4.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialDiplomaţii americani: Cine este Mircea Geoană

Diplomaţii americani: Cine este Mircea Geoană

Între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din 2009, oficialii Ambasadei SUA la Bucureşti păreau să fi ghicit viitorul într-o telegramă trimisă la Washington. Mai erau şase zile până la runda a doua, liderul PSD de la acea vreme era favoritul cursei, dar americanii notau că „o gafă a lui Geoană combinată cu un sprint pe ultima sută tipic Băsescu ar putea răsturna situaţia”.

De altfel, Mircea Geoană este subiectul mai multor telegrame obţinute de WikiLeaks, din care reiese că politicianul social-democrat a cerut mai multe întâlniri cu ambasadorul SUA, că se considera „number one in Romania” şi că a făcut o vizită la Moscova cu un avion al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Mircea Geoană a negat însă că Vîntu i-ar fi pus la dispoziţie un avion şi că ar fi spus că este numărul unu în România: „Nu e stilul meu de conversaţie şi, cu atât mai puţin, «I’m number one»… nu cred”.

Telegrama „Alegerile prezidenţiale din România: Candidatul favorit- Mircea Geoană – cu mare experienţă în politica externă, dar puţină substanţă”. Clasificare: secret. Anul: 2009.

„Şase zile înainte de runda a doua, Geoană pare pe punctul să-l învingă pe Băsescu, dar instabilitatea alegătorilor români este de notorietate, astfel că o gafă a lui Geoană combinată cu un sprint pe ultima sută, tipic Băsescu, ar putea răsturna situaţia rapid”.

„Deşi Geoană se confruntă cu critici după dezvăluirea a două vizite secrete la Moscova în 2009, campania sa n-a fost afectată de subiect. Călătoria cea mai recent dezvăluită a implicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vântu”.

Telegrama „Actualizare privind alegerile din România: Omul care ar putea fi preşedinte – Cine este Mircea Geoană”. Clasificare: secret. Anul: 2009

„Criticii îi reproşează lui Geoană schimbările dese de poziţie, populismul, indecizia şi lipsa de substanţă. El însuşi a admis recent că intrarea sa târzie în politică l-a făcut să se comporte ciudat de multe ori în trecut. Într-un partid unde abilităţile diplomatice erau considerate de mică utilitate, Geoană nu s-a gândit niciodată serios să facă uz de punctele sale tari, ci a încercat să se adapteze la ceea ce el credea că îşi doresc alţii, rezultatul fiind persoana să publică conflictuală de acum. Foştii asociaţi îi critică natura ranchiunoasă (încercând să-i înlăture pe majoritatea rivalilor politici interni), ambiţia excesivă şi lipsa de loialitate. Pentru unii, este un hibrid neplauzibil între mecanica de tip american şi flexibilitatea morală românească”.

Telegrama „Liderul PSD Mircea Geoană despre suspendarea preşedintelui: Sunt ‘number one’ astăzi în România!” Clasificare: confidenţial. Anul: 2007

„Ambasadorul (…) a precizat, despre vizita la Washington planificată de Geoană, că percepţia este esenţială: nu doream să dăm impresia că Washingtonul a avut un rol în ceea ce tocmai s-a petrecut, că optam între doua părţi şi că intervenim pentru victoria cuiva. Geoană a răspuns că înţelege bine sensibilităţile legate de vizită, că nu se grăbeşte să meargă la Washington şi că a dorit ca prietenii şi aliaţii săi să-i asculte mesajul în mod direct.(…) Geoană a încheiat – deşi în mod evident dezamăgit – «Renunţ la vizită. Pot să pun mâna pe telefon oricând şi să-i sun pe JD şi pe Dan Fried»”.

„Geoana a adăugat că este de departe mai bun decât oricare alt expert în probleme de politică externă din cabinetul Tăriceanu şi că doreşte să-şi pună expertiza în slujba Ro-mâniei. Geoană a spus de-a dreptul: «dacă vă simţiţi mai confortabili cu altă echi-pă la guvern, capabilă sa de-monstreze că proiectele transat-lantice continuă», atunci el e gata să se implice «chiar dacă nu e în interesul meu».

„Geoană a spus că n-ar mai trebui tratat ca «băiatul rău» al României, adăugând, «Sunt numărul unu în România astăzi, şi sunt îndreptăţit să-mi folosesc puterea.»”

O altă telegramă, din 2008

„Este de aşteptat ca deputaţii să încerce să slăbească Codul Penal în următoarele săptămâni. Colegii noştri britanici, de exemplu, au făcut lobby în aceste zile la preşedintele PSD, Mircea Geoană, pe care l-au caracterizat drept «instabil» (cuvânul folosit în telegramă este «wobbly»)”.

Cele mai citite

Căștile AirPods Pro 2 vor avea parte de un upgrade

Apple a confirmat că AirPods Pro 2 vor primi un upgrade important în următoarele săptămâni, care va adăuga funcționalități noi ce vor transforma căștile...
00:00:35

VIDEO. „Declinul Americii a luat sfârșit”, spune Trump la ceremonia de învestire

Președintele Donald Trump a declarat că „declinul Americii s-a încheiat,” prezentând revenirea sa la putere ca pe o respingere a „establishment-ului radical și corupt”...

Klaus Iohannis îl felicită pe Donald Trump

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Donald Trump pentru învestirea sa în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, subliniind importanța unei relații...
Ultima oră
Pe aceeași temă