Mesele spaniolilor sunt o adevărate desfătare pentru gurmanzi: de la peşte şi fructe de mare, la usturoi, chorizo şi şuncă ori paella- combinată cu orice ai poftă, bucătăria spaniolă aduce laolaltă gusturi şi arome variate.
Mâncarea spaniolă îşi trage rădăcinile din reţetele oamenilor simpli: cele mai multe reţete nu sunt deloc complicate şi combină ingredientele specifice regiunii şi anotimpului, spun ghidurile de călătorie în Spania. De la o regiune la alta, din cauza reliefului atât de divers, şi bucătăria spaniolă este extrem de variată. În multe zone din ţară, gătitul se face ca acum 200 de ani. Două din ingredientele de bază (şi, totodată, comune) ale bucătăriei spaniole sunt uleiul de măsline şi usturoiul.
Alte ingrediente specifice mâncărurilor din Spania sunt: şunca (jamon), peştele şi fructele de mare (spaniolii consumă mult peşte proaspăt- de la halibut la creveţi, pui de caracatiţă şi de ţipar European- găseşti în pieţe de toate), brânza (obţinută din lapte de capră, oaie şi vacă amestecat), cârnaţii (mai ales faimosul chorizo- cârnaţi de porc cu ardei, afumaţi sau neafumaţi), friptura de oaie, miel şi porc (spaniolii sunt mari fani ai fripturii de viţel) şi ouăle (consumate zilnic, mai ales în ceea ce se numeşte tortilla), potrivit spanishfood.about.com.
Spaniolii gătesc cu ardei gras, roşii, dovlecei şi, evident, ceapă, spanac, varză, ciuperci ori anghinare şi vinete, dar şi cu leguminoase (fasole şi năut), nuci şi multe condimente- oregano, rozmarin şi cimbru.
Cinci mese pentru gurmanzi
Spaniolii au cinci mese principale: micul-dejun (el desayuno), gustarea de dinainte de prânz (compusă din tapas), prânzul (la comida), gustarea de după-amiază (la merienda) şi cina (la cena).
Micul-dejun este compus, de obicei, din cafea tare cu lapte şi bollos (pâinişoare) cu gem sau dulceaţă, pâine prăjită cu dulceaţă sau brânză. Tapas sunt gustările servite, de obicei, cu vin: tortilla española (omletă), patatas bravas (cartofi cu sos brava- compus din maioneză, sos tabasco, obţinut din ardei iuţi, şi sare) şi gambas al ajillo (creveţi în usturoi).
Urmează prânzul, servit, de regulă, după 13.30 şi durează aproximativ două ore: ciorbă de legume sau de fructe de mare, apoi o friptură sau peşte, salată verde şi legume, un desert uşor- îngheţată, fructe ori tartă cu fructe, urmat de o cafea sau un coniac. De asemenea, pâinea este nelipsită de la o masă spaniolă.
Gustarea de după-amiază, în jurul orei 15.30, poate fi formată din orice, chiar şi pâine cu chorizo sau cu şuncă. Cina se serveşte târziu, după ora 21.00, şi este compusă din peşte proaspăt, fructe de mare, miel sau pui prăjit, cu garnitură de cartofi sau orez. Un fel servit de obicei seara este arroz cubano- orez alb cu sos de roşii şi un ou prăjit. La masa de seară se serveşte din nou desert: fructe sau o tartă cu vanilie.
Cum să faceţi paella
Regiunea Valencia este căminul unuia din cele mai cunoscute feluri de orez: paella-pregătit cu fructe de mare, pui, chorizo, carne de iepure sau chiar melci. Chiar dacă paella se pregăteşte, în mod obişnuit, într-o tigaie specială, numită „paellera”, puteţi să o pregătiţi şi acasă.
Conform reţetei disponibile pe mediterrasian.com, pentru paella cu fructe de mare, aveţi nevoie de: orez cu bob rotund Calasparra, 16 creveţi decorticaţi, tentaculele unui calmar şi 12 scoici, o ceapă roşie, un ardei gras roşu şi unul verde, patru căţei de usturoi şi câteva fire de pătrunjel, două roşii, o jumătate de ceaşcă de mazăre verde, ulei de măsline, câteva firişoare de şofran, piper negru măcinat, trei ceşti de supă de pui şi câteva fire de pătrunjel.
Tăiaţi legumele mărunt, apoi depelaţi şi radeţi roşiile. Tăiaţi rondele tentaculele unui calmar şi pregătiţi creveţii şi scoicile pentru gătit. Faceţi sofrito- un sos din roşii şi ceapă. Ca să-l pregătiţi, încălziţi două linguriţe de ulei de măsline extravirgin, căliţi ceapa cu puţin pătrunjel mărunţit şi trei căţei de usturoi tocaţi cam opt minute. Adăugaţi roşiile şi două linguriţe de boia. Lăsaţi să se omogenizeze.
Fierbeţi la foc mic scoicile, cam cinci minute. În tigaie, adăugaţi o linguriţă de ulei de măsline şi lăsaţi să se încălzească. Adăugaţi restul de usturoi tocat şi creveţii şi amestecaţi cam un minut şi jumătate. Adăugaţi calmarul tocat şi lăsaţi să se prăjească încă un minut şi jumătate. Când sunt gata, scoateţi-i într-un castron şi adăugaţi sare şi piper negru.
Încălziţi încă două linguri de ulei de măsline şi căliţi ardeii tocaţi mărunt. Adăugaţi sofrito şi o cană şi jumătate de orez cu bob rotund. Lăsaţi să se înnăbuşe şi adăugaţi supa, câteva firişoare de şofron, sare şi piper negru măcinat. Amestecaţi şi ţineţi tigaia pe foc, neacoperită, aproximativ 10 minute. Lăsaţi să se înmoaie orezul şi lăsaţi totul să fiarbă la foc mai mic 15 minute. Adăugaţi fructele de mare şi mazărea, lăsaţi la înnăbuşit încă cinci minute şi este gata. Poftă bună!