Din cele peste aproximativ 80.000 de hectare de padure pe care le administreaza Directia Silvica Cluj in prezent, doar 35-40.000 de hectare vor ramane in final in proprietatea acesteia.
Si asta, deoarece composesoratele silvice subordonate primariilor, diferitelor culte sau cele apartinand scolilor sunt surse constante de pierderi economice pentru institutie.
Mai mult, retrocedarile acestor terenuri impadurite catre persoanele fizice sau juridice au injumatatit suprafata detinuta de directie in judet si a redus substantial veniturile institutiei prin reducerea volumului de material lemnos exploatat si a suprafetelor ad.
„Una dintre problemele cu care ne confruntam si care ne-a afectat bugetul si resursele financiare pe anul trecut a fost retrocedarea padurilor. Am fost obligati sa apelam la imprumuturi bancare si sa ne cream propriile resurse de venit. Am pierdut suprafete importante de pe care se faceau recoltari de material lemnos”, a spus directorul Directiei Silvice, Ioan Iulian Morar.
Potrivit sursei citate, institutia a apelat la un imprumut bancar de 3 miliarde lei vechi in 2005, care este scadent la sfarsitul lunii mai.
La randul sau, adjunctul institutiei, Dorin Ciuca, a afirmat ca unele dintre cele mai putin profitabile contracte de administrare incheiate de catre directie sunt cele care vizeaza padurile aflate in proprietatea primariilor. „Noi trebuie sa facem administrarea si paza acestora, dar nimeni nu se gandeste ca trebuie sa fim si platiti pentru asta. In consecinta, avem blocaje financiare care se ridica la 4-5 miliarde lei, adica aproape echivalentul sumei pe care a trebuit sa o imprumutam”, a mai spus Ciuca.
Mai mult, administrarea unui hectar de padure, in cazul persoanelor fizice, nu depaseste 80 de eurocenti/lunar.
„Insa este o problema de mentalitate la mijloc. Oamenii nu inteleg inca notiunea de administrare, iar in cazul primariilor nu inteleg ca proprietatea include si obligatii, nu numai drepturi. Astfel, admnistrarea padurii inseamna personal care trebuie platit, ori noi nu ne putem recupera inca facturile emise catre primarii”, a completat adjunctul Directiei Silvice.
Totodata, aproximativ 453 de hectare de padure care ar trebui retrocedate la nivelul judetului se afla inca in litigiu.
„Punerea in posesie nu se poate realiza in mod legal nici in cazul unor composesorate, ca urmare a faptului ca solicitantii nu au devenit persoane juridice, sau amana, ori chiar refuza, incheierea contractelor de administrare cu „Romsilva”. Este cazul primariei din Unguras si a celor peste 47 de hectare de padure care ii apartin”, a mai spus Ciuca.
Cu toate problemele enuntate, conducerea directiei sustine ca anul trecut a inregistrat un profit, care a crescut cu 100 la suta fata de anul 2004, iar cifra de afaceri a crescut cu 40 la suta, ajungand la peste 2,7 milioane RON.