13.5 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDirector ARR, trimis รฎn judecatฤƒ de DNA

Director ARR, trimis รฎn judecatฤƒ de DNA

DNA Cluj a trimis în judecatฤƒ un director din Autoritatea Rutierฤƒ Românฤƒ ศ™i mai mulศ›i angajaศ›i ai unei firme de transport din Cluj. Redฤƒm, mai jos, integral, comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcลฃiei Naลฃionale Anticorupลฃie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecatฤƒ, în stare de arest preventiv, a inculpatului:

1. CADAR ERONIM ลžTEFAN, asociat în cadrul SC Fany Prestฤƒri Servicii SRL Cluj Napoca, în sarcina cฤƒruia s-a reศ›inut sฤƒvârศ™irea infracศ›iunilor concurente de:

– dare de mitฤƒ în formฤƒ continuatฤƒ(5 acte materiale);

– spฤƒlare de bani;

– fals în înscrisuri sub semnฤƒturฤƒ privatฤƒ în forma participaลฃiei improprii ca instigator(2 acte materiale);

– punere în circulaลฃie pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, în formฤƒ continuatฤƒ(2 acte materiale);

– punere în circulaลฃie pe drumurile publice a unui autovehicul cu numฤƒr de înmatriculare fals, în formฤƒ continuatฤƒ(2 acte materiale);

 

în stare de arest preventiv la domiciliu, a inculpatelor:

 

2. CADAR OLEZIA, asociat ศ™i administrator al SC Fany Prestฤƒri Servicii SRL Cluj Napoca (soศ›ia primului menศ›ionat), în sarcina cฤƒreia s-a reศ›inut sฤƒvârศ™irea infracศ›iunilor concurente de:

– dare de mitฤƒ în formฤƒ continuatฤƒ(4 acte materiale);

– spฤƒlare de bani;

– fals în înscrisuri sub semnฤƒturฤƒ privatฤƒ în forma participaลฃiei improprii ca instigator(2 acte materiale);

– punere în circulaลฃie pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat

– punere în circulaลฃie pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere de înmatriculare false;

 

3. DOBRILฤ‚ DANIELA, director la Direcลฃia Licenลฃe din cadrul Autoritฤƒศ›ii Rutiere Române (ARR) BucureลŸti, la data faptelor, în sarcina cฤƒreia s-a reศ›inut sฤƒvârศ™irea infracศ›iunilor concurente de:

– luare de mitฤƒ în formฤƒ continuatฤƒ(5 acte materiale);

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaลฃii ce nu sunt destinate publicitฤƒลฃii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaลฃii;

– complicitate la spฤƒlare de bani;

– fals în înscrisuri sub semnฤƒturฤƒ privatฤƒ în forma participaลฃiei improprii ca instigator(2 acte materiale);

 

ลŸi, în stare de libertate, a inculpaลฃilor

 

4. KELEMEN PAUL OVIDIU, ลŸef atelier auto la SC Fany Prestฤƒri Servicii SRL Cluj Napoca, în sarcina cฤƒruia s-a reศ›inut sฤƒvârศ™irea infracศ›iunilor concurente de:

– punere în circulaลฃie pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat, în formฤƒ continuatฤƒ(2 acte materiale);

– punere în circulaลฃie pe drumurile publice a unui autovehicul cu numฤƒr de înmatriculare fals, în formฤƒ continuatฤƒ(2 acte materiale);

 

5. SC Fany Prestฤƒri Servicii SRL Cluj Napoca, în sarcina cฤƒreia s-a reศ›inut sฤƒvârศ™irea infracศ›iunilor concurente de:

– dare de mitฤƒ;

– spฤƒlare de bani;

– fals în înscrisuri sub semnฤƒturฤƒ privatฤƒ(2 acte materiale);

 

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reศ›inut urmฤƒtoarea stare de fapt:

În perioada octombrie – decembrie 2013, inculpatul Cadar Eronim ลžtefan, în înศ›elegere cu soศ›ia sa Cadar Olezia, a oferit, în repetate rânduri, inculpatei Dobrilฤƒ Daniela, bani (suma de 10.000 lei) ลŸi bunuri (maลŸinฤƒ, televizor, mp3 player, 2 laptopuri, boxe audio) în valoare totalฤƒ de 49.550 lei, din care a remis efectiv bani ลŸi bunuri în valoare totalฤƒ de 34.550 lei.

În schimbul acestor beneficii, inculpata Dobrilฤƒ Daniela, prin încฤƒlcarea atribuลฃiilor sale de serviciu, trebuia sฤƒ emitฤƒ acte ลŸi sฤƒ furnizeze informaลฃii, deลฃinute în virtutea funcลฃiei de director la Direcลฃia licenลฃe ลŸi autorizฤƒri ARR BucureลŸti, care sฤƒ permitฤƒ societฤƒลฃii inculpatului Cadar Eronim ลžtefan sฤƒ obศ›inฤƒ, la licitaลฃia organizatฤƒ în noiembrie-decembrie 2013, un numฤƒr cât mai mare de trasee de transport persoane.

La data de 28 octombrie 2013, inculpatul Cadar Eronim ลžtefan, în numele societฤƒลฃii Fany Prestฤƒri Servicii SRL Cluj Napoca, în înลฃelegere cu inculpatele Cadar Olezia ลŸi Dobrilฤƒ Daniela, a dat dispoziศ›ie unei angajate sฤƒ întocmeascฤƒ o facturฤƒ ศ™i o chitanลฃฤƒ, prin care se atestฤƒ în fals o convenลฃie comercialฤƒ de vânzare cumpฤƒrare a unui autoturism.

Aceste acte au fost folosite pentru a crea aparenลฃa remiterii licite a acestui autoturism cฤƒtre inculpata Dobrilฤƒ Daniela, pentru a disimula adevฤƒrata naturฤƒ a provenienลฃei bunului.

În perioada noiembrie 2011 – decembrie 2013, pentru a evita plata taxelor de înmatriculare (aproximativ 20.000 euro), inculpaศ›ii Cadar Eronim ลžtefan ศ™i Kelemen Paul Ovidiu au pus în circulaลฃie pe drumurile publice douฤƒ autovehicule de transport cฤƒlฤƒtori, cunoscând cฤƒ acestea au fost substituite vehiculelor anterioare, prin decuparea ลŸi sudarea seriilor de ลŸasiu de pe maลŸinile originale pe cele douฤƒ autobuze achiziลฃionate în acest scop, fฤƒrฤƒ ca ele sฤƒ fie înmatriculate potrivit legii.

Concret, starea de fapt detaliatฤƒ în rechizitoriu este urmฤƒtoarea:

La data de 29 noiembrie 2013, la nivel naลฃional s-a declanลŸat procedura de licitaลฃie pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele judeลฃene de transport pentru perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2019.

În acest context, inculpaลฃii Cadar Eronim ลžtefan ลŸi Cadar Olezia, asociat ลŸi respectiv asociat – administrator al societฤƒลฃii Fany Prestฤƒri Servicii SRL Cluj Napoca, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilฤƒ Daniela, director la Direcลฃia Licenลฃe ลŸi Autorizฤƒri din ARR BucureลŸti, pentru ca, prin prisma funcลฃiei deลฃinutฤƒ de aceasta, sฤƒ le înlesneascฤƒ câลŸtigarea unui numฤƒr cât mai mare de trasee din cele scoase la licitaลฃie.

Tot la ajutorul inculpatei Dobrilฤƒ Daniela ar fi apelat cei doi oameni de afaceri, pentru a obลฃine acte necesare câลŸtigฤƒrii procesului intentat împotriva Consiliului judeลฃean Cluj, în legฤƒturฤƒ cu scoaterea de la licitaศ›ie a unor trasee din Zona Metropolitanฤƒ Cluj.

În vederea câลŸtigฤƒrii licitaลฃiei, inculpatul Cadar Eronim ลžtefan s-ar fi deplasat în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la BucureลŸti pentru „a rezolva” din timp licitaลฃia, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilฤƒ Daniela.

Pentru sprijinul promis în câศ™tigarea licitaศ›iei, inculpata Dobrilฤƒ Daniela ar fi acceptat ลŸi ar fi primit de la inculpaศ›ii Cadar Eronim ลžtefan ลŸi Cadar Olezia, bunuri ลŸi bani cu titlu de mitฤƒ. Astfel, în perioada noiembrie – decembrie 2013, soลฃii Cadar, nemijlocit sau prin intermediar, ar fi remis inculpatei Dobrilฤƒ Daniela suma de 10.000 lei, un autoturism marca Volkswagen Polo aparลฃinând societฤƒลฃii Fany Prestฤƒri Servicii SRL, contravaloarea unui televizor Samsung, un set de boxe audio, un mp3 player ลŸi mai multe obiecte de îmbrฤƒcฤƒminte (valoarea totalฤƒ fiind de 34.550 lei).

În acelaลŸi scop, inculpata Dobrilฤƒ Daniela ar mai fi pretins de la cei doi inculpaศ›i remiterea a douฤƒ laptopuri marca Apple, în valoare de aproximativ 15.000 lei, echivalent a 3500 euro.

În vederea achiziลฃionฤƒrii televizorului pretins de inculpatฤƒ, Cadar ลžtefan s-ar fi deplasat în repetate rânduri la mai multe magazine din BucureลŸti, însฤƒ nu a reuลŸit sฤƒ realizeze achiziลฃia, deoarece pretenลฃiile inculpatei Dobrilฤƒ Daniela legate de performanศ›ele aparatului ar fi tot crescut. Dacฤƒ iniลฃial televizorul vizat era unul marca Samsung la promoลฃie, al cฤƒrui preลฃ se ridica la 2.000 lei, pe mฤƒsurฤƒ ce aparatul era cฤƒutat pentru achiziลฃie, inculpata ar fi solicitat ca acesta sฤƒ fie mai performant(3D, cu diagonalฤƒ mai mare, din ultima generaลฃie de televizoare Samsung 8000, fฤƒrฤƒ telecomandฤƒ), al cฤƒrui preลฃ se ridicฤƒ pe piaลฃฤƒ la suma de 8.000-9.000 lei. Cum televizorul nu a fost gฤƒsit de inculpatul Cadar ลžtefan în timpul celor 3 cฤƒutฤƒri consecutive efectuate la magazinele de profil din câteva mall-uri din capitalฤƒ, acesta ar fi lฤƒsat inculpatei Dobrilฤƒ Daniela contravaloarea televizorului pentru ca funcลฃionara sฤƒ facฤƒ achiziลฃia atunci când aparatul era gฤƒsit.

Televizorul ar fi fost efectiv cumpฤƒrat la data de 5 decembrie 2013 cu suma de 6.299 lei.

La data de 18 noiembrie 2013, pentru a se ascunde provenienลฃa ilicitฤƒ a autoturismului VW Polo, acesta ar fi fost înmatriculat pe numele tatฤƒlui inculpatei Dobrilฤƒ Daniela (ce nu deลฃinea permis de conducere la acea datฤƒ), fiind emise, în acest sens, în numele SC Fany Prestฤƒri Servicii SRL Cluj Napoca, o facturฤƒ ศ™i o chitanศ›ฤƒ, prin care se atesta o operaศ›iune comercialฤƒ de vânzare – cumpฤƒrare.

Consecutiv acestor activitฤƒศ›i, inculpata Dobrilฤƒ Daniela ar fi întreprins demersurile necesare ลŸi ar fi emis un act (punct de vedere al A.R.R), datoritฤƒ cฤƒruia, la data de 25.11.2013, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al Consiliului Judeศ›ean Cluj, soluลฃie favorabilฤƒ SC Fany Prestฤƒri Servicii SRL. Consecinลฃa directฤƒ a acestei hotฤƒrâri, urmฤƒritฤƒ de soลฃii Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitaลฃie a unor trasee de transport persoane.

În vederea câลŸtigฤƒrii licitaลฃiei, inculpata Dobrilฤƒ Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim ลžtefan date confidenลฃiale, ce nu sunt destinate publicitฤƒลฃii, din bazele de date ale instituลฃiei unde aceasta lucreazฤƒ, privind ofertele/documentele depuse de ceilalลฃi operatori de transport persoane, concurenลฃi ai societฤƒลฃii Fany Prestฤƒri Servicii SRL(privind flota de maลŸini, vechimea acestora, gradul de confort), favorizând astfel, societatea comercialฤƒ a inculpatului, în procedura de licitaลฃie.

La data de 19 decembrie 2013, comisia paritarฤƒ de la nivelul de Consiliului Judeลฃean Cluj, dupฤƒ analizarea actelor transmise de ARR BucureลŸti, a constatat cฤƒ existฤƒ erori privind introducerea unor parametri în sistem, în sensul cฤƒ datele privind atribuirea au fost analizate pe trasee individuale ลŸi nu pe grupe de trasee, opinând în continuare cฤƒ licitaลฃia trebuie anulatฤƒ, însฤƒ luarea unei decizii a fost amânatฤƒ pentru a doua zi.

Aflând de posibilitatea anulฤƒrii licitaลฃiei care ar fi atras demararea unei proceduri în care punctajele erau defavorabile societฤƒลฃii sale, inculpatul Cadar Eronim ลžtefan ar fi luat legฤƒtura cu inculpata Dobrilฤƒ Daniela ลŸi i-ar fi cerut din nou sprijinul, convenind sฤƒ se întâlneascฤƒ într-un local din BraลŸov.   În contextul acestei întâlniri, inculpatul Cadar Eronim ลžtefan a cumpฤƒrat un mp3 player pentru fiul inculpatei Dobrilฤƒ Daniela, în valoare de 250 lei ลŸi i-a promis acesteia cฤƒ-i va duce fiul la schi în Austria, în timpul vacanลฃei de iarnฤƒ (lucru care s-a ลŸi întâmplat la finele lunii ianuarie 2014).         

Cu aceastฤƒ ocazie, inculpata ar fi luat legฤƒtura telefonic cu unul din membrii comisiei ศ™i i-ar fi cerut sฤƒ procedeze la finalizarea atribuirii exact pe varianta stabilitฤƒ de Centrul Naลฃional de Management pentru Societatea Informaลฃionalฤƒ(CNMSI), fฤƒrฤƒ modificฤƒri, asigurându-l cฤƒ, este perfect legal.

Decizia finalฤƒ a Comisiei paritare a fost luatฤƒ în data de 23 decembrie 2013 ลŸi validatฤƒ de Consiliul Judeลฃean Cluj în ลŸedinลฃa din aceiaลŸi zi, stabilindu-se varianta agreatฤƒ de inculpaศ›i.

 

În cauzฤƒ s-a dispus instituirea sechestrului ลŸi indisponibilizarea sumelor de 53.800 lei, 44.700 euro, 370 lire sterline ลŸi 800 USD, aparลฃinând inculpatei Dobrilฤƒ Daniela în vederea confiscฤƒrii.

Totodatฤƒ, s-a dispus ลŸi instituirea sechestrului asigurator asupra autovehiculului Volkswagen Polo, aparลฃinând inculpatei Dobrilฤƒ Daniela în vederea confiscฤƒrii speciale.

În cauzฤƒ, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

Facem precizarea cฤƒ aceastฤƒ etapฤƒ a procesului penal reprezintฤƒ, conform Codului de procedurฤƒ penalฤƒ, finalizarea anchetei penale ลŸi trimiterea rechizitoriului la instanลฃฤƒ spre judecare, situaลฃie care nu poate sฤƒ înfrângฤƒ principiul prezumลฃiei de nevinovฤƒลฃie.

BIROUL DE INFORMARE ลžI RELAลขII PUBLICE”

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ