Directia Nationala Anticoruptie – biroul teritorial din Targu Jiu – a trimis in judecata un prim dosar al devalizarii Complexului Energetic Turceni, prejudiciul fiind de 5.000.000 euro. Intreaga conducere a complexului energetic a fost acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual si constituirea unui grup infractional organizat.
Directorul general Nicolae Simionescu, directorul comercial Dan Gavrilescu, directorul economic Gabriel Bigu si seful biroului juridic Vasile Boca – toti de la Complexul Energetic Turceni – au fost acuzati de faptul ca in cursul anului 2005 au atribuit prin incredintare directa contracte de transportare a carbunelui. Beneficiarii au fost firme “ai caror administratori sau asociati se aflau in stransa legatura cu persoane influente si cu putere de decizie in cadrul unitatilor miniere din judetul Gorj”, se sustine in actul de trimitere in judecata.
Firmele agreate de directorii de la Turceni au fost Elmerom Construct SRL Tg. Jiu, “A si RAL & Mara” SRL Drobeta-Turnu Severin si CFR SSVM SA Bucuresti. Spre exemplu, la firma “Elmerom Construct”, unul dintre asociati era Madalina Berbecel, jurista Centralei Nationale Sindicale Miniere. Firma CFR SSVM SA Bucuresti (fara legatura cu societatea de stat CFR – n.r.) a obtinut contracte chiar inainte de a fi infiintata, iar firma “A si RAL & Mara SRL“ a obtinut contractul prin incredintare directa la scurt timp dupa infiintare.
Acte false pentru “prieteni”
Pentru a crea aparenta de legalitate a incheierii contractelor cu cele trei societati prestatoare de servicii, “inculpatii Nicolae Simionescu, Dan Gavrilescu, Gabriel Bigu si Vasile Boca au falsificat acte prin care au atestat fapte si imprejurari nereale. Ei au indus in eroare Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Turceni, ascunzand faptul ca cele trei societati nu aveau capacitatea tehnica si economica de a efectua transportul carbunelui cu autovehicule si nu desfasurasera anterior astfel de activitati”, se mai sustine in actele de acuzare.
Legea interzice incredintarea directa a contractelor. Cu exceptia situatiilor de forta majora, gen greve sau calamitati. Conducerea Complexului Energetic Turceni a creat artificial aceasta situatie extrema. Mai exact, a organizat o licitatie, castigata de firme care aveau masini de transport si ofereau cel mai mic pret (65.000 lei pentru tona de carbune). Dupa ce a anuntat castigatorii, conducerea complexului a gasit niste nereguli, a anulat licitatia si, fiind in situatie de forta majora, a incredintat direct transportul celor trei firme preferate, la preturi mai mari, de 85.000 de lei pe tona de carbune. Pe deasupra, firmele preferate nu au reusit sa transporte carbunele pentru ca nu aveau masini. Transportul a fost subcontractat la alte firme, situatie acceptata de catre conducerea complexului energetic, ceea ce contravine legii. In acest fel, complexul energetic a fost prejudiciat cu circa 1,3 milioane de euro.
CFR Marfa, eliminata pentru ca era prea ieftina
O alta situatie infractionala, sustin procurorii, a fost aceea in care, la data de 13 ianuarie 2006, desi au semnat o intelegere avantajoasa cu SN CFR Marfa SA (firma de stat), directorii de la Turceni au refuzat incheierea contractului de transport de carbune pe calea ferata, sub pretextul organizarii unei licitatii deschise, desi legea nu prevedea acest lucru. Prin asa-zisa licitatie, castigata de firme private, Complexul Turceni a pierdut 3,7 milioane euro. Din acest dosar s-au disjuns si alte dosare penale. In unele dintre ele sunt anchetati administratorii firmelor private “preferate”, in altele persoanele suspectate ca au protejat interese de grup, fara a se da nume.
Anchetele la Complexul Turceni au fost declansate dupa ce presedintele Traian Basescu a denuntat, in anul 2005, grupurile de interese care capusau firmele de stat din domeniul energiei.