Dieta cu limonadă există de mai bine de 50 de ani, dar popularitatea sa a crescut considerabil acum câţiva ani, după ce cântăreaţa americană Beyonce a anunţat că a slăbit 9 kilograme cu ajutorul acestui regim, pentru filmul Dreamgirls.
Cunoscut şi sub numele de „maestrul detoxifierii”, regimul cu limonadă a fost creat de Stanley Burroughs ca un program de detoxifiere şi post. Iniţial era menit să elibereze corpul de toxine şi de alte reziduuri interne, produse de o dietă necorespunzătoare, lipsa exerciţiilor fizice şi atitudinea psihică negativă, însă astăzi este văzut şi ca o metodă rapidă de a scăpa de kilogramele în plus.
Regimul, care constă în consumarea exclusivă a unui amestec de suc de lămâie, promite să te ajute „să scapi de 9 kilograme, să arăţi mai tânăr, să amelioreze durerea cronică, să vă cureze organismul de toxine, dar şi să îţi ridice nivelul general de energie în doar 10 zile”.
Din nefericire, americanilor nu le este străină partea neplăcută a dietelor şi sunt dispuşi să meargă la extreme pentru a slăbi, iar regimul cu limonadă face parte din această categorie.
Desigur, pierderea în greutate este inevitabilă când nu mănânci nimic şi bei foarte puţine calorii, dar acest gen de dietă poate fi dăunător pentru sănătatea ta. Nutriţioniştii subliniază că acestui regim îi lipsesc toţi nutrienţii esenţiali: calorii, vitamine, minerale, proteine, carbohidraţi, fibre şi grăsimi.
Exerciţiile fizice nu fac parte din dieta cu limonadă, probabil pentru că sportul ar fi dificil de practicat atunci când te înfometezi.
Ce ai voie să mănânci
Nu este permis consumul alimentelor solide şi nici a suplimentelor. Poţi consuma numai „elixirul” de detoxifiere, pentru a te hidrata.
Regimul spune că trebuie să bei şase sau mai multe porţii de limonadă pe zi. Singurele opţiuni permise sunt soluţia de apă sărată dimineaţă- 2 linguri de sare dizolvate în 250 de mililitri de apă- şi un ceai laxativ de plante seara, dacă este nevoie.
După o perioadă de dietă de 4 până la 14 zile, trebuie să introduci treptat în alimentaţie mâncarea solidă, începând cu alimente precum supa, apoi fructe şi legume.
Reţeta de limonadă:
* două linguri de suc de lămâie proaspăt stors
* două linguri de sirop organic de arţar
* un vârf de lingură de piper roşu
*300 de mililitri de apă filtrată
Cum funcţionează
Cu siguranţă vei slăbi cu această dietă, pentru că postul creează un deficit caloric considerabil. Totuşi, sunt şanse mari să pierzi de fapt apa din corp şi masa musculară, în locul grăsimii de care vrei de fapt să scapi.
În timpul regimului, aşteaptă-te să te simţi înfometat, dar şi să te doară capul, să fii ameţit, să îţi fie greaţă, să ai o senzaţie de slăbiciune constantă, diaree sau constipaţie.
Dieta cu limonadă promite să „elimine toxine acumulate de-a lungul anilor în doar 10 zile, în timp ce îţi dă multă energie”. Totuşi, după părerea experţilor, ficatul detoxifică deja organismul. Mai departe, nu există nici o dovadă medicală cum că postul sau dietele de detoxifiere chiar ar scăpa corpul de toxine mai mult decât organismul o face singur.
„Ideea că suntem plini de toxine creează teamă, care face oamenii să adopte tot felul de astfel de diete. De fapt, în realitate, corpul nostru scapă în mod natural de substanţele nedorite, fără nici un fel de intervenţie umană”, a spus Michelle May, doctor şi autor al cărţii „Mi-e foame”.
Experţii se întreabă cum de o dietă care constă doar într-o băutură cu puţine calorii poate să îţi ofere suficientă energie pentru procesele obişnuite ale organismului, ca să nu mai vorbim şi de energie în plus.
Ce spun experţii
Melinda Johnson, purtător de cuvânt al Asociaţiei americane de dietă, nu vede nici un aspect pozitiv al acestui regim. „Nu există nici o dovadă ştiinţifică cum că ai avea nevoie de această dietă sau de vreun alt program de detoxifiere care să te ajute să îţi cureţi organismul şi să pierzi în greutate”, a spus ea.
Sfatul principal al lui Johnson, dacă vrei să scapi de toxine, este să te laşi de fumat. Dacă nu fumezi, ai încredere în ficatul tău, care îşi va face treaba.
Experţii au căzut de acord că un plan atât de dezechilibrat este nu numai ineficient, dar are şi potenţial periculos, în funcţie de perioada în care ţii regim. Postul poate să priveze intestinele de bacteriile bune care ajută la digestie şi întăresc imunitatea.
Un alt risc al scăderii rapide în greutate este slăbirea muşchilor. Pamela Peeke, expert în nutriţie, spune că fără suficienţe proteine în dietă, corpul trebuie să îşi ia cantitatea necesară din alte surse, deci arde propria masă musculară. La sfârşitul postului, persoana care ţine dieta va cântări mai puţin, dar corpul său va avea mai multă grăsime şi mai puţini muşchi.
„Muşchii şi lichidele sunt primele care dispar într-o dietă în care te înfometezi, nu grăsimea. Problema este că, atunci când pierzi masă musculară, îţi încetineşti metabolismul, deci când te întorci la o alimentaţie normală vei avea nevoie de mai puţine calorii”, a spus Johnson.
O altă problemă este că, după ce termină dieta, majoritatea oamenilor mănâncă tot ce văd cu ochii. „După un astfel de regim extrem de restrictiv, ţi-e poftă de aproape toate alimentele”, a spus Johnson.
Sfatul ei: uită de posturi şi de detoxifiere. Johnson spune că nu este nimic magic în aceste programe alimentare, nu funcţionează pe termen lung şi până la urmă duc la o relaţie nesănătoasă cu mâncarea.
Dietă numai cu recomandarea medicului
Postul şi dietele de detoxifiere nu sunt recomandate oricui. Nu există nici o dovadă că dacă îţi cureţi în acest fel corpul de toxine, îţi îmbunătăţeşti sănătatea sau pierzi în greutate. Cel mai potrivit este să cauţi un plan de slăbire care se potriveşte cu stilul tău de viaţă şi este eficient pe termen lung.
Când ai nevoie să slăbeşti rapid, pentru o ocazie specială, fă mai multe exerciţii fizice şi taie caloriile printr-un plan sănătos şi echilibrat. Slăbirea rapidă nu durează. În cele mai multe cazuri, cantitatea pierdută prin dietă se întoarce, dar cu câteva kilograme în plus.
Dacă totuşi alegi să urmezi dieta cu limonadă, ţine-o doar pentru câteva zile şi mergi la doctor înainte.
Sursa: www.webmd.com