Dupa ce apele Siretului s-au retras din zona localitatilor din nordul si centrul judetului Galati, situatia a devenit critica in localitatile din aval de Lungoci, unde in cursul noptii de vineri spre sambata, sambata si duminica apele involburate ale Siretului au rupt, pe rand, mai multe diguri de aparare, inundand pana la acoperisurile caselor sute de gospodarii.
Ora 20.30 – Satenii din Tudor Vladimirescu s-au retras la Manastirea „Vladimiresti”
Vineri seara, in jurul orei 20.30, apele Siretului au trecut peste un dig dintre Tudor Vladimirescu si Vames, au rupt alt dig intre comunele Tudor Vladimirescu si Hanu Conachi, au patruns pe sub un pod de cale ferata si au inundat DN 25 Galati-Tecuci si sute de hectare. Pe soseaua nationala a fost intrerupta circulatia autoturismelor, fiind permisa doar circulatia microbuzelor si a autovehiculelor grele. In foarte scurt timp insa, pe unele zone ale soselei adancimea apei a ajuns la 2 metri, iar circulatia a fost intrerupta in totalitate. Situatia localnicilor devenise critica. Dupa ce prima viitura inundase cateva sute de locuinte din preajma altor doua sparturi in diguri, acum revarsarile amenintau sa inunde toata comuna. Autoritatile au hotarat evacuarea. Imediat ce in sat a fost data alarma, localnicii au luat drumul Manastirii „Adormirea Maicii Domnului”, situata langa comuna, cunoscuta si sub numele Manastirea „Vladimiresti”. De fapt, acolo au fost trimise femeile, copiii si batranii, pentru ca barbatii au ramas sa pazeasca gospodariile, dupa principiul „Un om, o casa”. In miez de noapte, maicutele au amenajat in chilii cate un loc de odihna pentru fiecare dintre sutele de refugiati. In cursul noptii si sambata, nivelul apelor s-a stabilizat si, din fericire, la Tudor Vladimirescu nu au fost semnalate alte gospodarii inundate.
22.30 – Siretul a rupt digul de la Vames
In timp ce situatia devenise critica la Tudor Vladimirescu, iar autoritatile incercau sa o controleze, o alta alarma a fost data la numai cativa kilometri mai jos, pe cursul Siretului. Apele au rupt digul de la Vames. Apa a patruns pe un canal de irigatie ce ducea spre sondele de la Pechea, iar in cursul orei 24.00 nivelul pe canal era alarmant: apa crestea cu 70 cm/ora. Ulterior, revarsarea a fost ceva mai ponderata, dar alte zeci de gospodarii au fost inundate.
Sambata dimineata – clopotele au batut si la Independenta
Sambata dimineata, apele au rupt alt dig, intre comunele Independenta si Piscu, chiar in zona in care fusese efectuata de catre SC Apa-Canal SA Galati o lucrare de reparatii la aductiunea de apa potabila din Vrancea; dupa reparatii, digul a fost refacut, dar nu la aceeasi clasa de soliditate. Apa a luat sub stapanire cateva zeci de hectare si, amenintatoare, a inundat cateva zeci de locuinte din Independenta, unele pana la acoperis. Clopotele au dat alarma in comuna.
Sambata, ora 17 – La Branistea, 12 oameni au fost salvati in ultima clipa
Sambata, la ora 17.00, apele au inceput sa se reverse si la Branistea. Douasprezece persoane, doi copii, doua femei si opt barbati, se aflau la cositul lucernei pe un camp din Lunca Siretului. Apele s-au prelins pe neobservate printr-un lan de porumb din apropiere, iar cand au observat ca sunt inconjurati de ape, pentru cei 12 era prea tarziu. S-au refugiat pe o movila de pamant si au cerut ajutorul autoritatilor. Colonelul Viorel Zaharia, seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, s-a vazut pus in situatia de a lua o decizie grea in privinta modului in care urma sa aiba loc interventia. A trimis barcile si astfel cei 12 oameni de pe movila de pamant au fost salvati.
Unii plang, altii chefuiesc!
Ministrul Vasile Blaga a remarcat lipsa solidaritatii din localitatile sinistrate. Daca cei care au casele inundate sunt ajutati de oameni din zonele nesinistrate ale tarii, nu au parte de aceeasi solidaritate de la consatenii lor. La Tudor Vladimirescu, „dincolo de linie”, sute de sateni plang pentru ca locuintele
le-au fost inundate pana la acoperis. La „sosea” insa, pe terasele barurilor, se chefuieste, pe ritmuri de manele. „La Tudor Vladimirescu, o treime din comuna plange, iar doua treimi chefuiesc!”, observa, cu amaraciune, ministrul Administratiei.