9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialDieta de vis: liber la ciocolată şi unt!

Dieta de vis: liber la ciocolată şi unt!

Cu siguranţă ai visat dintotdeauna la o dietă care să îţi permită să mănânci tot ce îţi doreşti, dar să şi slăbeşti. Ei bine, acum există. Regimul este realist, realizabil şi durabil. În plus, a cucerit America şi este atât de uşor încât te întrebi de ce nu a venit nimeni cu ideea aceasta până acum. Secretul stă într-o abordare mult mai relaxată şi mai plăcută a unei diete, care te ajută să îţi atingi mai repede scopul final, adică pierderea kilogramelor.

Este vorba despre „dieta fără dietă”, care permite femeilor să se bucure de un stil de viaţă în care pot mânca alimentele pe care le-au crezut, în ultimii 20 de ani sau mai bine, ca fiind complet interzise, potrivit Daily Mail.

Cartea în care este descris regimul se numeşte „Mănâncă, bea şi fii senzaţională” şi a fost scrisă de Esther Blum, o femeie pe cale să devină la fel de faimoasă în industria dietelor şi fitnessului cum este Oprah Winfrey în mass media.

Blum este un dietetician şi nutriţionist cunoscut, care sfătuieşte femeile din toată lumea să uite de înfometare şi să renunţe la aşa zisele cure de detoxifiere. Cu cât o dietă este mai drastică şi un plan de exerciţii fizice mai sever, cu atât acestea sunt mai sortite eşecului, este de părere Blum. În plus, aceste diete restrictive, fade, de tipul „mănânci doar orez şi bei apă cu lamaie”, fac rău atât corpului, cât şi minţii.

Dietă lui Blum a fost aprobată de celebrităţi precum Sarah Jessica Parker, Sharon Stone şi Teri Hatcher, trei vedete slabe care au descoperit, pe măsură ce au îmbătrânit, că astfel de regimuri de „pedepsire” au tendinţa de a adăuga ani pe faţa unei femei şi că doamnele trebuie să fie mai blânde cu ele însele.

Negarea, urmată de eşec, de vină, apoi de o toleranţă exagerată reprezintă un cerc vicios.
De fapt, industria fitnessului şi dietei vrea să dai greş: când vei vedea că nu te poţi ţine de planul draconic de exerciţii zilnice sau de privarea de alimente timp de luni bune, vei căuta o rezolvare rapidă, ceea ce înseamnă că eşti dispus să arunci bani în acest scop.

Liber la ciocolată, ouă sau unt

Există totuşi şi altă abordare, şi aşa funcţionează dieta fără dietă. În primul rând, trebuie să accepţi că ai defecte. „Un pic de auto-acceptare mai îmblânzeşte propria voce critică, care ne poate împiedica să ne atingem scopurile”, a spus Blum.

Blum crede că industria dietelor a greşit. Avem nevoie de mâncare şi multe dintre alimentele despre care s-a zis că sunt rele şi dăunătoare nu sunt deloc aşa.

De exemplu, ciocolata. Decât să faci din consumul ciocolatei ceva ruşinos, ca şi cum ţi-ai injecta heroină, gândeşte-te la calităţile nutriţionale ale desertului- conţine feniletilamina, care elimereaza endorfine în creier, făcându-te să te simţi fericit, dar şi serotonină, teobromină şi anandamină, care îmbunătăţesc circulaţia şi ajută buna dispoziţie. Nutriţionistul recomandă să mâncăm 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Cea de-a două regulă a lui Blum este că femeile n-ar trebui să consume alimente degresate. „Trăim într-o cultură a alimentelor degresate. Femeile şi-au făcut astfel un deserviciu, pentru că şi-au dereglat hormonii într-un mod nemaivazut”, a spus ea.

Blum a explicat că oamenii au nevoie de colesterol pentru a produce estrogen, progesteron şi testosteron, hormonii care controlează buna dispoziţie. Dacă te înfometezi, împiedici hormonii să lucreze corect, deci eşti predispusă depresiei.

Mâncărurile fără grăsimi pot de asemenea îngrăşa, într-un mod parşiv. „Aceste produse sunt înscrise în corpul nostru ca şi carbohidraţi, şi pot contribui la creşterea în greutate”, a spus Blum.

Să începem cu ouăle. Nu crede mitul conform căruia acest aliment creşte nivelul colesterolului, pentru că este fals. „Mănâncă tot oul. Gălbenuşurile conţin mai multe proteine decât albuşul, dar şi lecitină şi colină, care ajută ficatul să metabolizeze colesterolul”.

Care este adevărul despre unt într-o dietă? Blum a dedicat un întreg capitol din cartea sa acestui aliment. În acest capitol, ea a explicat că grăsimile saturate „Întaresc oasele, protejează ficatul de toxine, întăresc sistemul imunitar, protejează muşchiul inimii şi absorb omega3. Consumate cu moderaţie, nu provoacă afecţiuni cardiace, dar încetinesc absorbţia alimentelor din stomac, deci te vei simţi sătulă pentru mai mult timp”.

Simte-te bine în pielea ta

Blum subliniază că nu cantitatea grăsimilor dintr-o dietă favorizează cancerul la sân, ci calitatea grăsimilor. Grăsimile foarte bune- lactatele, dar şi seminţele de struguri, uleiul de măsline, nucile şi seminţele- ar trebui să fie la loc de cinste în bucătărie.

Între timp, ar trebui să renunţi la alimentele tartinabile sărace în grăsimi şi în colesterol, cum ar fi margarina, care sunt dăunătoare. „Structura margarinei nu se găseşte în natură, deci corpul are o misiune foarte dificilă să o asimileze. Acest lucru duce la dureri de cap, de articulaţii şi o serie de alte probleme”.

Amidonul din orez, fasole şi porumb este benefic. Brânza nu este nici ea înlăturată: fie că este organică, de casă, de capră, feta, sau orice altă variantă nepasteurizata, conţine nu numai grăsimi foarte bune, dar şi calciu, care este esenţial în prevenirea osteoporozei la bătrâneţe.

Puteţi mânca chiar şi tort de ciocolată, chipsuri, avocado, şerbeturi şi biscuiţi, dar nu toate odată şi atât timp cât le amesteci cu fructe şi legume. Sfatul lui Blum este să te bucuri de alimentele preferate, ocazional.

Decât să stai în casă toată vara de teama cancerului de piele, Blum recomandă „o expunere de trei ori pe săptămână, pentru 15 până la 30 de minute, dacă ai tenul închis”.
Multe cancere sunt produse de lipsa vitaminei D, care poate fi produsă de corp numai prin intermediul razelor solare.

Această veste va fi tulburătoare pentru editorii revistelor de frumuseţe care au elogiat tenul pal şi misterios timp de ani de zile, dar şi pentru producătorii de loţiune de bronzat. Blum nu te încurajează să te prăjeşti până eşti roşie ca racul, ci doar să nu îţi fie teamă să petreci timp la soare, în aer liber.

Din când în când, vei vrea să te bucuri de o băutură sau două. Blum sugerează martini şi Cosmopolitan. „Evită cocktailurile cu zahăr şi amestecurile ciudate. Comandă apă minerală între băuturi şi bea ultimul pahar suficient de devreme încât corpul tău să metabolizeze cât mai mult alcool posibil înainte să te duci la culcare”.

Blum sfătuieşte insistent să nu sari niciodată peste mese, pentru că acest obicei „creşte nivelul de cortizol din corp, deci te vei simţi stresată şi vei stoca un număr de calorii suplimentare”.

Suplimente de ierburi şi minerale sunt foarte bune pentru organism. Magneziul este benefic, pentru că ajută la menţinerea funcţiei nervoase şi musculare, uleiul de trandafiri ajută la eliberarea stresului şi ameliorarea sindromului premenstrual, laptele de ciulini îmbunătăţeşte funcţia hepatica şi uleiul de limba mielului, un acid gras esenţial, ajută la echilibrarea hormonilor şi menţine pielea sănătoasă. În plus, seminţele de in reprezintă un „super-aliment”: conţin omega 3 şi sunt bogate în fibre.

Sportul nu este o pedeapsă

Când vine vorba de exerciţii fizice, femeile au impresia că dacă nu ţin un plan de sport demn de un soldat de război, nu vor avea rezultate. Blum spune că sportul ar trebui să fie „ca pe o oportunitate, nu ca pe o pedeapsă”.

„Fă numai activităţile care îţi fac plăcere ca să vezi rezultate. Grădinărit, dansuri sau plimbări”, sfătuieşte ea.

Dieta lui Blum are totuşi câteva interdicţii: laptele pasteurizat, soia, făina albă şi apa îmbuteliată în sticle de plastic. Un lucru neobişnuit pe care îl recomandă este folosirea un filtru de apă la duş, pentru că „absorbim la fel de multe chimicale prin piele câte absorbim oral”.

Nutriţionistul explică şi cea mai favorabilă perioadă a anului pentru dietă. Nu începe niciodată un regim de slăbire în ianuarie: este prea frig şi întunecat. Cele mai bune luni sunt aprilie şi mai, când salatele, legumele şi fructele proaspete se găsesc din abundenţă, iar zilele sunt mai lungi. Astfel, vei avea mai multe şanse de succes.

Sfatul final al lui Blum: „Stabileşte-ţi un motto personal şi repetă-l de fiecare data când eşti agitată. Poate fi foarte simplu, precum ‘Sunt mai puternică decât cred’. Mintea şi corpul tău vor începe să creadă toată cuvintele calde, pline de dragoste pe care le adresezi. Capul sus şi aminteşte-ţi că tu deţii controlul. Vei reuşi până la urmă ceea ce ţi-ai propus”.

 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă