15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialDirector nou la Centrul Cultural din Cluj

Director nou la Centrul Cultural din Cluj

Noul director al Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca, Bernard Houliat, si-a luat postul in primire incepand cu data de 13 septembrie. El intentioneaza ca in aceste zile sa aiba o serie de intrevederi cu oficialitatile orasului si ale judetului, cu rectorii universitatilor, precum si cu ceilalti directori ai centrelor culturale existente aici.
Bernard Houliat a fost presedinte al renumitei organizatii internationale „Operation Villages Roumaines”. Totodata, el este si autorul primului ghid profesionist scris despre Romania (ghidul albastru „Evasion sur la Roumanie” (Sa descoperim Romania), tiparit de celebrul grup editorial francez „Hachette”.
Houliat ii succede in functie directoarei Manuele Debrinay-Rizos, care din aceasta toamna va prelua, la Plovdiv, functia de presedinte al retelei centrelor „Alliance Francaise” din Bulgaria.

Cautator al autenticului romanesc

Noul director locuieste de vreo 15 ani in Romania, la Sucevita, unde este casatorit cu o bucovineanca. El este considerat de presa franceza un poet-voiajor, un neobosit calator pe drumurile Romaniei, un cautator al autenticului romanesc. Acesta a trecut prin Maramuresul voievodal si originala Bucovina, dar a insotit si satrele de tigani sau pescarii lipoveni din Delta Dunarii.
De asemenea, Houliat este un specialist al Europei Orientale si al culturii rromi, despre care a si scris doua volume: „Tigani in Romania” (in colaborare cu Antoine Schneck) si „Romania, o mica fericire”. Cartile sale sunt ilustrate cu fotografii facute de renumitul fotograf francez Pierre Soissons.

Aparatorul lui Vlad Tepes

De asemenea, Bernard Houliat povesteste in scrierile sale despre Romania, nu doar despre relieful variat care l-a cucerit, ci si despre istoria locurilor, asa cum a reusit s-o afle. „Vlad, alias Dracula: istoria romana calomniata” este titlul unui capitol din cunoscutul ghid albastru „Hachette” despre tara noastra, unde autorul il considera pe domnitorul valah din secolul XVI „un erou al istoriei, care a devenit subiectul unui cult indoielnic si planetar, sursa unui comert a carui insuportabila vulgaritate insulta Romania”.
Pentru multi dintre francezi, tara noastra este ca o femeie, „umana, senzuala si excesiva, dar adesea prea putin cunoscuta”. Bernard Houliat a fost decorat la 24 septembrie 1999, de presedintele de atunci, Emil Constantinescu, cu ordinul „Steaua Romaniei” in grad de cavaler, impreuna cu alte personalitati franceze, precum Bernard Kouchner, Danielle Mitterand sau Nadine Outin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă