5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialDioxidul de carbon din industrie nu trebuie lasat sa ajunga in atmosfera

Dioxidul de carbon din industrie nu trebuie lasat sa ajunga in atmosfera

Captarea si stocarea dioxidului de carbon (CO2) emanat din centralele electrice si din alte sectoare ale industriei, inainte de a ajunge in atmosfera, ar putea sa ajute in mare masura la incetinirea ritmului schimbarilor climatice, se arata intr-un raport al Grupului de experti interguvernamentali asupra evolutiei climei, elaborat recent. Potrivit studiilor prezentate de cercetatori renumiti din intreaga lume, formula cea mai economica pentru stocarea dioxidului de carbon consta in injectarea acestui gaz in formatiuni geologice, mai ales ca industria petroliera a incercat deja aceasta metoda. Aceiasi experti din GIEC estimeaza ca stocarea dioxidului de carbon in formatiuni geologice ar putea contribui cu pana la 55% din totalul reducerilor emisiilor de gaze in atmosfera, pana in anul 2100. Se vorbeste de o cantitate de aproximativ 2200 de gigatone de CO2. Pe de alta parte se iau in calcul costurile noilor tehnologii de captare si stocare a dioxidului de carbon, deoarece nu se exclude o crestere a costului energiei.

Scapam de poluare, dar platim mai scump energia electrica

O centrala electrica echipata cu sisteme de captare a CO2 are nevoie de un consum suplimentar de energie, cuprins intre 10 si 40 la suta fata de o centrala electrica poluanta. In prezent, costul de productie al electricitatii variaza intre 0,04 si 0,06 dolari pentru fiecare KWh. Adoptarea viitoarelor tehnologii ar contribui la marirea costurilor cu pana la 0,05 dolari/KWh. Aceste analize de cost nu trebuie insa sa ne sperie prea tare, spun specialistii, deoarece sunt valabile pe perioade scurte; gratie progreselor tehnice si economice la scara mondiala costurile se vor reduce, in urmatorii ani, cu pana la 30 la suta. Deocamdata, analistii acrediteaza ideea ca pretul pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon va fi de 25-30 de dolari/tona.
Expertii studiaza, de asemenea, injectarea dioxidului de carbon in apele oceanelor. Aceasta metoda consta in eliberarea dioxidului de carbon in apa oceanelor printr-un sistem de canalizare fix, prin intermediul unor nave aflate in miscare, sau prin depozitarea dioxidului de carbon la o adancime mai mare de 3000 de metri, acolo unde acest gaz este mai dens decat apa. Experimentele au inceput pentru a se cunoaste consecintele asupra faunei si florei oceanice. Dar nici metoda stocarii nu este garantata suta la suta. Exista riscul scaparilor de gaze din rezervoarele destinate captarii dioxidului de carbon, asa cum incidente mai mici sau mai mari se pot produce in timpul transportului pana la locul de stocare in formatiunile geologice.
Cu toate acestea, experti din 30 de tari, reuniti in GIEC, vor sa raspunda solicitarilor facute de ecologisti si politicieni cu privire la limitarea fenomenelor generate de schimbarile climatice.
Inundatiile, secetele, ciclonii tropicali si riscurile asociate, cum sunt incendiile de padure cauzate de evenimente extreme atmosferice, climatice, hidrologice, afecteaza vietile a milioane de oameni si perturba economiile nationale.

Predictii OMM: Fenomenele meteo extreme ameninta grav subzistenta a peste 1,2 miliarde de oameni

Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) considera ca diminuarea dezastrelor si managementul riscurilor ar trebui sa fie integrate in planuri cuprinzatoare de dezvoltare, cu accent pe pregatire si prevenire, mai mult decat pe traditionalul mecanism de raspuns, adica in stil pompieristic, numai cand vine prapadul. Beneficiile modului pro-activ de prevenire a dezastrelor si de limitare a lor sunt evidentiate de studii economice, care arata ca pentru fiecare dolar neinvestit pentru prevenire si pregatire ar fi necesari intre 100 si 1000 de dolari cheltuiti pentru revenirea la situatia de dinainte de producerea dezastrului. In ultimii 30 de ani s-au produs evenimente meteorologice si climatice fara precedent. La nivel global, in ultimii 10 ani, numarul dezastrelor hidrometeorologice s-a dublat. In intreaga lume, repetatele secete, inundatii, uragane ameninta grav subzistenta a peste 1,2 miliarde de oameni care depind de resursele pamantului. Schimbarile climatice vor persista sute de ani, iar masurile preconizate pentru atenuarea lor nu sunt suficiente pentru protejarea viitoarei clime, explica expertii din OMM.

Cele mai citite

Analist economic: Măsuri propuse pentru creșterea veniturilor bugetare în 2025

Adrian Bența propune majorarea TVA, accizelor și impozitarea mai strictă a IMM-urilor pentru a face față deficitului bugetar, potrivit unor declarații pentru Termene.ro. Analistul economic...

Ministrul Energiei: Avem o datorie morală să fim alături de fraţii noştri de peste Prut

România sprijină energetic Republica Moldova, în contextul sistării gazului rusesc Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a detaliat, într-o postare, modul în care România ajută Republica Moldova,...

Studenții pot cumpăra bilete de tren cu reducere de 90% doar pentru traseele dintre domiciliu și universitate

Reducerea pentru studenți se aplică, din acest moment, pentru călătoriile interne, dar doar la trenurile de clasa a 2-a pe ruta dintre localitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă