5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDirectorii evazionisti ai firmelor-capusa de la ICM Timis reiau procesul de la...

Directorii evazionisti ai firmelor-capusa de la ICM Timis reiau procesul de la zero

Intregul esafodaj construit cu migala de procurori in dosarul penal supranumit afacerea ICM Timis, societate de stat secatuita financiar printr-o firma-capusa de fostii sai conducatori, s-a prabusit ca un castel de nisip dupa ce tribunalul din judet a decis refacerea de la zero a intregii cercetari judecatoresti.

Bani negri pentru gulere albe

Magistratii au admis apelurile inculpatilor impotriva sentintei pronuntate de Judecatoria Timisoara si au dispus trimiterea cauzei, spre rejudecare, inapoi la prima instanta.
Initial, cei doi fosti directori ai SC Instalatii Constructii-Montaj SA (ICM), acuzati ca prin intermediul unei firme-capusa intitulate ICIM Banat SA au devalizat bugetul public cu circa 11 miliarde de lei, au fost declarati vinovati si condamnati la cate sase ani de inchisoare fiecare. Este vorba despre Mihail Panaitescu, fost director economic, cu atributii de contabil-sef, si Ion Terescu, director tehnic in perioada 1995-1999 si apoi pana in 2003 director general, trimisi in judecata pentru evaziune fiscala, falsuri si delapidare.
Potrivit anchetatorilor, pentru a directiona sume importante de bani spre propriul buzunar cei doi au infiintat, in paralel cu intreprinderea la care lucrau, o firma-capusa pe care au numit-o sugestiv si derutant ICIM Banat (titulatura fiind asemanatoare cu cea a unitatii de stat ICM, pe care cei doi o conduceau). O data ce s-au vazut actionari, Panaitescu si Terescu au trecut la treaba. Pentru a castiga o licitatie in favoarea firmei-capusa, unde ambii aveau un interes direct, acestia au falsificat mai multe documente.
Licitatia viza un important proiect al Regiei de Apa si Canal Aquatim din Timisoara, insa cum firma nou-infiintata nu indeplinea conditiile castigarii respectivei lucrari, cei doi directori au modificat cifra de afaceri a ICIM Banat de la zero lei la cinci miliarde lei, precum si numarul angajatilor. A fost doar inceputul unui sir de infractiuni incheiate in cele din urma in spatele gratiilor.

Falsificari de contracte

Procurorii au mai demonstrat ca ulterior fostii sefi au falsificat si un contract prin care a fost vanduta baza sportiva a ICM Timis, dupa ce Directia Generala a Finantelor Publice aplicase poprire pe contul intreprinderii de stat pentru recuperarea unor datorii la buget in suma de aproape patru miliarde de lei. Modalitatea de falsificare a fost una extrem de ingenioasa, insa nu infailibila. Astfel, pentru a putea vinde baza sportiva si a incasa contravaloarea, in amintitul contract au fost trecute codul fiscal si contul ICIM Banat in loc de ICM.
Dupa parafarea tranzactiei, banii au intrat in contul firmei-capusa, adica in buzunarul celor doi actionari, si nu in cel al societatii careia ii apartinea de fapt si de drept activul. Anchetatorii mai sustin ca Panaitescu si Terescu au omis deliberat sa inregistreze in contabilitate majorari si penalitati stabilite de organele fiscale, lucru care a avut drept consecinta denaturarea cheltuielilor, a rezultatelor financiare ale ICM Timis si intocmirea unor bilanturi contabile false. Mai mult, desi societatea era in declin, cei doi directori au platit inclusiv dividende din beneficii, la fel fictive, prejudiciul creat ridicandu-se la aproximativ 11 miliarde de lei. Mai trebuie spus ca ancheta in acest caz extrem de complex a fost demarata inca din 2002. La cateva luni de la declansarea cercetarilor, Panaitescu si Terescu au fost arestati preventiv, iar ulterior s-au decis anchetarea si judecarea lor in stare de libertate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă