Solidaritatea europeana s-a dovedit a fi o rara avis la summit-ul UE-Rusia de la Helsinki, unde liderii cu staif ai Vestului nu stiau cum sa-si scoata din talpa „cuiul” numit Polonia pentru a bate palma cu „tarul” Putin.
In loc sa afiseze o atitudine ferma si unitara in fata Rusiei, asa cum se bateau in piept pana mai ieri, oficialii UE (initiale care inseamna, totusi, Uniunea Europeana) s-au repezit sa urecheze Polonia, o tara membra a Uniunii, pentru ca le-a stricat gheseftul energetic cu Moscova.
„Cred ca cel mai bun mijloc de a trata cu Rusia este dialogul si implicarea in negocieri”, declara presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El l-a sunat pe premierul polonez Jaroslaw Kaczynski pentru a-l presa sa renunte la exercitarea vetoului asupra negocierilor ruso-europene privind acordul energetic. Dar cand – surpriza! – Kaczynski a dat „reject”, refuzand discutia pe aceasta tema, Barroso s-a plans de „reactia exagerata” a liderului de la Varsovia. „Era mai bine sa nu fi fost vetoul” polonez, regreta si inaltul reprezentant al UE pentru Politica Externa, Javier Solana. Culmea a fost atinsa de ministrul delegat german de Externe, Gernot Erler, care a declarat ca „guvernul de la Varsovia nu-si face un serviciu cu acest blocaj si se izoleaza in cadrul Uniunii”. Germania – pe care o asteapta un contract de zeci de miliarde de euro pentru construirea, impreuna cu Rusia, a unui gazoduct pe sub Marea Baltica (ce ocoleste Polonia) – lasa de la o vreme senzatia ca ar face orice concesii Moscovei.
Niciun lider european nu s-a obosit sa cerceteze cauzele „blocadei” impuse de Varsovia – faptul ca rusii nu respecta nici acordul energetic in vigoare si ca de un an interzic importurile de carne din Polonia. Iar raceala cu care este tratata Polonia, ca tara din „Noua Europa”, chiar de catre partenerii ei nu este datatoare de sperante in privinta tratamentului ce ne va fi rezervat noua, romanilor, in „clubul select” european. Mai ales ca deja sunt frictiuni legate de carnea romaneasca si bulgareasca, folosita de rusi ca pretext pentru a bloca, de la 1 ianuarie, importurile de carne din UE. Experti europeni vor merge saptamana viitoare la Moscova pentru a incerca sa calmeze temerile rusilor.
„Kremlinul este in pozitie de forta in fata unei Uniuni Europene divizate”, titra, cu temei, presa rusa. Atat in chestiunea energiei, cat si in cea a carnii, exponentii UE se fac luntre si punte sa fie pe placul rusilor, care, in ambele chestiuni, nu fac decat sa santajeze. Putin are nevoie de niste lideri europeni docili, care sa nu-l mai critice pentru drepturile omului si sa nu-l mai arate cu degetul cand mai moare vreo ziarista. Si se pare ca i-a gasit.