-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialDiscordia se revarsa din Palate!

Discordia se revarsa din Palate!

Declaratiile presedintelui devin pe zi ce trece tot mai taioase. Cand vorbeste de premier, dispare orice urma de incredere. Fapt ce ma face sa cred ca nu mai este cale de impacare intre cei doi politicieni, atat timp cat seful statului tot repeta ca regreta numirea lui Tariceanu in functia de prim-ministru. Multi dintre noi au crezut ca Traian Basescu a glumit cand s-a indoit prima oara de primul liberal. S-a mai intamplat ca presedintele sa-si arate nemultumirea fata de o persoana, dar niciodata nu s-a pronuntat in legatura cu viitorul unui partener de Alianta, amenintandu-l cu inlocuirea. Spre deosebire de alti demnitari, Basescu pare lipsit de diplomatie atunci cand spune ca se indoieste de un politician, afirmatiile lui putand provoca convulsii, inclusiv in spatiul guvernarii. Faptul ca a revenit asupra inlocuirii lui Tariceanu, de data asta anuntand un nou termen, ma face sa cred ca Traian Basescu isi asuma, macar teoretic, riscul de a declansa un razboi total, cu urmari previzibile, intre PNL si PD inainte de primirea Romaniei in UE. Se naste intrebarea: ce l-a determinat pe seful statului sa schimbe data inlocuirii premierului, in conditiile in care, recent, a sustinut ca Alianta D.A. trebuie sa mearga „taras-grapis” pana la 1 ianuarie 2007? In prima sa interventie, seful statului nu a admis sub nicio forma ca ruptura Aliantei sa aiba loc in acest an. A avertizat cu pericolul ratarii aderarii daca PNL si PD nu vor mai guverna impreuna. Cu alte cuvinte, dupa 1 ianuarie poate sa vina si potopul.
Fiecare partid a reactionat in functie de interese. Evident, democratii nu aveau cum sa se opuna. Au stat in banca lor, asteptand sa „miste” intai partenerul. Cum era de asteptat, liberalii au sarit imediat la gatul lui Basescu, spunand ca declaratiile belicoase nu fac decat sa agite spiritele in interiorul Aliantei, amenintarile la adresa lui Tariceanu fiind de fapt o provocare. S-a vorbit de constitutionalitate, de abuzuri, inclusiv de tendinte totalitariste venite din directia Cotroceni. Un raspuns clar din partea lui Basescu insa nu a venit. S-a dat doar de inteles ca inlocuirea premierului inainte de 1 ianuarie nu ar fi un capat de tara, masura neafectand PNL in calitate de partener de guvernare al PD. Asa sa fie? Poate crede cineva ca liberalii vor accepta schimbarea liderului lor din functia de premier pentru ca asa vrea presedintele? Eu unul ma indoiesc. Dupa aluziile facute de seful guvernului la spritul baut de presedinte cu Gigi Becali la „Golden Blitz” sau daca iau in calcul invitatia lui Hasotti ca seful statului sa se raporteze la Constitutie, nu la desene animate, nu vad cum liberalii ar ramane pasivi la o eventuala demitere a liderului lor.
Analizati reactia conducerii PNL, a premierului de fapt, la conceptul de „buna guvernare” inclus de Cotroceni in Strategia de securitate nationala, concept considerat de Tariceanu ca fiind unul american, „care se adreseaza, in general, statelor din lumea a treia”, si veti vedea ce fel de perspective are colaborarea dintre cele doua Palate. Si fiindca veni vorba de concept, fara sa iau partea nimanui, voi spune ca liberalii sunt de data asta pe dinafara daca nu stiu ca unele prevederi conceptuale legate de buna guvernare se regasesc inclusiv in Strategia Europeana de Securitate, aprobata in decembrie 2003 la Bruxelles. Cert este ca observatiile primului ministru au fost respinse, seful statului, de data asta diplomatic, dand vina pe consilierii premierului, care nu au fost atenti cand l-au indemnat pe Tariceanu sa critice forma strategiei dorita de Cotroceni. In realitate, Basescu a vrut sa-l sanctioneze inca o data pe primul ministru, dand de inteles ca, dupa un trecut mare, ar putea urma un viitor mic pentru Tariceanu.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă