ISS.