19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDirectorul Teatrului National Mures a intrat sub tirul contestarilor

Directorul Teatrului National Mures a intrat sub tirul contestarilor

» Directorul interimar al Teatrului National din Targu-Mures, Vlad Radescu, este acuzat de subminarea sectiei romane a institutiei si ca vrea scindarea teatrului pe criterii etnice.

» Radescu este acuzat si ca ocupa abuziv postul dupa expirarea celor 120 de zile de interimat.

Actuala echipa de conducere a Teatrului National din Targu-Mures a inceput sa provoace nemultumire in lumea artistica din oras. Managerul interimar, Vlad Radescu, si directorul artistic, Nicolae Cristache, sunt pusi la zid intr-o scrisoare anonima trimisa in numele tuturor angajatilor teatrului de pe adresa unui oarecare Puiu Codreanu. "Angajatii institutiei Teatrul National Tg.-Mures aducem la cunostiinta persoanelor abilitate din institutiile care reprezinta comunitatea locala doleantele si nemultumirile noastre legate de conducerea si activitatea institutiei noastre", arata anonima data publicitatii la Targu-Mures. Autorul ori autorii arata ca Vlad Radescu nu ar fi bun pentru postul de manager, deoarece nu are o imagine civica si morala impecabila. si asta, pentru ca ar avea "antecedente care maculeaza zona de moralitate despre care facem vorbire".

 

Autorii protestului spun ca Radescu ar fi fost colaborator al Securitatii, sens in care au si solicitat verificari la CNSAS. Totodata, ei afirma ca acesta ocupa ilegal postul dupa expirarea perioadei de 120 de zile de interimat. "Dl Radescu se considera director si dupa cele 120 de zile, ba, mai mult, nu si-a respectat titulatura semnand ca director general, fara a adauga si interimar, ceea ce constituie un fals, pe, de o parte, pe de alta parte actele semnate de domnia sa din punct de vedere juridic sunt lovite de nulitate absoluta", mai spun contestatarii directorului interimar de la Nationalul din Targu-Mures. Ei mai declara ca Vlad Radescu ar fi angajat fonduri ilegale dupa terminarea perioadei legale de interimat, timp in care a subminat sectia romana "prin acordarea unor avansuri oneroase, nejustificate, nelegale catre colaboratori (aprox. 30.000 euro); nederularea proiectelor in cadrul exercitiului bugetar", dar si prin obligarea la returnarea sumelor primite ca avans.

 

"Legal, domnul Radescu ar trebui sa presteze opt ore pe zi; dumnealui descinde cam la doua saptamani, doua-trei zile; cu siguranta nu ii este afectata indemnizatia", mai arata scrisoarea-protest. Totodata, el este acuzat ca hartuieste angajatii Teatrului National din Targu-Mures, este arogant, normeaza angajatii in afara prevederilor legale, incearca sa scindeze teatrul pe criterii etnice si face angajari fara temei legal. O data cu Radescu este atacat si directorul artistic, Nicolae Cristache. Acesta din urma este acuzat ca are condamnari penale, iar sotia sa este lider de sindicat.

REACTIE
"Sunt pur si simplu aberatii. Este reactia la dorinta noastra de a pune totul la punct si de a aduce teatrul acolo unde ii este locul. Noi nu suntem intr-o competitie nationala sau internationala, aici noi suntem in competitie cu noi", a declarat Nicolae Cristache, care a precizat ca situatia de la varful institutiei culturale este urmarea faptului ca Ministerul Culturii intarzie scoaterea la concurs a postului, iar Vlad Radescu nu face decat sa faca ordine in teatru. Cat priveste semnatarul anonimei, Cristache spune ca a reusit sa-l identifice repede, pentru ca este vorba de un fost colaborator care a fost pus pe liber datorita prestatiei slabe si care a cerut la CNSAS verificarea lui Vlad Radescu.

Cele mai citite

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...
Ultima oră
Pe aceeași temă