Republica Moldova a devenit terenul unei dezbateri publice surprinzătoare după ce un oficial de rang înalt din sistemul vamal a propus excluderea pedepsei penale pentru contrabandă. Propunerea ar putea fi riscantă pentru dorinţa României de a adera la Schengen, în condiţiile în care frontiera de la Prut este şi graniţa de est a UE.
Subiectul a fost lansat chiar de directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, care a propus „excluderea pedepsei penale pentru infracţiunile de contrabandă şi pedepsirea administrativă a acestor acţiuni”. „Fenomenul contrabandei există şi suntem unicii care am propus o soluţie, pe care o considerăm eficientă. Astfel, în loc să aşteptăm 1-2 ani derularea procesului penal, dacă facem această schimbare vom putea aplica din start 100% amendă din produsul de contrabandă, plus con-fis-carea lui. Vor creşte încasările la bugetul de stat. Fiecare s-a deprins să critice, nu şi să propună o soluţie mai bună. Datorită unor modificări asemănătoare, vama din Ucraina încasează cu 17% mai mulţi bani în buget”, a declarat Baliţchi pentru portalul Unimedia.
Ghimpu: „N-o să stimulăm infracţiunile ca să acumulăm bani la buget”
Preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, deputatul Mihai Ghimpu, nu împărtăşeşte deloc punctul de vedere al lui Baliţchi: „Să excluzi pedeapsa penală şi să aplici amenzi pentru a acumula bani la buget? Astea sunt nişte «bomboane pentru copii». Noi nu o să stimulăm infracţiunile ca să acumulăm bani la buget. Imaginaţi-vă situaţia în care cel ce face contrabandă este o persoană juridică cu 0 lei în cont. Sau dacă e o persoană fizică şi omul nu are bani. N-ai cum să aduci bani la buget nici într-un caz, nici în celălalt”, a declarat Mihai Ghimpu.
O idee periculoasă
Propunerea şefului Serviciului Vamal din Republica Moldova este riscantă pentru dorinţa României de a se integra în spaţiul Schengen, pentru că graniţa de la Prut e şi graniţa de est a UE şi de câte ori a venit vorba de aderarea noastră la Schengen multe reproşuri vizau securizarea graniţei de est. La Galaţi, Poliţia de Frontieră, DIICOT şi SRI fac eforturi considerabile pentru a stopa fenomenul contrabandei cu ţigări, pentru că, pe lângă micii contrabandişti, care trec câteva zeci sau câteva sute de pachete de ţigări prin metoda „la capac”, ascunse în portiere sau în spaţii special amenajate în caroseriile maşinilor, mai nou au apărut în contrabanda de la graniţa de est grupări mafiote, cu organizare de tip paramilitar, care nu ar fi impresionate de o simplă amendă.
Grupări paramilitare
Fostul şef al Poliţiei de Frontieră Galaţi, comisar-şef Didel Bădărău, ne declara în urmă cu ceva vreme că e remarcată apariţia grupărilor specializate: „Reţelele care se ocupă de contrabanda cu ţigări sunt foarte bine organizate, fiecare având un rol bine stabilit în cadrul grupului. Membrii acestor grupări au la dispoziţie sume considerabile de bani, care le permit achiziţionarea de autovehicole sau ambarcaţiuni ce urmează să fie folosite în contrabanda cu ţigări”. În ultimii ani, Poliţia de Frontieră, DIICOT şi SRI au desfăşurat mai multe operaţiuni ample, reuşind să captureze peste zece astfel de grupări. În operaţiunile cu numele de cod „Mateloţii”, „La Famiglia”, „Taifunul”, „Occident” şi „Isaccea” au reuşit arestarea a 27 de contrabandişti. În cazul operaţiunii „Isaccea”, gruparea era coordonată de un agent de la Poliţia de Frontieră din Tulcea. În cazul operaţiunii „Mateloţii”, gruparea cu organizare de tip paramilitar avea oameni care se ocupau de filajul poliţiştilor de frontieră, ziua şi noaptea. Membrii grupării nu se cunoşteau între ei, acţionând fiecare la ordinul şefului. Pentru transportul ţigărilor pe Dunăre, din zona porturilor Giurgiuleşti şi Reni, contrabandiştii îşi cumpăraseră ambarcaţiuni de mare viteză, mai rapide decât cele ale Poliţiei de Frontieră.