18.7 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăSpecialDiplomele care sporesc tensiunile în USL

Diplomele care sporesc tensiunile în USL

Controversele de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj, acolo unde studenţii care intră în anul VI la Facultatea de Medicină Veterinară riscă să nu poată profesa, din cauza unor nereguli legate de planurile de învăţământ, nasc tensiuni în USL.

Citeşte şi Cum a votat Senatul Universităţii de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară un act care nu există

Deputatul PNL de Cluj, Adrian Oros, care este şi prorector al universităţii clujene, a susţinut o declaraţie politică, prin intermediul căreia i-a cerut ministrului PSD, Remus Pricopie, demiterea unor angajaţi din corpul de control al Ministerului Educaţiei.

După cum a relatat recent „România liberă“, aceştia au elaborat un raport de control, prin care au silit conducerea USAMV să promoveze planuri de învăţământ care nu respectă normativele europene. Planurile încalcă Directiva europeană 36 din anul 2005, care reglementează profesia de medic veterinar.

O serie de discipline obligatorii, conform Directivei, au fost trecute ca discipline opţionale în planul de învăţământ. Mai mult, două treimi dintre studenţi nu vor putea cumula cele 5.500 de ore minime de studiu, prevăzute în Directiva europeană. Potrivit unui document oficial, trimis de Colegiul Medicilor Veterinari din România, sub semnătura preşedintelui Colegiului, Viorel Androne, absolvenţii din promoţia 2013–2014 ai facultăţii clujene nu vor avea dreptul să profeseze ca medici veterinari, dacă actualul plan de învăţământ va rămâne neschimbat.

Conducerea facultăţii a înaintat deja o plângere prealabilă împotriva universităţii şi este decisă să meargă în instanţă, pentru a obţine anularea planului ilegal de învăţământ. Mulţi dintre studenţii facultăţii clujene spun că doresc să se transfere la facultăţile din Iaşi sau din Timişoara, care au planuri de învăţământ conforme cu legislaţia europeană.

Cele mai citite

Oficialii ucraineni și ruși vor relua discuțiile privind stoparea atacurilor la centralele energetice

Potrivit unui înalt oficial ucrainean, atacurile la infrastructura energetică au scăzut deja în ultimele săptămâni Ucraina și Rusia poartă discuții preliminare, cu privire la oprirea...

Ce trebuie să faci dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți? Opțiuni de înlocuire și beneficii explicate de Dr. Buza

Pierderea unui dinte sau a mai multora poate avea un impact semnificativ asupra încrederii în sine și asupra sănătății generale. Din fericire, există soluții...

Româna, în topul limbilor predate la Cambridge, o premieră istorică pentru România

Limba română va fi, începând cu acest an universitar, parte din oferta educațională a Universității Cambridge din Marea Britanie Institutul Limbii Române anunță organizarea concursului...
Ultima oră
Pe aceeași temă