22.2 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDiaconescu, acuzat ลŸi de spฤƒlare de bani?

Diaconescu, acuzat ลŸi de spฤƒlare de bani?

Dan Diaconescu, anchetat de procurorii anti­co­rupลฃie pentru mai multe fapte de ลŸantaj, a susลฃinut constant cฤƒ ลŸi-a fฤƒcut averea de peste 33 milioane de euro din salariul sฤƒu lunar de 100.000 de euro.  În realitate, însฤƒ, el are doar un salariu lunar de 1.000 de euro, susลฃin surse din cadrul Gฤƒrzii Financiare care au verificat documentele financiar-contabile, pentru perioada 2007-2010, la firmele la care Dan Diaconescu este acลฃionar. În plus, faลฃฤƒ de acest salariu, tot pentru perioada 2007-2010, Diaconescu are contracte de cesiune de drepturi de autor ลŸi de management în sumฤƒ totalฤƒ de 10.836. 549,50 lei (peste 2 milioane de euro) la douฤƒ dintre firmele sale care se ocupฤƒ de editarea de ziare sau de  difuzarea programelor de televiziune. Prima observaลฃie este cฤƒ aceste sume nu justificฤƒ nici 10% din averea declaratฤƒ de Dan Diaconescu. Cea de-a doua, mult mai gravฤƒ, este cฤƒ anchetatorii nu au descoperit în contabilitatea firmelor lui Dan Diaconescu încasฤƒri care sฤƒ acopere astfel de venituri. Senzaลฃional, cei care au fฤƒcut controlul preliminar la toate firmele lui Dan Diaconescu au descoperit pânฤƒ acum doar un singur contract aducฤƒtor de venituri în valoare totalฤƒ de doar 120.000 de euro!

Venituri mici, plฤƒลฃi senzaลฃionale!  De unde provin banii?

Dan Diaconescu nu este singura persoanฤƒ cu contracte pe  sume foarte mari  la societฤƒลฃile care difuzeazฤƒ OTV ลŸi DDTV. Alฤƒturi de el, pe ลŸtatul de platฤƒ al societฤƒลฃilor mai figureazฤƒ ลŸi Diana Voiculescu,  partenera sa, care se ocupฤƒ de administrarea afacerilor. Potrivit informaลฃiilor obลฃinute de la Garda Financiarฤƒ, pentru perioada 2007-2010, Diana Voiculescu are contracte de management doar la o singurฤƒ societate, pe o sumฤƒ totalฤƒ de 3.856.588 lei. În afarฤƒ de cei doi, la societฤƒลฃile lui Dan Diaconescu existฤƒ cel puลฃin 20 de  angajaลฃi ( în afarฤƒ de realizatorii de emisiuni care, probabil, au diverse alte contracte), care trebuie plฤƒtiลฃi. ลži atunci, se pune întrebarea: pe  ce bani s-au bazat Dan  Diaconescu ลŸi Diana Voiculescu atunci când ลŸi-au fฤƒcut contracte de cesiune de drepturi de autor sau de management în valoare de milioane de euro, în condiลฃiile în care firmele lor nu aveau venituri, potrivit actelor puse la dispoziลฃia anchetatorilor, nici pe 5% din sumele care trebuie plฤƒtite ca salarii. Am încercat sฤƒ aflฤƒm rฤƒspunsul la aceastฤƒ întrebare chiar de la Dan Diaconescu, dar acesta nu a putut fi contactat telefonic, în ciuda numeroaselor noastre apeluri.

Drepturi de autor, încasate în patru ani, de 6.516.280 lei la o firmฤƒ fฤƒrฤƒ venituri?!

Cea mai simplฤƒ explicaลฃie pentru aceastฤƒ discrepanลฃฤƒ între lipsa de venituri oficiale ลŸi sumele din contractele de management ลŸi drepturi de autor ar fi putut fi aceea cฤƒ Dan Diaconescu ลŸi-a acordat pe hârtie sume fabuloase, dar nu le-a încasat niciodatฤƒ, deoarece firma nu a performat, nu a reuลŸit sฤƒ încheie contracte ลŸi, implicit, nu a avut din ce sฤƒ-i plฤƒteascฤƒ ลŸefului banii. Ei bine, aceastฤƒ variantฤƒ cade. DeลŸi la OCRAM TV, una dintre firmele lui Diaconescu, nu a fost gฤƒsit pânฤƒ acum nici un contract  aducฤƒtor de venituri, realizatorul a încasat ca drepturi de autor nu mai puลฃin de 6.516.280 lei (aproape 1,5 milioane euro). Dar asta nu e tot. ลži Diana Voiculescu, administratorul firmei, a încasat 2.801.684 de lei (aproape 700.000 de euro). De unde ลŸi cum a obลฃinut OCRAM TV aceastฤƒ sumฤƒ? Care este mecanismul economic care iลฃi poate permite sฤƒ faci plฤƒลฃi de peste 2 milioane de euro, când nu ai contracte care sฤƒ-ลฃi aducฤƒ venituri? Aceasta este una dintre cele mai importante întrebฤƒri la care încearcฤƒ sฤƒ rฤƒspundฤƒ acum anchetatorii. Însฤƒ nu este singura.

La SC OCRAM TV SA , înfiinลฃatฤƒ în 2003, pentru difuzarea programelor de televiziune, Dan Diaconescu  deลฃine 80,1% din capitalul social, restul fiind deลฃinut de SC GMG Media BOX SA. Administrator este Diana Voiculescu. Potrivit unor surse de la Garda Financiarฤƒ, între anii  2007-2010, la aceastฤƒ societate  Dan Diaconescu ar fi avut un contract de cesiune drepturi de autor pentru suma totalฤƒ de 9.849.624 lei. Din aceลŸti bani, OCRAM TV SRL i-ar fi dat doar 6.516.280 lei, pentru restul de bani Dan Diaconescu devenind creditorul societฤƒลฃii. De asemenea, Diaconescu mai are la aceastฤƒ societate ลŸi un contract de management de circa 595.000 lei. Tot la OCRAM TV,  tot pentru perioada 2007-2010, Diana Voiculescu, în calitate de administrator, are un contract de management pentru suma totalฤƒ de 3.856.588 lei, din care ar fi primit pânฤƒ acum  2.801.684, cu restul sumei devenind creditoarea societฤƒลฃii. Direcลฃia Finaลฃelor Publice BucureลŸti va verifica contractele lui Diaconescu ลŸi Voiculescu la OCRAM TV pentru a stabili dacฤƒ acestea sunt purtฤƒtoare de TVA. Comisarii nu au reuลŸit sฤƒ afle de unde provin veniturile OCRAM TV deoarece societatea nu le-a pus deocamdatฤƒ  la dis­poziลฃie documentele financiar-contabile. Se ลŸtie doar cฤƒ în 2008 societatea a înregistrat datorii la stat de peste 1,5 milioane de lei.

D.D. a avut salariul lunar de maxim 1.000 de euro

La „Oglinda Press” SRL, înfiin­ลฃatฤƒ în 1996 pentru editarea ziarelor, Dan Diaconescu deลฃine 95% din capitalul social, restul fiind deลฃinut de asociatul sฤƒu, sirianul Al Attar Khaldoun. Diana Voiculescu este administratorul societฤƒลฃii. La aceastฤƒ societate Dan Diaconescu are un salariu lunar de 1.000 de euro ลŸi un contract de management cu o indemnizaลฃie de 321.925,50 lei, dar a creditat firma, împreunฤƒ cu Diana Voiculescu, cu suma totalฤƒ de 884.948,33 lei. Numai  în 2010 Diana Voiculescu a creditat firma cu 62.900 lei. De unde proveneau banii?! În 2010, societatea a înregistrat datorii la stat de peste 2.000.000 lei.

Contract înregistrat cu un singur client: Partida Rromilor

La SC Oglinda Television SA, înfiinลฃatฤƒ în anul 2000 pentru difuzarea programelor de televiziune, Dan Diaconescu  deลฃine 92% din acลฃiuni, printre ceilalลฃi acลฃionari figurând, din nou, sirianul Al Attar Khaldoun cu 5%, restul de acลฃiuni fiind deลฃinute de Diana Voiculescu, Iulius Mario Diaconescu (fratele lui Dan Diaconescu) ลŸi Ion Florin Flostoiu. Diana Voiculescu este administratorul societฤƒลฃii, iar Dan Diaconescu  are funcลฃia  cenzor. Între 2007-2010, aceastฤƒ firmฤƒ ar fi avut un singur client – Partida Rromilor – de la care ar fi  încasat 10.000 de euro lunar, timp de un an. ลži aceastฤƒ firmฤƒ are  datorii la stat de 550.368 de lei, din care a plฤƒtit aproape 500.000 de lei în perioada controlului financiar. Comisarii Gฤƒrzii Financiare au controlat ลŸi firma Telecrom Media SRL la care sunt asociaลฃi Iulius Mario Diaconescu (fratele lui Dan Diaconescu) ลŸi Ion Florin Flostoiu. Societatea  are datorii la stat de peste 250.000 de lei. 

Dosarele penale

Dan Diaconescu este anchetat pânฤƒ în prezent pentru trei fapte de ลŸantaj. În primul caz, el l-ar fi ลŸantajat pe primarul Ion Florin Moลฃ din Zฤƒrand, judeลฃul Arad, cฤƒruia i-ar fi pretins 200.000 de euro pentru a nu difuza imagini compromiลฃฤƒtoare despre averea presupus ilicitฤƒ a acestuia. Alฤƒturi de Diaconescu este acuzat ลŸi Doru Pârv, realizatorul unei emisiuni cu tematicฤƒ paranormalฤƒ. Ancheta este aproape de finalizare, fiind în faza în care înculpaลฃii Dan Diaconescu ลŸi Doru Pârv citesc materialul de urmฤƒrire penalฤƒ. În al doilea caz, Diaconescu l-ar fi ลŸatajat pe omul de afaceri Petre Paul ลขârdea, de la care ar fi cerut 100.000 de euro. Alฤƒturi de Dan Diaconescu, a fost pus sub învinuire ลŸi fostul colaborator al acestuia, jurnalistul Mihai Ghezea. ลži acest dosar se aflฤƒ într-o fazฤƒ avansatฤƒ de instrumentare. În al treilea caz, Dan Diaconescu ar fi ลŸantajat societatea Ursus- Breweries, producฤƒtoarea berii Redds, cฤƒreia i-ar fi pretins 25 de milioane de euro. În acest dosar se administreazฤƒ probe, iar pânฤƒ acum au fost puse sub învinuire mai multe persoane între care figureazฤƒ Diana Voiculescu, partenera de afaceri a lui Dan Diaconescu, Doru Iuga, producฤƒtor general  al OTV, precum ลŸi jurnalistul Silviu Alupei. În toate cazurile existฤƒ înregistrฤƒri ale unor convorbiri ลŸi documente financiar-contabile, susลฃin surse judiciare

Cele mai citite

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...

Reacศ›ia Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ dupฤƒ respingerea candidaturii la alegerile prezidenศ›iale

Diana ศ˜oศ™oacฤƒ a reacศ›ionat dupฤƒ ce Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei i-a respins candidatura la alegerile prezidenศ›iale. Aceasta รฎศ™i cheamฤƒ susศ›inฤƒtorii la un miting: โ€žAbsolut...

Maศ™inฤƒ lovitฤƒ de tren รฎn Argeศ™. ศ˜oferul a scฤƒpat cu viaศ›ฤƒ

Un bฤƒrbat de 51 de ani a fost implicat รฎntr-un accident grav รฎntr-o comunฤƒ din judeศ›ul Argeศ™, dupฤƒ ce maศ™ina sa a fost lovitฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ