18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDin 30 miliarde de lei, RADET a recuperat doar cinci

Din 30 miliarde de lei, RADET a recuperat doar cinci

RADET Constanta a trecut in urma cu cateva zile la debransarea de la sistemul de termoficare a rau-platnicilor pentru recuperarea debitelor. Pentru ca numeroase asociatii de proprietari din municipiu au inregistrat datorii imense la Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Constanta, conducerea institutiei a trecut la masuri drastice.

Amintim ca Asociatia 749, formata din 7 blocuri, nu a mai platit nici un leu la RADET din anul 2006, iar in situatia asta s-au mai aflat alte zeci de asociatii. Astfel, Asociatia de proprietari 749 a ramas fara caldura in conditiile in care din iarna lui 2005 nu mai beneficia nici de apa calda. Debransarea rau-platnicilor s-a facut in baza contractului de furnizare a energiei termice pentru incalzire si prepararea apei calde, incheiat intre RADET Constanta si Asociatia de proprietari 749 in data de 1 mai 2001, art. 8, contract ce prevede ca neachitarea sumelor datorate, inclusiv a majorarilor, in termen de 40 de zile, atrage suspendarea executarii contractului prin debransare. RADET Constanta a ajuns sa actioneze si in instanta Asociatia de proprietari 749, dosarul fiind la aceasta ora in pronuntare. Gheorghe Enache, directorul economic al RADET, sustine ca la Asociatia nr. 749 este o situatie foarte incurcata, existand mai multe conduceri, mai multe stampile. Acesti oameni vor ramane in continuare debransati pana vor da un semn ca doresc sa se achite de vechile datorii.

Esalonarea restantelor

Din totalul celor 40 de asociatii restante, care au reusit recordul de a aduna datorii la RADET de 30 miliarde de lei, pana in prezent au fost achitate aproximativ cinci miliarde de lei. Un procent de 90% dintre asociatiile datoare au platit, iar in cazul in care oamenii au sustinut ca nu au bani s-a mers pe esalonarea platii. Conducerea RADET Constanta nu a renuntat la campania de debransare, aceasta continuand pana la sfarsitul lunii. Zilele acestea, sistarea caldurii nu-i va afecta prea mult pe rau-platnici, temperaturile de afara fiind destul de ridicate.

300 RON pentru rebransare

Potrivit directorului economic al RADET, Gheorghe Enache, incasarile raman foarte slabe, iar noi nu mai putem furniza gratuit acest serviciu. Pe langa disconfortul creat de sistarea apei si a caldurii, constantenii vor trebui sa scoata din buzunar si bani pentru rebransare. Taxa pentru rebransare este de 300 RON atat pentru un apartament, cat si pentru acei constanteni care locuiesc la case, suma mica comparativ cu datoriile acumulate de ani de zile. Asociatiile vor trebui sa suporte o taxa de rebransare, iar cererea solicitantului va fi rezolvata in timp de doua zile, timp in care daca isi achita datoriile va fi rebransat. De la 1 martie 2007, RADET va incepe o a doua campanie de debransare a caselor. Insa, pana la aceasta data, cel tarziu intr-o saptamana se va trece la debransarea agentilor economici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă