25.7 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialDin cauza crizei, terenurile se vand la Iasi in rate

Din cauza crizei, terenurile se vand la Iasi in rate

Piata imobiliarelor din Iasi este intr-o continua transformare ca urmare a crizei financiare. Aici, terenurile, dintre care multe foarte bune, se vand in prezent in rate, iar apartamentele cele mai solicitate sunt cele vechi, dar mult mai ieftine. Majoritatea proprietarilor de terenuri care vand in rate sunt oameni care au cumparat pamant in speranta ca vor obtine un profit bun la revanzare si care acum sunt blocati din cauza situatiei economice. Anunturile sunt generoase. "Eu am stabilit pretul la 9.500 de euro, iar avansul poate sa fie si de 1.000 – 2.000 de euro, restul putand fi achitati in rate", explica proprietarul unor parcele de 1.000 de metri patrati din localitatea Valea Ursului. Un avans de 5.000 de euro pare si mai atragator pentru vanzator. "Daca dati atat, pe urma va mai raman cam 4.000 de euro de achitat. Putem stabili cate rate vreti dumneavoastra.

 

Pot fi si 15 luni, numai sa nu va incurce la cheltuielile lunare si sa am si eu garantia ca incasez un ban in fiecare luna", vine imediat oferta. Proprietarul terenului sustine ca tranzactia se va parafa prin notariat si nici nu poate fi vorba de dobanda. Alti proprietari de terenuri prefera sa vanda in doar doua rate. Dar si aici mai e loc de o mica intelegere. "Daca parcela costa 10.000 de euro, achitati jumatate din suma pe loc, iar diferenta peste sase luni", suna o oferta de la Aroneanu. Un alt tip de oferta este cea cu un avans si achitarea sumei ramase pana la sfarsitul acestui an. Numai ca, in acest caz, proprietarul terenului mai da si un bonus de peste 100 mp la suprafata deja achizitionata. Terenurile care au fost scoase la vanzare in rate sunt pozitionate in zone bune ale Iasiului. Majoritatea au inclusiv utilitati si drumuri pietruite sau promisiuni de pietruire in cel mai scurt timp posibil.

 

In privinta apartamentelor, la Iasi au inceput sa revina "la moda" apartamentele vechi. Cumparatorii vor apartamente pentru care sa plateasca 30.000-33.000 de euro, in timp ce vanzatorii care accepta astfel de preturi sunt foarte rari. Chiar daca preturile au scazut teoretic si cu 40%, scumpirea cursului valutar face aceasta ieftinire aproape insesizabila. Agentii imobiliari spun ca s-au inmultit tranzactiile, iar acum, spre deosebire de anii anteriori, cei care achizitioneaza o casa iau terenul drept bonus. In astfel de cazuri, pretul pamantului e inclus in cel al casei. "Fata de anul trecut, preturile au scazut cu 30-40%, dar reducerea reala nu stiu daca trece de 10%. Acum, preturile au stagnat si chiar au inceput sa urce. Cat despre dezmortirea pietei, in perioada asta putem spune ca am avut acelasi nivel de incasari ca in perioada similara a anului trecut.

 

Daca e bine sau rau, vom vedea dupa ce facem bilantul. In aceasta perioada ne-a avantajat si faptul ca au disparut mai multe agentii, iar acelasi numar de tranzactii a fost impartit acum intre un numar mai mic de agentii. Cam 20% dintre potentialii clienti incheie o tranzactie", a declarat Ciprian Iovu, managerul unei agentii imobiliare iesene.
In prezent, un apartament cu doua camere poate fi cumparat in medie cu 42.000-47.000 de euro, in timp ce in vara anului trecut se vindea cu 55.000 si chiar 70.000 de euro.

Cele mai citite

Ce se va întâmpla cu Alfred Bulai după infarctul suferit în arest

Sociologul Alfred Bulai a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău în arest. Surse spun că acesta a făcut infarct şi va...

Femeie înjunghiată în incinta unui magazin din Constanța. Autorul a fost prins

O femeie a fost înjunghiată de un bărbat sâmbătă după-amiază, în incinta unui magazin din municipiul Constanţa, autorul fugind apoi de la locul faptei,...

Un nou cutremur în județul Gorj. Ce intensitate a avut

Un cutremur cu intensitate de 3,8 a avut loc sâmbătă dimineață în județul Gorj. „În ziua de 07 Septembrie 2024, la ora 09:06:22 (ora...
Ultima oră
Pe aceeași temă