-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialDinu Patriciu asteapta salvarea Curtii

Dinu Patriciu asteapta salvarea Curtii

» Avocatii lui Dinu Patriciu au invocat neconstitutionalitatea unor articole ale Legii sigurantei nationale in procesul cu SRI. In cazul unui verdict favorabil de la Curtea Constitutionala (CCR), probele din proces pot fi declarate ilegale.

» Unii juristi cred ca scopul avocatilor este acela de a rasfrange o eventuala decizie favorabila si asupra celorlalte procese ale lui Patriciu.

Curtea de apel bucuresti a decis ieri sa trimita la Curtea Constitutionala (CCR) dosarul in care Dinu Patriciu acuza SRI de interceptarea ilegala a telefoanelor sale. Aparatorii lui Patriciu au invocat ca fiind neconstitutionale anumite articole din Legea sigurantei nationale, sustinand in fata judecatorilor ca accesul la anumite acte din dosar le-a fost interzis, ca magistratii care nu detin certificate de acces la documente secrete (ORNISS) ar fi discriminati fata de ceilalti judecatori si ca SRI exercita presiuni, prin verificari amanuntite, asupra judecatorilor care solicita certificat ORNISS.

Daca magistratii Curtii Constitutionale vor accepta exceptiile invocate de avocati, inregistrarile din dosarul Rompetrol au toate sansele sa fie atacate pe motiv ca au fost obtinute in mod ilegal. "De regula, deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii, dar au efect doar pentru viitor. Sigur, din punct de vedere penal, avocatii pot sa speculeze o atare decizie, in sensul ca probele administrate pe actuala Lege a sigurantei nationale, chiar daca a fost declarata neconstitutionala ulterior administrarii acelor probe, sunt nelegale", ne-a declarat avocatul Remus Borza. Pro-bele pe care se bazeaza procurorii in dosarele lui Patriciu ar putea fi astfel puse sub semnul intrebarii, in masura in care multe dintre ele se bazeaza pe inregistrarile facute de SRI.
si Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional, crede ca, daca articolele sunt declarate neconstitutionale de CCR, probele nu vor mai putea fi folosite: "O lege declarata neconstitutionala nu mai poate produce efecte intr-un proces. Dar CCR se afla intr-o situatie foarte nefavorabila din punct de vedere mediatic si cred ca o decizie favorabila lui Dinu Patriciu ar agrava aceasta situatie". Stanomir mai spune ca orice proces care se bazeaza pe astfel de probe va fi afectat daca CCR ii da o decizie favorabila lui Dinu Patriciu.

Marius Oprea, consilierul premierului pe probleme de securitate, observa un posibil blocaj al CCR cauzat de hatisul legislativ privind siguranta nationala: "Nu stiu cati judecatori de la CCR au expertiza intr-un astfel de caz. Probabil ca nici unul. Invocarea securitatii nationale poate crea niste blocaje institutionale serioase". Oprea crede ca situatia putea fi evitata daca SRI ar fi desecretizat probele respective: "Nu cred ca documentele cu pricina sunt de natura sa afecteze siguranta nationala. Altfel am fi asistat la un proces cu usile inchise, or, acesta este unul public".
Legea sigurantei nationale, adoptata in 1991, elaborata chiar inaintea primei Constitutii, este depasita din toate punctele de vedere si ingradeste foarte mult drepturile civice ale cetateanului, explica avocatul Remus Borza: "Permite foarte multe ingerinte din partea organelor de ancheta". Aparatorii lui Patriciu au amenintat cu retragerea din dosar daca nu li se va permite accesul la documentele clasificate din cauza. La termenul din 15 ianuarie judecatorii le-au interzis apara–torilor sa consulte toate actele din dosar, deoarece SRI a sustinut ca actele sunt clasificate. Tot atunci a fost schimbat completul de judecata cu judecatori care au acces la informatii ce privesc siguranta nationala.

Patriciu a mai castigat

In 2006 fostul director al SRI Radu Timofte declara ca interceptarea convorbirilor lui Dinu Patriciu a fost facuta legal, pe motiv ca ar fi existat o amenintare la adresa sigurantei nationale, lucru care scoate din discutie obtinerea unor mandate. Dinu Patriciu a castigat in prima faza procesul cu SRI, dupa ce Tribunalul Bucuresti a decis in luna mai 2007 ca SRI i-a interceptat ilegal telefoanele. Atunci SRI a fost condamnat sa-i plateasca omului de afaceri despagubiri de 50.000 de lei, dar avocatii Serviciului Roman de Informatii au facut apel.

Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă