5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDialogul surzilor

Dialogul surzilor

Istoria cu majorarea salariilor cadrelor didactice este un tipic joc politic. Sa recapitulam. In urma unor tensionate negocieri cu sindicatele, Guvernul adoptase, printr-o ordonanta, la inceputul anului, un plan de majorare a salariilor din invatamant in doua etape (cate 6%), pe parcursul anului 2008. La momentul respectiv, nivelul majorarii parea sa multumeasca pe toata lumea.
Intre timp, acelasi Guvern a adoptat o serie de acte prin care cresteau mult mai substantial veniturile altor categorii de cetateni (indeosebi cele ale pensionarilor), dar a si facut cu larghete o serie de cheltuieli dubioase (incluzand aici venituri scandaloase pentru managerii unor agentii de stat). Sondajele aratau ca, in perspectiva alegerilor din noiembrie, PNL era pe cale sa-si adjudece, de pe urma unor asemenea acte, un important capital de simpatie.

 

Pe de alta parte, o buna parte din bugetul substantial pentru 2008 al invatamantului (destinata indeobste investitiilor) a ramas necheltuita, putand fi utilizata de acelasi Guvern in scopul dobandirii altor beneficii electorale.
Pentru a contracara beneficiile electorale ale PNL, deputatii PSD si PD-L din Comisia pentru invatamant au adoptat, la sfarsitul lui iunie, un amendament simplu si cuprinzator la OG 15: in loc de 6%, a doua treapta de majorare este de 45% (ca resurse bugetare se indicau banii pentru investitii). Era, pe de o parte, evident ca majorarea salariilor profesorilor va fi bine primita de catre public ("dascalii", asa cum ii place sa-i alinte dna Ecaterina Andronescu, fiind o categorie profesionala care se bucura de stima).

 

Pe de o parte, era la fel de evident ca Guvernul nu va putea accepta o majorare salariala de acest ordin, pentru ca ea ar fi generat automat revendicari similare din partea altor bugetari (lucru care, de altfel, s-a si intamplat), deci va fi nevoit sa se situeze pe o pozitie antipatica marelui public.
Guvernul si ceilalti lideri PNL au subestimat efectul acestei miscari, bazandu-se pe amanarea pana dupa alegeri a discutarii in plen a ordonantei amendate. Numai ca o conjunctura speciala a facut ca in sedinta din 29 septembrie, in absenta (coincidenta curioasa)  lui Bogdan Olteanu, presedintele de sedinta Eugen Nicolicea (PSD) sa "impinga" legea cu pricina in fruntea listei. Votul s-a facut prin apel nominal, iar deputatii PNL, in absenta liderului de grup Crin Antonescu (alta absenta curioasa), au votat "pentru" (spre propria – ulterioara – stupefactie), legea fiind adoptata in unanimitate.

In harmalaia care a urmat (si se afla in plina desfasurare) am inregistrat pseudoargumente de toate categoriile, emise din ambele tabere. Ignorarea argumentelor partii adverse este dominanta prezentei pseudopolemicii. E normal sa se intample asa, atat timp cat obiectivul nu este gasirea unei solutii rezonabile, ci producerea de prejudicii de imagine partii adverse.
Pe de o parte, tabara PD-L – PSD (cu mai noul aliat PRM) vorbeste peste tot despre importanta strategica a invatamantului, despre nedreptatile istorice la care au fost supusi profesorii. Despre faptul ca, daca tot s-au laudat guvernantii ca "economia dùduie", inseamna ca exista bani pentru salarii. Se uita de ordinul de marime – o crestere de 9% nu poate sustine majorari de 50%. Invoca separatia puterilor in stat – Parlamentul a legiferat, Guvernul nu are decat sa execute, dar presedintele Basescu o ignora cu desavarsire cand se pune garant pentru majorarile salariale ce le va face un viitor guvern.

De cealalta parte, PNL invoca responsabilitatea fata de consecintele viitoare (tehnic, au dreptate, o majorare atat de spectaculoasa a salariilor catorva milioane de bugetari nu poate sa nu aiba consecinte inflationiste), refuzand sa explice coerent decizia de a vota pentru adoptarea legii. Atrag atentia ca ne aflam in plina criza economica, lucru pe care nu pareau sa-l observe in urma cu o luna. Colac peste pupaza, premierul Tariceanu incearca sa-i demonizeze pe profesori, afirmand ca primesc zeci de sporuri si muncesc 14 ore pe saptamana – ceea ce ar putea fi doar o gandire simplista, dar din partea unuia ce-si asuma identitatea de fost cadru universitar e curata magarie.

Adevarul trist este ca, in plina campanie electorala, metodele populiste de cucerire a electoratului sunt la fel de prezente in tot spectrul politic. Iar consecintele le trage populatia.
P.S. Pentru a nu fi acuzat de subiectivism, precizez ca sotia mea este profesor universitar, iar eu predau, in regim de colaborare, in invatamantul superior de stat; majorarea hotarata de deputati ar ameliora bugetul lunar al familiei mele cu cateva mii de lei. In iuresul general, a ramas uitata si majorarea de 6%, promisa pentru 1 octombrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă