Autoritatile sanitare din Bistrita-Nasaud au serbat, ieri, intr-un cadru luxos, implinirea a zece ani de la infiintarea Sectiei de Dializa, ce functioneaza in cadrul Spitalului Judetean. In fata unor mese incarcate cu cele mai fine bauturi, mancaruri alese si platouri cu fructe, cei implicati in munca de dializa au tinut discursuri „miscatoare”, in care au po-vestit dificultatile cumplite si lipsa aparatelor cu care s-a confruntat sectia de-a lungul anilor.
In urma cu zece ani, bolnavii de insuficienta renala cronica din judet erau obligati sa mearga de trei ori pe saptamana la Cluj-Napoca pentru a putea beneficia de dializa. Spitalul Judetean nu dispunea de o astfel de unitate pentru functionarea careia erau necesare resurse financiare exceptionale.
Totusi, potrivit directorului Sectiei de Dializa, Mircea Gelu Buta, suferinta pacientilor a stimulat autoritatile sanitare care au facut eforturi uriase pentru a pune pe picioare o astfel de unitate la Bistrita.
„Am inceput acum zece ani, fara a dispune de prea multi bani, dar cu foarte mult entuziasm. Am fost miscat de drama pe care o aveau cei sapte bolnavi obligati ca la ora doua noaptea sa fie transportati de trei ori pe saptamana la clinicile din Cluj-Napoca. Acum avem 60 de bolnavi dializati si din pacate numarul lor este in crestere continua. Trebuie sa stiti ca nu toti bolnavii pot sa fie dializati, asta si din cauza resurselor materiale reduse. Nici o tara din lume nu poate ca sa-si permita sa dializeze toti bolnavii care sufera de insuficienta renala cronica. In aceasta situatie se constituie comisii, se creeaza criterii pentru ca acesti pacienti sa fie selectati. Ca o prima conditie esentiala, dializa se incepe in perspectiva unui transplant renal. La ora actuala exista 21 de transplantati care provin din centrul nostru de dializa si speram ca numarul transplanturilor sa creasca”, a spus Buta.
Potrivit directorului Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), Constantin Anton, in judet exista 216 pacienti cu insuficienta cronica renala, toti potentiali beneficiari ai dializei. Insa, din cauza lipsei banilor, doar cei care au sanse la un transplant pot beneficia de un astfel de tratament in perspectiva gasirii unui donator de rinichi compatibil.
Dializa poate prelungi viata bolnavilor chiar si cu 20 de ani, Serviciul din Bistrita avand in scripte un astfel de pacient care dupa 14 ani de dializa a avut sansa unui transplant renal.
Intr-un salon al unuia din cele mai luxoase hoteluri din oras organizatorii evenimentului de ieri si-au amintit de anii in care nici un agent economic nu se indura sa doneze bani pentru amenajarea si dotarea sectiei, relatand dificultatile de ordin material si medical cu care s-au confruntat atat pacientii, cat si medicii lipsiti de aparatura necesara.