Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Industriei si Economiei in perioada 2000-2004, este pus pe fapte mari. Deoarece Comisia de ancheta a averilor demnitarilor din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a incetat verificarea averii acestuia, DIP este hotarat sa actioneze in instanta toti factorii care au contribuit la sifonarea imaginii demnitarului. „Trei luni de zile am fost terfelit atat eu, cat si familia mea. Acest lucru nu-l mai accept. De aceea, incepand de astazi voi ataca orice incalcare a demnitatii mele”, declara ieri, plin de patima, fostul ministru pesedist. Acesta se simte haituit si vanat atat de organele statului, cat si de indivizi care au interese obscure.
„Sunt victima unui proces politic”
In viziunea demnitarului, decizia comisiei de continuare a cercetarii modului in care a facut avere este una strict politica, o comanda politica, asadar si procesul sau este unul politic. „Spre surprinderea mea, cazul nu se inchide si demonstreaza conotatia politica clara pe care incepe sa o aiba acest caz”, spunea, ieri, deputatul Popescu. Acesta a incriminat Uniunea Europeana pentru faptul ca cere temperarea coruptiei din Romania. In logica fostului ministru, reprezentantii UE vor sa vada rezultatele partii romane in lupta cu acest flagel si, in consecinta, cer procese pentru „pestii mari”. „Prin pozitia pe care am avut-o in fostul guvern, am devenit rechinul de serviciu, asupra caruia trebuie aduse acuze si a carui imagine poate fi terfelita”, a mai declarat, patetic, DIP. Acesta s-a mai laudat cu declaratia de avere completa si a sustinut ca nu are nici o problema cu presa. „S-au strecurat in presa de multe ori informatii aduse de unii din preajma mea, alteori informatii strecurate de adversari politici care au fost folosite de unii dintre colegii vostri din presa”, s-a autovictimizat fostul ministru.
Nu are nimic cu presa, dar… o ameninta cu procese
Aceasta declaratie nu se potriveste deloc cu un drept la replica primit in urma cu cateva saptamani in care eram amenintati cu procese daca vom continua sa scriem despre averea impresionanta a fostului ministru. De ieri, Dan Ioan Popescu s-a facut rau si va raspunde cu aceeasi moneda tuturor acuzelor care i se aduc. „Incepand de astazi, voi raspunde la orice atac cu atac. Voi raspunde la orice injurii, asa cum procedeaza un om civilizat, prin Justitie, deoarece inca mai cred in Justitie”, a tunat DIP. Nu in Justitia romana, am veni noi cu completarea, deoarece in noua ani de mandat nu a avut timp distinsul deputat sa o reformeze.
Planul de atac a fost indelung studiat
Intentia fostului ministru de a actiona in proces international partile care l-au acuzat dateaza de cateva zile. Este vorba de un material aparut in urma cu trei zile in cotidianul „7 Plus”, ziarul de suflet al lui DIP. Acolo se specifica faptul ca saptamana trecuta deputatul PSD s-a deplasat la Milano, unde si-a asigurat serviciile unei case de avocatura celebre, specializata pe procese economice si politice. Se mai preciza acolo ca intreaga documentatie le-a fost depusa avocatilor italieni, care studiaza in acest moment modalitati de atac contra statului roman, pe motiv de abuz al organelor de ancheta. Mai mult, autorul articolului se pronunta inaintea sentintei si se plangea de eventualele daune care vor fi suportate de contribuabilul roman.
Botos, Macovei si comisia ICCJ Ð pusi la zid
Popescu l-a infierat cu manie proletara pe procurorul general al Romaniei pentru neprofesionalismul acestuia si pentru graba suspecta de care a dat dovada acesta in trimiterea dosarului catre ICCJ. „Procurorul general al Romaniei, si nu portarul acestei institutii, a trimis aceasta fituica (raportul Centrului de Resurse Juridice, care sesiza diferente mari intre venituri si proprietati – n. red.) Comisiei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Care sunt dovezile prezentate de procurorul general al Romaniei si, repet, nu portarul Procuraturii”, mai declara Popescu. Dupa cateva ironii si o lectie de istorie cu referire la Legea 18 pe 1968, care prevedea modalitatea de control a averilor in fostul stat communist, deputatul pesedist a incriminat si comisia care l-a cercetat, acuzand-o de mentalitate comunista, retrograda. „In stat comunist suntem astazi. Am crezut ca astazi se incheie acest vis urat pentru mine. Nu a fost asa. Din acest moment, ma astept la orice aberatie legata de numele meu, dar va asigur ca nu voi tacea. Stiu foarte bine ce se doreste, nu mai accept aceasta hartuiala politica, acest caz trebuie sa fie un caz politic international”, a mai spus fostul ministru. Nici Traian Basescu sau Monica Macovei nu au scapat criticilor acestuia, in schimb nu a pierdut prilejul de a-si lauda mandatul de ministru. „Am fost un ministru performant; cat timp am fost ministru, economia a crescut, in timpul mandatului meu nu a disparut nici o fabrica, dimpotriva, toate au fost profitabile”, a mai spus abilul Dan Ioan Popescu.
Diferente mari intre venituri si proprietati
La data de 27 iunie 2005, Centrul de Resurse Juridice sesiza Parchetului General diferente mari intre venituri si proprietati in declaratia de avere a deputatului Dan Ioan Popescu, in mandatul 2001-2004. In 21 iulie, Ilie Botos trimite ICCJ o cerere de verificare a averii demnitarului. Comisia de verificare a averilor demnitarilor din cadrul ICCJ trebuia, in decursul a trei luni, sa dea un raspuns cererii. Termenul de trei luni a expirat ieri, insa cercetarile continua. Averea fostului ministru este greu de estimat. De fiecare data, acesta a venit cu explicatia ca sotia sa are indosariate toate datele care ii demonstreaza nevinovatia, iar comisia care-l cerceteaza nu a luat in calcul si veniturile sotiei. Ziarul nostru a descoperit mai multe proprietati ale familiei Popescu. Terenuri, apartamente trecute pe numele copiilor, casa de vacanta – toate insumand aproape 15 milioane de euro.