» Catalin Macovei, seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a depus la Parchet o plangere penala impotriva ziaristului Sorin Rosca Stanescu, in care il acuza ca detine documente ce nu au caracter public, pe care le-ar fi obtinut cu ajutorul unor fosti angajati ai Agentiei, urmariti penal. Macovei il mai acuza pe Stanescu de santaj.
» DIICOT nu pomeneste nimic de santaj si sustine ca din ancheta in care sunt urmariti penal cei doi fosti angajati ai ANI nu s-au putut stabili conexiuni cu Rosca Stanescu. Experti juristi ne-au explicat ca fostul ziarist ar putea fi usor pus sub urmarire penala pentru santaj, dar si ca Macovei ar trebui sa paraseasca ANI.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a depus plangere penala la Parchet impotriva fostului ziarist Sorin Rosca Stanescu, acuzandu-l ca detine acte nepublice, privind activitatea ANI, care au fost sustrase si i-ar fi fost puse la dispozitie de fosti angajati ai institutiei, dintre care doi sunt deja urmariti penal pentru scurgere de informatii. seful ANI l-a acuzat pe ziarist si de santaj, conform Mediafax. Catalin Macovei, seful ANI, i-a cerut si Comisiei de Evaluare a Consiliului National de Integritate (CNI), forul superior al ANI, sa verifice "posibila detinere de inscrisuri puse la dispozitie de personal din cadrul ANI, precum si eventualele scurgeri de informatii". In plus, Macovei a mai spus ca in timpul discutiilor cu Rosca Stanescu, ale caror inregistrari partiale au aparut in presa, ziaristul i-ar fi prezentat informatii "care aduc atingere sigurantei nationale", in legatura cu rapirea jurnalistilor in Irak, din anul 2005.
Macovei a mai cerut si urmarirea penala a altor doi fosti angajati ai ANI, precum si a lui Codru Vrabie, reprezentant al societatii civile in CNI, acuzandu-i de asemenea ca i-au pus la dispozitie lui Rosca Stanescu acte secrete. In replica, Rosca Stanescu a declarat ca este "amuzat de toata povestea" si ca este primul caz in care "un jurnalist este supus unei proceduri penale pentru ca ar detine documente care trebuiau pastrate de altii". De dragul argumentatiei, nu ar fi primul astfel de caz, mai multi ziaristi din Focsani si Bucuresti fiind chiar arestati preventiv pentru ca ar fi detinut documente militare secrete. In final, procurorii au renuntat la acuzatiile impotriva lor. Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a confirmat, intr-un comunicat de presa, ca a primit plangerea ANI.
Procurorii au explicat insa ca cererea este de fapt o solicitare de extindere a unei anchete mai vechi, in care sunt deja urmariti penal fostul inspector de integritate Fanel Burciu si fosta sefa de cabinet a lui Macovei, Carmen Fluture, care sunt acuzati ca au sustras si au transferat electronic date si informatii care nu au caracter public. Procurorii DIICOT au precizat insa ca ancheta de pana acum "nu a confirmat existenta unor conexiuni intre documentele sustrase anterior" si discutiile inregistrate intre Macovei si cei doi jurnalisti, Stanescu si Chirieac. "In caz nu s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Sorin Rosca Stanescu", au spus procurorii, care au adaugat ca ANI nu a specificat in noua plangere penala incadrarea juridica a faptelor de care ii acuza pe Rosca Stanescu si pe ceilalti si nici nu au propus noi probe.
Avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept la Universitatea Bucuresti, ne-a explicat ca procurorii nu ar avea probleme in a-l cerceta penal pe Sorin Rosca Stanescu pentru santaj, asa cum acuza, verbal deocamdata, seful ANI. "santajul inseamna o amenintare cu un rau, fizic sau moral, care poate fi evitat doar daca oferi ceva in schimb, moral sau fizic. santajul s-a consumat in acest caz chiar atunci cand s-au proferat amenintarile", ne-a spus Piperea. Procurorii ar avea de altfel la indemana si toate probele necesare, sustine Laura stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice Romane: "Inregistrarile sunt elocvente. Depinde insa in ce context au fost facute, cu stirea sau fara stirea Parchetului. Macovei ar trebui sa explice contextul". Laura stefan adauga insa ca, si daca inregistrarile nu au fost facute de un procuror, ele tot pot fi folosite ca probe, daca au fost facute de unul dintre cei trei interlocutori – Macovei, Rosca Stanescu sau Bogdan Chirieac.
Juristul Gheorghe Piperea ne-a mai declarat ca, in ciuda santajului evident la care a fost supus Catalin Macovei, seful ANI ar trebui sa paraseasca aceasta functie. "Este clar santajabil. In plus, a luat in deradere demnitatea publica pe care o detine cand a declarat ca s-a dus la intalnire de curiozitate, sa vada cum e sa fii santajat. Trebuia sa se vada in conditii oficiale, nu conspirative", spune Piperea.